chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:294/356)

Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 131

wszystkich stron na mocny kolor. Przekładamy do piekarnika na około 12 – 15 minut (200 stopni). Pieczemy na krwisto, przed pokrojeniem w cienkie plastry pozwalamy mu odpocząć. Z chleba przygotowujemy grzanki. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, wkładamy do garnuszka i redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki(...)ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy blenderem z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, łyżką miodu i wasabi. Dodajemy odsączoną kapustę, połowę rzodkiewki (reszta do dekoracji) i ostudzoną kalarepkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej halloumi pokrojony

Ugotowane pozamiatane
Paprykarz szczeciński 207

Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj  paprykarz szczeciński też jest  dostępny w

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukinii i soczewicy 198

mojej kuchni klęska urodzaju – cukinia w ilościach nie-do-przerobienia aż się prosi o spożytkowanie. A ponieważ już dawno chciałam spróbować zrobić pasztet z…. soczewicy, postanowiłam że zrobię pasztet mieszany – cukinia z soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj(...)góry i piec kolejne 10 minut. Polecam również inne warzywne "pasztety" Pasztet z cukinii i pieczarek Pasztet z cukinii i kalafiora Pasztet z selera Pasztet z kapusty i chleba

Trzeci talerz
Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 136

Pikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc

Ogrodnik w podróży
RURKI FRANCUSKIE Z PASTĄ JAJECZNĄ 145

Rurki kojarzą nam się głównie ze słodkimi deserami, ale ja mam dzisiaj przepis na całkiem coś innego... rurki na sposób wytrawny, a mianowicie rurki z ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto bananowe z whisky 224

Ciasto bananowe numer trzy! Faza bananowa rośnie z dnia na dzień... zastanawiam się nad zmianą nazwy bloga na np bananowy blog... nie... to brzmi źle... pomyślę

sierotka maRysia w kuchni
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 208

wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeży chleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem, którym właśnie jest śniadanie - bo o nim tu mowa - pobudzamy wszystkie komórki do działania. Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących(...)granulowanym  czosnkiem. Pomidorki oczyściłam z szypułek, przepołowiłam. Cebulę drobno posiekałam.  Na patelni rozgrzałam trochę masła, zeszkliłam na nim cebulę, po czym wylałam rozbełtane jajka z ziołami i mieszałam szpatułką, by postała jajecznica (można zostawic - wyjdzie omlet). Do smażącej się potrawy, wrzuciłam pomidorki, smażyłam jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Zdjęłam z ognia i od razu podałam na stół. Ze świeżym

W kuchni Karmel-itki
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 144

wiejskie, które stać było na piec do pieczenia chleba. Flàmmeküeche (w wersji niemieckiej) zwykle piekło się w trakcie rozpalania pieca, sprawdzając przy okazji jego temperaturę odpowiednią do wypiekania chleba. Można powiedzieć, że to rodzaj alzackiej pizzy. Tylko ciasto musi być bardzo cienkie! Kiedy ciasto drożdżowe będzie już gotowe, wałkujemy je jak najcieniej, smarujemy niezbyt obficie créme fraîche(...)bekon i chwilę smażymy. Ja najpierw obsmażyłam kurki, a potem dodałam cebulę i rozdrobniony rozmaryn. Potem doprawiłam farsz solą i pieprzem. Nie doprawiałam w związku z tym śmietany. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pizzy (lub blachę wyłożoną papierem) i nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy

Weekendy w domu i ogrodzie
Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 218

ucztę szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania! Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony(...)zacznie się prażyć i stanie się sypka. 2. Do garnka wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut (nie mieszamy). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka). 3. Garnek zdejmujemy z ognia. Odkrywamy, mieszamy dokładnie, na garnku kładziemy kawałek ręcznika papierowego

My Culinary Art
PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 543

Uwielbiam kombinować! Uwielbiam robić rzeczy ze składników, których z pozoru nie da się zmienić, a potem patrzeć jak domownicy zachwycają się jedząc … a jednocześnie jedząc

Ostra na Słodko
Zapiekany niebieski deser z malinami i kilka słów o BLUE CORN 207

natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno niebieskiej kukurydzy(...)klonowego, syropu z agawy lub innego „słodzidła” do podania: chipsy kokosa i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy. Wsypujemy kaszkę, dosładzamy do smaku i mieszamy aż do zgęstnienia. Gęstą kaszkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy maliny. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy około 10-12 minut. Po wyjęciu posypujemy

Słodkie okruszki
Botwinka z jajkiem, czyli wiosenna zupa w 20 minut 173

Zupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem przegryzę;)) lub z ziemniakami - ale te ziemniaki mają być roztarte i podane na jednym talerzu, a niektórzy wolą, gdy mają je osobno. W tym wypadku nawet nie chodzi o późniejsze zmywanie(...)minutach dorzucamy posiekane liście, dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy majerankiem, słodką papryką, pieprzem i opcjonalnie solą (do smaku).  Rozrabiamy mąkę w wodzie, mieszamy ze śmietaną i cały czas mieszając zupę, wlewamy mieszankę do garnka. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Na talerzach podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. A Ty lubisz

Kolorowy Przepisownik
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 178

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa w słoiku. 278

     Święta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli

Rozpustne gotowanie
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 160

Odkąd przygotowuję zakwas bezglutenowy i zaczęłam piec chleby na zakwasie, pokusiłam się także o przygotowanie na nim żurku. Bezglutenowy żurek jest po prostu bajeczny w smaku. Smakuje podobnie do tradycyjnego żurku na zakwasie żytnim, ale jest taki lekki, delikatny. Szczerze to od czasu pierwszego żurku bezglutenowego, rodzinka nie chce już innego... Tak więc żurek bezglutenowy  rozgościł się(...)międzyczasie kroję boczek i cebulę w kostkę. Na patelni obsmażam kawałki boczku, dodaję do nich cebulę i smażę do miękkości, pod koniec dodaję przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Mieszam razem, zdejmuję z palnika i dodaję do gotującej się zupy. Zupę gotuję kilka minut, uważając by nie wykipiała. Doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Uzupełniam wrzącą wodą

Smaczne Zdrowe