seler naciowy - 4547 przepisów (strona:268/304)

Antica Pasta i sos Bolognese 175

trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz

ladykitchen
Rosół drobiowy 26

podaję Wam to w postaci nowego posta. Czasami rosół robię z całego kurczaka, czasami tylko z ćwiartek. Jeżeli zabraknie w mojej lodówce selera korzeniowego, a mam w domu naciowy, dodaję naciowy. Od czasu do czasu do wywaru dodaję parę gałązek natki pietruszki, czasami rezygnuję z domowej vegety. Nie spinam się jakoś za bardzo. Grunt, żeby wszystko powoli sobie pyrkało przez(...)wersja też jest pyszna. Jedzcie jak lubicie. Składniki: 1 kg kurczaka (w całości lub udka, podudzia, ćwiartki) 3 l wody 2 większe marchewki 2 większe korzenie pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (u mnie jasnozielona część) 1 duża nieobrana cebula parę gałązek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety (opcjonalnie) sól pieprz Kurczaka wkładamy

Kardamonovy
Rosół drobiowy 46

podaję Wam to w postaci nowego posta. Czasami rosół robię z całego kurczaka, czasami tylko z ćwiartek. Jeżeli zabraknie w mojej lodówce selera korzeniowego, a mam w domu naciowy, dodaję naciowy. Od czasu do czasu do wywaru dodaję parę gałązek natki pietruszki, czasami rezygnuję z domowej vegety. Nie spinam się jakoś za bardzo. Grunt, żeby wszystko powoli sobie pyrkało przez(...)wersja też jest pyszna. Jedzcie jak lubicie. Składniki: 1 kg kurczaka (w całości lub udka, podudzia, ćwiartki) 3 l wody 2 większe marchewki 2 większe korzenie pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (u mnie jasnozielona część) 1 duża nieobrana cebula parę gałązek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety (opcjonalnie) sól pieprz Kurczaka wkładamy

Kardamonovy
Zupa fasolowa z burakiem 153

ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej (lub natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową(...)dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku i dodać (po wyłączeniu palnika) starty czosnek. Do zupy na talerzach dodać listki pietruszki naciowej, pokrojony szczypiorek i kleksy z jogurtu. Jestem zwolenniczką dodawania świeżych ziół do zupy w ostatniej chwili, czyli dopiero

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańska zupa z dynią i soczewicą 159

egańska i s ycąca.  Skladniki: -1 łyżeczka oleju kokosowego  -1 l wody -800g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu) -2 marchewki  -4 łodygi sera naciowego -3 pomidory  -1 cebula  -1 ząbek czosnku  -1 szklanka zielonej  soczewicy  -1 łyżka słodkiej papryki mielonej -1 łyżka pietruszki  -1 łyżeczka tymianku -1 łyżeczka bazylii(...)łyżeczki wędzonej papryki  -sól i pieprz  Wykonanie:   Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Marchew pokroić w grube talarki, seler na kawałki, a dynię w grubą kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię.  Dodać przyprawy i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone pomidory.  Zalać wodą i dodać przepłukaną soczewicę. Doprawić jeszcze

Smakuj życie!
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 181

Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z solą (ok. 20 min.) do miękkości i odcedzić Oczyścić marchewkę i zetrzeć na grubej tarce, a kapustę cieniutko poszatkować w paseczki. Seler umyć i pokroić w niezbyt grube kawałki, odstawić. Rozgrzać olej na patelni, dodać kumin rzymski, zamieszać i dodać do niego kapustę i marchew. Podduszać na średnim ogniu przez(...)ognia. Podgrzać mleko W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym),praską ugnieść ziemniaki z gorącym mlekiem. W tym rondlu podane będą ziemniaki na stół. Dodać też do ziemniaków kawałki świeżego pora naciowego, podduszoną kapustę z marchewką i rodzynki oraz grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręcznie do równomiernego pomieszania składników. Podgrzać jeszcze na 2-3 minuty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 64

grupy B, A, E i C – tej ostatniej ma dwa razy więcej, niż cytrusy. Dlatego tak wartościowe są surówki z selerem. Poniżej kilka selerowych przepisów: Sałatka z selerem i cykorią Puree z selera Wege pasztet z selera Udziec z indyka duszony z warzywami BURAK O właściwościach odżywczych buraka można pisać wiele. To bardzo tanie warzywo, dlatego warto zaprzyjaźnić się(...)Lekka zupa fasolowa Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkiem Burgery z czerwonej fasoli Pulpety z fasoli w sosie pomidorowym PIETRUSZKA KORZEŃ W Polsce mamy dwa główne rodzaje pietruszki: naciową, z której pozyskuje się natkę oraz korzeniową. Pietruszka korzeniowa ląduje najczęściej w zupie i nie cieszy się zainteresowaniem, a tymczasem to taka warzywna “cicha woda”! Można w niej

Wiszniówka
Cudowna moc roślinnych koktajli.Koktajl z malinami, burakami i kakao. 142

przypadłości. Można ją nabyć  W TYM MIEJSCU, WARTO! Już jedna szklanka robi różnicę. Osobiście piję koktajle i wyciskam soki. Nigdy nie zjadłabym tyle surowego jarmużu czy buraka bądź selera! Dziś zrobiłam na szybko koktajl z tej właśnie książki, koktajl z malinami, burakami i kakao. Jest idealny dla osób zmęczonych oraz tych aktywnych fizycznie i uprawiających sporty. Zapobiega zmęczeniu, przyczynia(...)małe kawałki, obrany - 1 kubek mrożonych malin - 1 świeży daktyl bez pestki - 2 łyżeczki surowego kakao Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze kielichowym i...gotowe! Jeśli nie masz buraka naciowego wykorzystaj inne zielone liście,np.szpinak. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania