spaghetti - 5367 przepisów (strona:271/358)

Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą – na smaczny szybki obiad 201

Historia tego przepisu sięga kilkadziesiąt lat wstecz. Powstał wcześniej niż zaczęliśmy gotować spaghetti ( nawet nikt o tym nie myślał ). Pamiętam, że jako kilkunastoletnia dziewczyna pracowałam kuchni w ośrodku wczasowym po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska

Smaki Ewy
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 151

słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć na otrzymany wcześniej od bratanków kubeczek z napisem "zdolna i pracowita" :D ------------ Podobne: Sos pomidorowy Przecier pomidorowy Spaghetti z sosem pomidorowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka makaronowa 205

Jedno z prostszych i najtańszych dań w moim menu. Zapiekanka makaronowa jest daniem, które jest lubiane przez 90 % osób, to prawie jak spaghetti  ;) Do przygotowania potrzebujemy : 500 g. mięsa mielonego 1 puszkę pomidorów w puszcze 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 500 g. makarony rurki 250 g. sera żółtego sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie

Full Smaku
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 197

lipiec i sierpień spędziłem na leniuchowaniu. Nie gotowałem praktycznie w ogóle, a śledziłem, smakowałem i inspirowałem się i czas w końcu zacząć siekać, ciąć, dusić i jeść! Zaczynamy od spaghetti z borowikami. Czego nam będzie potrzeba? -suszone borowiki; zalane wrzątkiem (około szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -śmietanka

BaRepas
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 149

Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać się podejmować wyzwania. Pozwolenie sobie na odrobinę ekstrawagancji w kuchni może owocować przygotowaniem doskonałych dań z najwyższych półek. Nie należy oczywiście zapominać

upichcona
makaron po chińsku 244

czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy

zobacz ich smak
Kurczak po indyjsku, czyli kurczak w sosie Madras 379

Rzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych sosów ze sklepu, sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by mieć swoje pod ręką :) Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska.  Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 137

Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Mango Papaja
Sos pomidorowy do słoików 105

słoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić, by zawartość powoli stygła. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu. ------- Podobne: Ketchup z cukinii Konfitura z czerwonej cebuli Spaghetti

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z bakłażanem i soczewicą 97

Spaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy                      - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach           - odrobina cynamonu - 1 bakłażan

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron z cukinii z sosem pomidorowo - paprykowym 173

cukinia, - 2 pomidory, - 1/2 czerwonej papryki, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno nierafinowanego, - sól, pieprz. Wykonanie: Bardzo prosty przepis :) Cukinię pokroić w cienkie paski jak spagetti (najłatwiej przy pomocy mandoliny lub spiralizera). Pozostałe składniki (na sos) wrzucić do blendera i zmiksować na sos, ja to zrobiłam na małych obrotach, żeby pozostały grudki :) "Makaron" wykładamy na talerz, polewamy

Co na wege obiad?
Makaron z brokułami i kiełkami 142

Składniki: makaron spaghetti (200 g) brokuł (1/2 szt.) kiełki cebuli (25 g) czosnek (2 ząbki) łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) oliwa z oliwek (2 łyżeczki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody dodajemy łyżeczkę oliwy i makaron. Mieszamy, co jakiś czas.  Na patelni

Weganka gotuje
Ziarniste spaghetti 101

Składniki: makaron spaghetti (150 g) tahini  (2 łyżki) łuskane ziarna słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) orzeszki ziemne bez skorupek (4 łyżki) oliwa z oliwek woda sól Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody wlewamy łyżeczkę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż osiągniemy odpowiadający nam stopień miękkości

Weganka gotuje
Spaghetti kukurydziane z tofu i warzywami 148

Składniki: spaghetti kukurydziane (30 dag) cukinia okrągła (1 szt.) czerwona papryka (1/2 szt.) tofu naturalne (5 dag) kukurydza z puszki (4 łyżki) przecier paprykowy (150 ml) szczypiorek (do posypania) sól pieprz ziołowy majeranek woda olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie

Weganka gotuje