chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:285/356)

Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 153

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki czosnkowe 170

poradzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma  w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie(...)nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy

Kuchnia w czekoladzie
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 270

Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy(...)pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden punkt do atrybutu siły. Mimo, iż w grze wygląda tak samo jak zwykły gulasz i gulasz Thekli, to znacząco różni się składem i smakiem

Nerds Kitchen
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 178

niej „klin” i przełożyć go na swój talerz. Do studzianiny obowiązkowo podawano ocet (taki „prawdziwy” 10%). Każdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy(...)minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku. Kiedy mięso jest zupełnie miękkie i odchodzi od kości wyłączamy gaz, dodajemy 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, mieszamy i całość odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mięso wyciągamy z wywaru, wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy na talerze

Trzeci talerz
Włoskie paluszki chlebowe 125

"Pierwszy wolny dzień od dawna, w końcu mogę do południa wylegiwać się w łóżku, a po południu wolny czas spędzić w kuchni. Bardzo się z tego

Słodkie Przyjemności
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 218

mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste.  Dodaj ekstrakt waniliowy i jaja (po jednym na raz), mieszaj. Na koniec dodaj maślankę, wszystko dokładnie połącz. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj. Wlej masę do 2 okrągłych foremek 23 cm (jeśli nie są silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem(...)banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany! P.S. Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż na nim kromkę chleba.  Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:                 Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw

Gotowanie to kochanie
PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 148

Fantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną

Kuchnia MagdaLeny
PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 166

Fantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną

Kuchnia MagdaLeny
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 194

wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.   Nigdy przenigdy nie smażymy sproszkowanej papryki w gorącym tłuszczu! Papryka ma w sobie cukier – jeśli wrzucicie

Karo in the Kitchen
Konfitura z ognika (Pyracantha officinalis), krzewu który znajdziecie w parkach i ogrodach 187

Ognik szkarłatny (Pyracantha officinalis) - t en krzew na pewno mijacie często w miastach lub posadziliście we własnych ogródkach. To bardzo fajna roślina z

Pora na pora i pomidora
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 221

Po raz pierwszy w tym roku obudził mnie świergot ptaków. Ogrzewanie nie włączyło się ani razu ciągu nocy więc i nie kaszlałam rano. Słońce dodało mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 213

Wiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania dla wybawcy – z tego założenia wyszła staruszka z Białego Sadu w zadaniu Patelnia, jak nowa , która obdarowuje Geralta chlebem, sokiem oraz pieczonymi jabłkami. Gra nie podaje przepisu na pieczone owoce, dlatego do przyrządzenia tego deseru tradycyjnie wykorzystaliśmy elementy, które pojawiają w ekwipunku Geralta jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także(...)14zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SOS KARMELOWY (25 min) Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier równomiernie się rozpuszczał). Po tym jak się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel

Nerds Kitchen
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 247

starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...".  Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej(...)szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam

bastalena
SZYNKA W GALARECIE Z WARZYWAMI 521

    Szynkę w galarecie z warzywami przygotowałam w formie do babki - prezentuje się przez to doskonale i z powodzeniem możemy podać ją na wielkanocny stół

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 200

chustę z bawełny – miękki ale jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny(...)minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli

Karo in the Kitchen