seler naciowy - 4708 przepisów (strona:270/314)

Sałatka Waldorf. Pyszne połączenie selera korzeniowego i soczystych jabłek. Co kryje w sobie seler korzeniowy? 41

Ostatnio w mojej kuchni panuje moda na seler. Zaczynając od naciowego w wersji duszonej na maśle , dzisiaj dla odmiany propozycja z selerem korzeniowym w roli głównej. Zapraszam Was na przepyszną sałatkę Waldorf. Może stanowić osobny posiłek, lub towarzyszyć np. podczas mięsnego obiadu ze stekiem w roli głównej. Dlaczego warto uwzględnić seler korzeniowy w swojej diecie? Seler korzeniowy dostarcza witamin

Natka Pietruszki
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 197

przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego przepisu.Podane skladniki wystarcza do nadziania 22 cannelloni.   Skladniki na sos bolognese: 2 puszki krojonych pomidorow 1 marchewka kawalek korzenia selera-lub kilka lodyg naciowego kawalek pora 1 cebula 2 zabki czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzeczka cukru 1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki(...)jajko 2 zabki czosnku  paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE :  obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora pokroic w poltalarki.Dolozyc rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmazyc razem kilka minut wlac do warzyw pomidory z puszki.Sos nie moze byc za gesty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co sadzić w marcu 22

SADZIĆ W MARCU W ogrodzie: Warzywa: Marchew wczesne odmiany Pietruszka korzeniowa i naciowa Rzodkiewka Rzodkiew Szpinak Sałata Jarmuż Cebula dymka Groch Zioła: Koperek Pietruszka naciowa Szczypiorek Kwiaty: Bratki Stokrotki Niezapominajki Pierwiosnki cebule lilii nagietki chabry groszek pachnący W domu/na parapecie: Rozsada warzyw: Pomidory Papryka Bakłażan Seler korzeniowy i naciowy Kapusta Pak choy kalarepa Brokuł Por Kwiaty: Petunie Surfinie Pelargonie Astry

Dorota Smakuje
Włoska zupa Gosi 204

pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie. Składniki 200 gram surowego wędzonego boczku 3 średnie marchewki 1 mały seler  1 gałązka naciowego 1 por 2  pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 177

ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona)  selera  korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki)  warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka) pieprz oregano (3 łyżki ) ziele angielskie (2 - 4 kulki) oliwa z oliwek(...)bulionową, podsmażone składniki z patelni , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny. - Gdy fasola  będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera  posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą. - Gotujemy  aż ziemniaki zmiękną. - Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami. Uwagi: - Gdyby zupa była zbyt gęsta to podczas gotowania dolewamy

RITA food channel
Prosta zupa kalafiorowa 123

przepisy na pyszne zupy Bulion . Bulion to drugi kluczowy składnik zupy. On nadaje aromat całości. Jeśli mam czas, to najczęściej sama przygotowuję lekki bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera korzeniowego lub naciowego, pora, cebuli i czosnku. Gdy jednak zależy mi na czasie, korzystam z gotowych bio kostek bulionowych. Ważne, by nie miały dodatku zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku

Na-talerzu.pl
Zupa z boćwiny 118

buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole,   zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może mniej intensywna. Dzisiaj zrobiliśmy coś na wzór barszczu ukraińskiego. Wyszło bardzo smacznie

R'n'G Kitchen
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 211

otrzymałam gęstą, pyszną, pachnącą zupę. Jest to danie jednogarnkowe co zawsze wpływa na mnie pozytywnie :) Zupa pulpecikowa z pęczakiem po 1 pietruszce i marchewce pół małego selera lub dwie gałązki naciowego 2 małe cebu;e 2 łyzki masła łyzka oliwy 150 g pęczaki listek laurowy sól i pieprz pulpety: 500 g wieprzowiny do zmielenia jajko 2 łyżki bułki tartej wielka

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 277

czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 7 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście(...)minut .  Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy). Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
Wtorek: Zapiekanka ziemniaczano-batatowa cottage pie 194

zapiekanka wiejska, ma w składzie wołowinę. Jest jeszcze jedna wersja zapiekanki – fish pie, czyli z rybą. Składniki: 500 g mięsa wołowo/wieprzowego 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera lub 2 łodygi naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmaryny (utartego na proszek) lub gałązka świeżego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka wytrawnego wina lub piwa (najlepiej staut(...)nagrzanego pieca. Piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, co sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem. Krok 2 Sos. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj marchewki, pietruszki i selera oraz cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa i smaż na średnim ogniu mieszając przez 8 minut minut. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę. Podkręć

Niedzielny kucharz
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 262

przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy

Miksturownik
Ribollita – wykwintna włoska zupa z czerstwym chlebem 256

chłodniejsze dni. Ribollita najlepiej smakuje następnego dnia, na co zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe

Niedzielny kucharz
Pomidorówka 74

potem (oprócz selera i pietruszki) razem z pomidorami miksuję. Bardzo ważnym elementem gotowania zupy jest przecedzenie jej przez sito, tak by była aksamitna i bez niczego pływającego – konieczny warunek by zupę zjadły dzieci Przepis na 3 litry zupy. PRZEPIS POMIDORÓWKA Składniki: 3 cebule 100ml oliwy 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego 0,5 papryki(...)laurowe 10 szt ziela angielskiego Jak zrobić pomidorówkę: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min. Dodajemy

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa z passaty 61

litry zupy: zupa: 3 cebule – mogą być białe lub czerwone 100ml oliwy z oliwek lub oleju 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki lub pasternaku kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego 0,5 papryki czerwonej – można pominąć 0,75l passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu 1-2 łyżki soku z cytryny(...)litry wody Jak zrobić zupę pomidorową z passaty: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy passatę i gotujemy 5 min. Miksujemy zupę

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa z ryżem 88

oprócz selera i pietruszki) razem z pomidorami miksuję. Bardzo ważnym elementem gotowania zupy jest przecedzenie jej przez sito, tak by była aksamitna i bez niczego pływającego – konieczny warunek by zupę zjadły dzieci Przepis na 3 litry zupy. PRZEPIS ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM Składniki: zupa: 3 cebule 100ml oliwy 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego(...)UGOTOWAĆ RYŻ Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min. Dodajemy

Dorota Smakuje