czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów w kawałkach 7 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście(...)minut . Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy). Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonyzapiekanka wiejska, ma w składzie wołowinę. Jest jeszcze jedna wersja zapiekanki – fish pie, czyli z rybą. Składniki: 500 g mięsa wołowo/wieprzowego 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera lub 2 łodygi naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmaryny (utartego na proszek) lub gałązka świeżego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka wytrawnego wina lub piwa (najlepiej staut(...)nagrzanego pieca. Piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, co sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem. Krok 2 Sos. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj marchewki, pietruszki i selera oraz cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa i smaż na średnim ogniu mieszając przez 8 minut minut. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę. Podkręć
Niedzielny kucharzmnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić
Czerwień i błękitprzyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy
Miksturownikchłodniejsze dni. Ribollita najlepiej smakuje następnego dnia, na co zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe
Niedzielny kucharzpotem (oprócz selera i pietruszki) razem z pomidorami miksuję. Bardzo ważnym elementem gotowania zupy jest przecedzenie jej przez sito, tak by była aksamitna i bez niczego pływającego – konieczny warunek by zupę zjadły dzieci Przepis na 3 litry zupy. PRZEPIS POMIDORÓWKA Składniki: 3 cebule 100ml oliwy 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego 0,5 papryki(...)laurowe 10 szt ziela angielskiego Jak zrobić pomidorówkę: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min. Dodajemy
Dorota Smakujelitry zupy: zupa: 3 cebule – mogą być białe lub czerwone 100ml oliwy z oliwek lub oleju 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki lub pasternaku kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego 0,5 papryki czerwonej – można pominąć 0,75l passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu 1-2 łyżki soku z cytryny(...)litry wody Jak zrobić zupę pomidorową z passaty: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy passatę i gotujemy 5 min. Miksujemy zupę
Dorota Smakujeoprócz selera i pietruszki) razem z pomidorami miksuję. Bardzo ważnym elementem gotowania zupy jest przecedzenie jej przez sito, tak by była aksamitna i bez niczego pływającego – konieczny warunek by zupę zjadły dzieci Przepis na 3 litry zupy. PRZEPIS ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM Składniki: zupa: 3 cebule 100ml oliwy 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego(...)UGOTOWAĆ RYŻ Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min. Dodajemy
Dorota SmakujeMAKARONEM Składniki: zupa: 3 cebule – mogą być białe lub czerwone 100ml oliwy z oliwek lub oleju 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki lub pasternaku kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego 0,5 papryki czerwonej – można pominąć 1 litr pomidorów wekowanych lub 0,75l passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu(...)ugotować makaron Jak zrobić pomidorową z makaronem: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku aż zacznie się złocić. Do garnka dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, paprykę oraz przyprawy. Zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy 30 min wywar warzywny. Po tym czasie wyjmujemy z zupy selera, pietruszkę, liście laurowe. Dodajemy pomidory i gotujemy 5 min. Dodajemy śmietanę
Dorota Smakujetrzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz
ladykitchenpodaję Wam to w postaci nowego posta. Czasami rosół robię z całego kurczaka, czasami tylko z ćwiartek. Jeżeli zabraknie w mojej lodówce selera korzeniowego, a mam w domu naciowy, dodaję naciowy. Od czasu do czasu do wywaru dodaję parę gałązek natki pietruszki, czasami rezygnuję z domowej vegety. Nie spinam się jakoś za bardzo. Grunt, żeby wszystko powoli sobie pyrkało przez(...)wersja też jest pyszna. Jedzcie jak lubicie. Składniki: 1 kg kurczaka (w całości lub udka, podudzia, ćwiartki) 3 l wody 2 większe marchewki 2 większe korzenie pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (u mnie jasnozielona część) 1 duża nieobrana cebula parę gałązek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety (opcjonalnie) sól pieprz Kurczaka wkładamy
Kardamonovypodaję Wam to w postaci nowego posta. Czasami rosół robię z całego kurczaka, czasami tylko z ćwiartek. Jeżeli zabraknie w mojej lodówce selera korzeniowego, a mam w domu naciowy, dodaję naciowy. Od czasu do czasu do wywaru dodaję parę gałązek natki pietruszki, czasami rezygnuję z domowej vegety. Nie spinam się jakoś za bardzo. Grunt, żeby wszystko powoli sobie pyrkało przez(...)wersja też jest pyszna. Jedzcie jak lubicie. Składniki: 1 kg kurczaka (w całości lub udka, podudzia, ćwiartki) 3 l wody 2 większe marchewki 2 większe korzenie pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (u mnie jasnozielona część) 1 duża nieobrana cebula parę gałązek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety (opcjonalnie) sól pieprz Kurczaka wkładamy
Kardamonovyząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową(...)dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół do zupy w ostatniej chwili, czyli dopiero
Weekendy w domu i ogrodzie