chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:278/356)

Chlebek pita 306

Często używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:( To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki

UgotujmyTo.pl
Pain d’épices 93

Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm (wymiary górne) smaruję masłem i oprószam mąką pszenną. Do wystudzonych składników dodaję suche, mieszam delikatnie i krótko rózgą tylko do połączenia składników, w jednym kierunku (niezbyt długo, by nie spowodować zakalca). Ciasto wlewam do formy i piekę ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. W moim

Zasmakuj Kuchni
Karobowa owsianka, czyli Duża Dawka Energii od samego rana :) 136

smaku, a ze względu na to, że karob ma lekko słodki smak nie musiałam dosładzać mojej otrębianki. A co się tyczy Karobu (inaczej mączki chleba świętojańskiego): "Karob – proszek z chleba świętojańskiego doskonały zamiennik kakao -Wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady szczególnie zalecany dla alergików -źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także(...)miód/cukier/stewia + garść żurawiny, kawa rozpuszczalna Otręby, karob, cynamon, słodzidło(opcjonalnie)i zmielone ziarna lnu zalewamy wodą i gotujemy aż do zgęstnienia. Całość przekładamy do słoiczka/ miseczki. Serek mieszamy ze słodzidłem i kawą (opcjonalnie). Serek kładziemy na otrębiance i dodajemy żurawinę. Możemy zajadać od razu albo zabrać ze sobą na uczelnię/do szkoły lub pracy

Kuchenny Skrawek Nieba
Gołąbki w sosie pomidorowym 193

gotujemy ją we wrzątku przez około 8 minut aż liście zmiękną. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody, odstawiamy na chwilę aż delikatnie przestygnie. W tym czasie mięso mielone mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które(...)odrobinę zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gołąbki są gotowe do spożycia a my możemy się cieszyć ich wspaniałym smakiem. Ja podaję z ziemniaczkami z koperkiem lub z chlebem. Pycha

Mango Papaja
Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 130

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka żurawinowa z dodatkiem malin 125

W naszej lodówce można znaleźć wszystko. Dosłownie wszystko. Bo my nigdy nie wiemy na co będziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy

Marder&Marder Manufacture
Ziemniaki i boczniaki 164

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 158

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a  zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty(...)składniki suche: mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem oraz solą. Następnie porcjami dodajemy składniki suche do mokrych i cały czas miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy do formy keksowej (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 158

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a  zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty(...)składniki suche: mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem oraz solą. Następnie porcjami dodajemy składniki suche do mokrych i cały czas miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy do formy keksowej (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Strogonow 110

zrobieniu, niczym bigos, pod warunkiem, że nie będzie miał dostępu do wysokich temperatur. Chłodny ganek lub lodówka, to jest to, co zdecydowanie mu sprzyja. Podany z pajdą chleba stanowi idealny rozgrzewający posiłek. Swoją drogą ciekawa jestem, jak Wy robicie strogonowa i czy kiedykolwiek o nim słyszeliście. Mi mój bardzo smakuje i jest odzwierciedleniem, a nawet kopią tego, który przygotowuje Mama(...)Dusimy chwilę razem, po czym wraz z miękkim mięsem przekładamy do garnka. Odrobinę wywaru łączymy z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną, po czym przekładamy do całości. W ⅓ szklanki zimnej wody mieszamy mąkę, tak by nie było grudek i wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem. Możemy także dorzucić szczyptę cukru

Kuchnia w czekoladzie
Pizza ” Śniadaniowa” z sadzonym jajkiem 165

łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek wody 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Jeśli nie macie dużej blachy podzielcie ciasto na dwie części , jedną można zamrozić w woreczku i użyć kiedy indziej . Składniki z listy sos , mieszamy ze sobą w kubku i wykładamy łyżką na ciasto , smarując równomiernie całą powierzchnię , dbając żeby brzegi pozostały czyste . Teraz ścieramy oba sery , mieszamy i posypujemy całą pizzę , omijając brzegi . Salami

Ogrodnik w podróży
Czarne bułki 134

O istnieniu czarnych bułek wiem odkąd poznałam "azjatyckie burgery", a jak zobaczyłam je na blogu Blue Raven , to wiedziałam, że muszę je zrobić. W oryginale jest

Czerwony Gupik
Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 174

kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego na co mamy akurat ochotę: młode ziemniaczki, ciemny chleb z masłem lub solo bez niczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą(...)ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy posiekany koperek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym 146

codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół ścinamy na prosto, aby gruszki się nie przewracały i wydrążamy gniazdko nasienne

Kulinarne przygody Gatity
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 139

wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty, ani pomysłu, a przy okazji na zjedzenie czegoś ciepłego i smacznego to pizza. Bo kto zje chleb z gorgonzolą lub ze szpinakiem? Do tego pomarszczony pomidor i przywiędły niedźwiedzi czosnek? Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale pizza... O, tej nikomu nie trzeba proponować 2 razy. I choć(...)grubo pokrojony oregano, pieprz czarny, zioła prowansalskie do przyprawienia 1. Drożdże rozkruszamy do miski, rozpuszczamy w 3-4-ech łyżkach ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu. 2 . Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy czosnek aby się lekko podsmażył, dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy, mieszamy, dusimy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania