spaghetti - 5367 przepisów (strona:266/358)

Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem 198

tuńczykiem z sosie własnym. :) Składniki: Pesto: sałata 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion słonecznika 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum  puszka tuńczyka z sosie własnym  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone

Truskawkowa Fiesta
Spaghetti z cukinii i marchewki / Zucchini-Karroten-Spaghetti 240

jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek. Idealne na lato! Składniki na 2 małe porcje: 1 duża

Kuchnia Prezydentowej
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 386

zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 193

korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną

Jemy Pijemy
Wegańskie spaghetti po bolońsku 197

Pomidory już smakują tak jak powinny, koniec więc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać

greenscarf
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 203

warzywno -pomidorowo-mięsny sosem" i co też może się kryć w tym sosie? :) I choć nazwa ta niepoprawna nie jest, to czyż nie piekniej i szlachetniej brzmi po włosku "spaghetti bolognese"? Otóż to, rozpoznawalność!                  Ale ja nie byłabym sobą, gdybym zrobiła lemon curd (zapewniam jednak, że w planach mam). Dlatego

Kuchnia Prezydentowej
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i szparagami 201

stole znowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem Polecamy fanom i makaronu i szparag Składniki: - 140 g makaronu spaghetti szpinakowego - 220 g białych szparag - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 1 suszony pomidor - 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 filet z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - gałka muszkatołowa prymat - tymianek - 100 g śmietanki 12% 2 porcje

Kuchenne Wariacje
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 218

Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti z zielonym groszkiem 145

Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować

Wiem co jem
Sos boloński na zimę 231

50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti. Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti zapiekane z cukinią 197

otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011" „ Czytaj więcej

Wiem co jem
"Wino i sery" - finał akcji 140

Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów.  Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została  nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti z Mulami. Nagrodą był zestaw produktów ufundowany przez firmy Candia i Winarium. Pozostałe uczestniczki konkursu również otrzymały podobne upominki. Dodatkowym prezentem była  pięknie wydana książka pt. „Odkrywanie smaku” autorstwa Marka Kondrata

Wiem co jem
Spaghetti z kurczakiem i kurkami 263

proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pikantne spaghetti z papryką 133

brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas

Wiem co jem
Spaghetti z wędzonym łososiem i musem z awokado 177

twardej – Amber Durum pochodzącej z Ameryki Pónocnej makaron ma piękną bursztynową barwę oraz odpowiednią twardość i szklistość. Produkowany jest w sześciu wariantach: Fusilli, Conchiglie Rigate, Chifferi Rigati,Capellini Nidi, Spaghetti i Penne. Dla mnie zabrakło jeszcze makaronu do lasagne, ale być może i on pojawi się w niedługim czasie. Czytaj więcej

Wiem co jem