Domowy sos pomidorowy jest lepszy i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen
w mojej kuchniksiążkową pt. „Krój, gotuj, wow”. To nietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej
WojnaNaSmaki.pldaniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie. Składniki 300 g makaronu nitki 1 kalafior fioletowy 1 cebula szklanka krewetek 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, szczypta 3 łyżki oliwy sezam Przygotowanie Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowany
R'n'G Kitchenskórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na plasterki, a następnie cienkie słupki, które tworzą spaghetti. Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia. 2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy
Kuchnia w czekoladzieproszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego
Kuchnia w czekoladzieszczęście) mają się ku końcowi. Ostatni dzwonek na lody, ale za to pierwszy w szkole :) Obiecałam córce pierwszy dziecięcy puchar w Sopelku z tej okazji. Zapowiedziała lody w kształcie spaghetti :) Druga klasa nie boli tak jak pierwsza (ani dziecka, ani mamy), ale za to odprowadzamy jutro Franka po raz pierwszy do przedszkola i liczymy na to, że po żłobku jest
bistro mamakształt prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz z sera ricotta, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i po kilka ziarenek kawioru z octu balsamicznego. Gotowe ravioli podajemy ze spaghetti z bazylii i kawiorem z octu. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego
Malinowe PocałunkiObok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę
Poezja Smaków - blog kulinarnyminut. Jeśli z wierzchu zacząłby zbyt mocno się rumienić, przykryjcie foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce. Ten chleb jest
Karo in the Kitchenkochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej lubię makaron bucatini (długi, okrągły w przekroju, z dziurką w środku) albo bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę
Karo in the Kitchenrazu z… sitkiem! Jest o tyle fajne i wygodne rozwiązanie, że rewelacyjnie gotuje się w nim makaron (i ten króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem pozwala szybko blanszować czy nawet gotować na parze. Garnek (nazywa się Gemini
Karo in the Kitchencoby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano świeża bazylia oliwa do smażenia Wykonanie: Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy
Z Majeczką w kuchniNajszybsze "spaghetti" na świecie Mama przygotowywała je mi i bratu jeszcze w czasach dzieciństwa, kiedy kuchnia włoska nie była znana w Polsce, a nam zostało makaronu od zupy (obojętnie jakiego) Składniki: makaron (obojętnie jaki, można wykorzystać taki, który został od zupy) koncentrat pomidorowy 1 cebula olej/oliwa sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie zeszklić cebulę, kiedy jest szklista, dodać kilka łyżeczek
Tradycyjna kuchnia inaczej