szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak * 1 cebula * 2 ząbki czosnku - u mnie takie olbrzymie * łyżka śmietany, u mnie jogurtu naturalnego na mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu
sierotka maRysia w kuchniKURCZAKIEM Z ROŻNA dla 2 osób 15 minut Skaładniki pierś z kurczaka z rożna (lub inna część mięsa) cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory makaron (u mnie spaghetti) sól, pieprz (genialnie pasuje młotkowany z kolendrą) tymianek Do dzieła!!! Makaron gotujemy. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej drobno posiekany czosnek i cebulę. Wrzucamy do tego kurczaka
sierotka maRysia w kuchnimiał racji bytu. Jest to typ sosu który smakuje idealnie z grubymi makaronami. Oryginalnie był penne, jednak ja zaryzykowałam i użyłam farfalle i smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała
sierotka maRysia w kuchniDziałajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast ketchupu, super do spaghetti gdy chcemy je zrobić na szybko, wspaniale pasuje do dań z grilla. Jeśli ktoś lubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już w daniu
sierotka maRysia w kuchnigarnka na 10 minut przed podaniem, doprawiamy dopiero solą, pieprzem i ewentualnie cukrem gdyby zupa była dla Was za kwaśna. Aha, oczywiście gotujemy makaron al dente (ja wybrałem typ spaghetti, który połamałem na małe nitki). Kulkę mozarelli przekroiłem wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki, które łatwo jest nabierać łyżką. Na koniec mały akcent wyraźnej oliwy z oliwek i szczypta pieprzu
Right Behind The Kitchentego oczywiście rejonu, Demeter oraz kapitalne jedzenie - jak np. zupa chrzanowa z jabłkiem, czosnkowa z estragonem i poniższe: Risotto z selerem i filetem ze szczupaka Grillowane warzywa z balsamico Spaghetti z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i peccorino - może nie węgierskie ale przyzwoite Reasumując - jedzienie naprawdę dobre, a wino? Można tu kupić generalnie każdy rodzaj wina - od mocno wytrawnych czerwonych
Right Behind The Kitchenmusimy przygotować (na 2 porcje) : Makaron - ok 250g (użyłam Tagliolini - szeroka wstążka ) ale równie dobrze sprawdzi się makaron do spaghetti. Bazylia - 1 szklanka ( świeżej bazylii) suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...przez duże oczka) 1 butelka 600 ml przecieru pomidorowego 2 szalotki 1 łyżka masła garść posiekanego lubczyku 1 płaska łyżka papryki ostrej wędzonej 1 płaska łyżka przyprawy myśliwskiej makaron spaghetti z pełnego ziarna PRZYGOTOWANIE: Na głębokiej patelni (ja zawsze używam mojego dużego woka) należy roztopić mało i poddusić na nim drobno posiekaną szalotkę. Dodawać mięso i smażyć, doprawić przyprawą myśliwską
ClauditteMissCookingwątpliwości. U nas w domu wszyscy jesteśmy makaroniarzami, a makaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią
codojedzeniawołowego 600 ml rosołku 1 łyżka mąki 80 g ogórków konserwowych pół pęczka pietruszki 200 g kwaśnej śmietany 60 g musztardy 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
KasiaiKrzysiu.plwystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. A to moje słoiczki ;-) z ponad 50 kg. pomidorów ;-) Polecam też pomidory w kawałkach , idealne do gulaszu, spaghetti czy innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Zagotowałam. I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików
potrawyregionalnenp.suszone pomidory, czosnek, pieczony bakłażan, anchois. Wywodzi się z Prowansji. Wyśmienicie smakuje na grzankach. Równie dobrze można ją wykorzystać jako bazę do sosów lub jako pastę do spaghetti. Składniki: 8 szt. suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy z oliwek 8 dużych, zielonych oliwek ( mogą być też czarne) 1 łyżka kaparów 1-2 ząbki czosnku pół średniej wielkości czerwonej
potrawyregionalnepszenicy durum bogatszej od zwykłej mąki pszennej o białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne Dostępny jest w sześciu kształtach: kokardki, muszelki, pióra, świderki, kolanka oraz spaghetti. Pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość
potrawyregionalnePodstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów
potrawyregionalneBakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka
potrawyregionalne