chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:298/356)

Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 128

nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy(...)jego zadaniem będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy uznaję ciasto

Mango Papaja
Najłatwiejszy ser na świecie. Ser z jogurtu greckiego - Labneh. 6034

Ser z jogurtu greckiego podbija ostatnimi czasy internet. Nie ma się co dziwić - ten banalnie prosty przepis jest rewelacyjny, zdrowy, i ma ogromne zastosowanie kuchenne, więc

Poezja Smaków - blog kulinarny
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 198

Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba -------->  http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne, jak całe ziemie łotewskie(...)obieramy je ze skórki; buraki i marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach, ziemniaki zaś kroimy w niedużą kostkę. Przygotowujemy duży, płaski talerz, jajko kroimy na twardo. W misce mieszamy razem ziemniaki, marchew i buraki, by połączyły się ze sobą. Na talerzu wykładamy równomiernie połowę warzyw. Następnie namoczone śledzie kroimy w małą kostkę i wykładamy wszystko na warstwie warzyw. Przykrywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 171

Łyżka) Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka) Tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) – 60 g (2 x Łyżka) Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka) Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut   1. Zmiksuj blenderem tuńczyka, awokado i sok z cytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj(...)chia – nasionka zalej mlekiem (zostaw 3 łyżki mleka do warstwy z mango), dodaj ksylitol (1 łyżka) i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). 2. Wszystkie składniki na warstwę z mango (mango, 3 łyżki mleka kokosowego, kurkuma, 1 łyżka ksylitolu, sok z cytryny) zblenduj. 3. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą

Powiedz dietom nie
Ciabatta 160

Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli

UgotujmyTo.pl
Szybka pasta z awokado 216

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hi, I am Gavrilla! 284

mojej babci, która podobnie jak ja jest trochę "healthy-freakiem". Byłam u niej w odwiedzinach i powiedziała, że coś mi upiekła. W pierwszym momencie obstawiałam jej GENIALNY chleb albo szarlotkę, ale się pomyliłam bo weszła do kuchni z talerzem owsianych kwadracików. Moja pierwsza myśl: "Ok, fajnie, ale pewnie jak większość pseudo-fit ciastek owsianych, na które przepisy można łatwo namierzyć(...)normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika

peanutbuttermonster
Łopatka rozpływająca się w ustach 129

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 305

wymaga specjalnych umiejętności. Kaszę wystarczy odmierzyć w odpowiedniej proporcji do wody, przepłukać i wrzucić do gotującej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu odpowiedni czas pod przykryciem. Nie musisz jej mieszać - nie przypali się! Nadmiar wody zostanie wchłonięty, a po gotowaniu wystarczy na trochę odstawić kaszę pod przykryciem. Nie chcę zgłębiać się za bardzo w chemiczne związki, dlatego napiszę w skrócie(...)gołąbki z kaszy gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako moja stała pozycja do lunchboxa. Czy wiesz, że z kaszy gryczanej niepalonej możesz przygotować chleb lub naleśniki?   Ziarna wystarczy jedynie namoczyć i zblendować. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą jeść glutenu.   Komosa ryżowa (quinoa) Komosa ryżowa to znakomita kasza zarówno

Fabryka pomysłów
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 241

Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 160

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 160

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 261

dawnych czasach kuchnia wiejska nie była wyszukana. Nie dbano o różnorodność i jakość potraw. Miały one jedynie za zadanie nasycić domowników wykorzystując skromne zasoby spiżarni. Podnoszenie i całowanie okruszka chleba, który spadł na ziemię, nie było zabobonem ani zwyczajem, a wynikiem doświadczenia głodu i niedostatku. W gminie Wiśniowa na Podkarpaciu mówi się, że w najcięższych czasach ziemniaki sadzono z grubszych(...)Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 40 minut. Miękkie grzyby odcedzamy zachowując wywar. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim mąkę. 500 ml wywaru mieszamy ze śmietaną i wolno, po trochę, dodajemy do zasmażki. Sos zagotowujemy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy

Trzeci talerz
Pesto z czosnku niedźwiedziego 134

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku

Karczma Honorietty
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 194

masło - 5-6 łyżeczek, - kaszka kukurydziana do posypania, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy(...)panowie - powiedzcie nam co na Was jeszcze działa? :)))) jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 175

przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb. Gdzieś w połowie mamy pompatyczne lata ‘50 z ich rytuałami alkoholowymi i toastami. Jest też kuchnia narodów, bo przecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina(...)sól Jak przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej

Ugotowane pozamiatane
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 154

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch, atlantycko-francuskiej i kontynentalnej z Niemiec i Austrii. W żadnym innym miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni(...)garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz masło do smażenia Cebule obrać, posiekać, zeszklić

Pełny talerz