skropić sokiem z limonki. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Polać sosem jogurtowym, a na samym wierzchu ułożyć kawałki
Ugotowaćpatelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny
Weekendy w domu i ogrodzieHistoria tego przepisu sięga kilkadziesiąt lat wstecz. Powstał wcześniej niż zaczęliśmy gotować spaghetti ( nawet nikt o tym nie myślał ). Pamiętam, że jako kilkunastoletnia dziewczyna pracowałam kuchni w ośrodku wczasowym po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska
Smaki Ewysłoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć na otrzymany wcześniej od bratanków kubeczek z napisem "zdolna i pracowita" :D ------------ Podobne: Sos pomidorowy Przecier pomidorowy Spaghetti z sosem pomidorowym
Weekendy w domu i ogrodzieJedno z prostszych i najtańszych dań w moim menu. Zapiekanka makaronowa jest daniem, które jest lubiane przez 90 % osób, to prawie jak spaghetti ;) Do przygotowania potrzebujemy : 500 g. mięsa mielonego 1 puszkę pomidorów w puszcze 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 500 g. makarony rurki 250 g. sera żółtego sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie
Full Smakulipiec i sierpień spędziłem na leniuchowaniu. Nie gotowałem praktycznie w ogóle, a śledziłem, smakowałem i inspirowałem się i czas w końcu zacząć siekać, ciąć, dusić i jeść! Zaczynamy od spaghetti z borowikami. Czego nam będzie potrzeba? -suszone borowiki; zalane wrzątkiem (około szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -śmietanka
BaRepasKuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać się podejmować wyzwania. Pozwolenie sobie na odrobinę ekstrawagancji w kuchni może owocować przygotowaniem doskonałych dań z najwyższych półek. Nie należy oczywiście zapominać
upichconaczosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy
zobacz ich smakRzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych sosów ze sklepu, sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by mieć swoje pod ręką :) Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska. Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Mango Papajasłoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić, by zawartość powoli stygła. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu. ------- Podobne: Ketchup z cukinii Konfitura z czerwonej cebuli Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodzieSpaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach - odrobina cynamonu - 1 bakłażan
Wegańska kuchnia orientalnacukinia, - 2 pomidory, - 1/2 czerwonej papryki, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno nierafinowanego, - sól, pieprz. Wykonanie: Bardzo prosty przepis :) Cukinię pokroić w cienkie paski jak spagetti (najłatwiej przy pomocy mandoliny lub spiralizera). Pozostałe składniki (na sos) wrzucić do blendera i zmiksować na sos, ja to zrobiłam na małych obrotach, żeby pozostały grudki :) "Makaron" wykładamy na talerz, polewamy
Co na wege obiad?Składniki: makaron spaghetti (200 g) brokuł (1/2 szt.) kiełki cebuli (25 g) czosnek (2 ząbki) łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) oliwa z oliwek (2 łyżeczki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody dodajemy łyżeczkę oliwy i makaron. Mieszamy, co jakiś czas. Na patelni
Weganka gotuje