chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:278/356)

SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 133

szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp pieprzem(...)will stay liquid, turn the kitchen off and take the lid from the pan. Teraz delikatnie zdejmij jajka z patelni przy pomocy długiej, szerokiej łyżki albo łopatki, ukrój kromkę chleba i jedz! Smacznego! Now gently remove the eggs from the pan with a spoon or spatula, cut yourself a piece of bread and eat! Bon appetite! Share this entry Share

Martyna Cooks
Chlebek cynamonowy. 161

     Lubicie słodkie śniadanie? Ja tak ;) Nie często, ale od czasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 198

Czytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z makreli 111

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 10 min Gotowe w : 30 min   Często przygotowuje różnego rodzaju pasty. Do przygotowania dzisiejszej zdecydowałam się użyć makreli w

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
CIABATTA 172

Lekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  

cool and minty
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 234

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Chlebek Turecki 358

Już od dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :)   zapach

Wypieki Rene
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 189

skrobi jest tak samo dobra ale o mniej intensywnym smaku i na upały w sam raz. Wydawało się, że jest jej dość dużo ale prawie litr użyłam do chleba zamiast wody reszta została wypita przeze mnie i domowników. Pozostały mi ziarna i na nich przygotowałam ciastka owsiane. Nie chciałam wyrzucać sfermentowanych ziaren. Kisiel owsiany można zrobić raz w tygodniu(...)Ziarno owsa miksujemy blenderem lub przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wlewamy roztopione masło, mąkę kokosową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ja pozostawiłam na noc. Masło stężało i świetnie można było formować ciastka. Robimy kuleczki dowolnej wielkości i możliwie jak najcieńsze. Rozklepujemy i układamy

Leśny Zakątek
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 149

mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min.  Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą

kgwjanczewo
PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI 181

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 169

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Orzechówka - nalewka z orzechów laskowych 169

Ten produkt właściwie nie powinien być nazywany nalewką. Sam nie wiem jak to nazwać. Żaden szanujący się nalewkowicz (a do tego grona aspiruję) nie wyprodukowałby czegoś

Marder&Marder Manufacture
Zdrowy krem orzechowy a'la nutella 137

 Pyszny czekoladowy krem, w którym naprawdę czuć smak orzechów oraz nie ma żadnych niepotrzebnych niezdrowych dodatków.  Krem jest słodki, mocno czekoladowy i orzechowy. Przygotowanie

Healthy food explorer
Prosty chlebek bananowy 163

Chlebek bananowy. W Polsce nadal nie jest tak bardzo popularny jak w Stanach Zjednoczonych. Szkoda, ponieważ jest świetną alternatywą na zagospodarowanie bardzo dojrzałych bananów, które często

ChilliJemy
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 157

kwaśnym składnikiem , która wpływa na wyrastanie.  Składniki na 1 mały bochenek: 250g mąki pszennej 200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;) 1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - również mój(...)fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza

Grunt to przepis!