macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja. Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple(...)minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy
Kuchnia w czekoladzieJak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich. Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry
Ostra na Słodkokąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i energicznie oraz dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek foliowy (ja użyłam woreczka kanapkowego). Wkładamy mięso i bardzo dokładnie ubijamy uderzając szynkowarem np. o stół. Związujemy woreczek pilnując by wypuścić z niego powietrze przed zawiązaniem
OstryKęskąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody i energicznie oraz dokładnie mieszamy. W szynkowarze umieszczamy woreczek foliowy (ja użyłam woreczka kanapkowego). Wkładamy mięso i bardzo dokładnie ubijamy uderzając szynkowarem np. o stół. Związujemy woreczek pilnując by wypuścić z niego powietrze przed zawiązaniem
OstryKęsDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki s ą bardzo
La grande e la piccola cuocaKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder ManufactureCiasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno
sierotka maRysia w kuchniOd jakiegoś czasu ćwiczę pieczenie chlebków na zakwasie i już całkiem ładnie mi wychodzą. Na razie piekę w sumie proste chlebki opierające się na podobnym przepisie
Monia miesza i gotujefood trucki, tak w Portugalii stoją przenośne grille a zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie(...)widelcem od strony kręgosłupa. Kręgosłup wyjmujemy. Ości i rybia wątroba zostają – ości znikną w paście, a wątroba jest pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Ryby miksujemy na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy – próbujemy i ewentualnie lekko dosalamy i dopieprzamy. Pasta nie może być za sucha, powinna być lekka i smarowna – jeśli potrzeba, dolejcie do niej łyżkę lub dwie dobrej oliwy
Karo in the Kitchenoliwy z oliwek, 1/4 szklanki czarnych oliwek. Mąki przesiać do miski robota, dodać sól, wkruszyć drożdże, wodę i zaczyn. Mieszać 3 minuty. Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić(...)Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving
Z miłości do słodkościWiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest
Dzieje kuchennej WiewióryPracuję w miejscu gdzie ludzie dużo myślą o jedzeniu. Może nawet niedługo wynikną z tego jakieś kulinarno-botaniczne warsztaty. Rozmawiamy o tym co jemy, częstujemy się
Dzieje kuchennej WiewióryMaj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków
Słodkie Przyjemnościmiałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody(...)jeśli jest taka potrzeba. Gotować już bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował. Ja dodatkowo zagęszczam mąką, ale to już jak kto lubi. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek. Taką zasmażkę przełożyć do sosu i wymieszać żeby wszystko ładnie się połączyło
Agusiowe smakołykibrzuszek i inaczej reaguje na pokarm. Dobrze jednak odciążyć wątrobę i trzustkę i odpuścić sobie ciężkostrawne potrawy (np. wszelkie smażeniny, grzyby, tłuste mięsa). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki białego chleba lub bułki, owsianki na wodzie, kleiku ryżowego czy kefiru. Leki Należy unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych, szczególnie tych zawierających paracetamol – wątroba bardzo ich nie lubi, a umęczona utylizacją skutków szampańskiej zabawy(...)nogi. Napój: 1,5 litra wody mineralnej (drogą wyjątku może być wysokozmineralizowana) 3-4 łyżki glukozy spożywczej 1 łyżka fruktozy 1 łyżeczka kwasu l-askorbinowego ¼ łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy i pijemy z częstotliwością i w ilości takiej, na jaką pozwala żołądek. Mnie stawia na nogi błyskawicznie. Myślę, że Wam też pomoże. A najlepiej po prostu nie przesadzać Miłego (bezkacowego
Kate's Kitchen