spaghetti - 5367 przepisów (strona:278/358)

Makaron z kiełbaskami po niemiecku 123

Nietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego

Milion Smaków
Tagliatelle alla carbonara 56

Spaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji. Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu

Milion Smaków
Potrawka z czerwonej soczewicy 214

Szybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-)               Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który

Życie na widelcu
Pieczone młode ziemniaczki 122

Szukając piosenki o ziemniaku natknęłam się na bardzo zabawną, banalną w słowach angielską piosenkę "Hot potato", która strasznie mnie rozbawiła, w całej piosence chodzi o gorące ziemniaki, zimne spaghetti i rozgniecionego banana;)  The Wiggles - Hot potato

Kuchenne aromaty
Spaghetti z cukinii z krewetkami 149

Dzisiaj mamy dla Was propozycję  na pyszny i lekki obiad - makaron z cukinii z krewetkami, z czosnkiem, ostrą papryczką i świeżymi ziołami. Pyszne! Składniki: (dla

Plate of Joy
Italia miniona – Bolonia 220

Bolonia to nie tylko spaghetti…   „Dwie wieże” pocztówka, ok. 1925 r.   pocztówka, ok. 1930 r.   Chiesa dei Servi pocztówka, ok. 1930 r.   Via Indipendenza pocztówka

Bon Ton Italia
Ogórkowa po „mojemu” 154

zupę i Miśka podsumowała, że nawet lepsza niż w przedszkolu, a zapewniam, że z Jej strony to największy komplement bo po pierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti ze szpinakiem i ryż z jabłkami na przemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki koszone (pół kilograma) duża

greenscarf
Molekularna lasagne 259

mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna. 383

Kuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować  dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki: 175 ml wody 2 g agaru 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 15 ml likieru malinowego maliny Wykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki

Malinowe Pocałunki
Zapiekane conchiglione 82

Składniki: makaron conchiglione oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini) fix do spaghetti bolognese szpinak mrożony ze śmietaną (można użyć tradycyjny i dodać samemu 2 łyżki śmietany) czosnek ricotta feta boczek wędzony w plastrach sól pieprz odrobina masła Sposób przygotowania: Fix bolognese mieszamy ze szklanką wody.Wylewamy na dno(nasmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego.Następnie na patelni smażymy rozdrobniony szpinak

Wielki apetyt
Zapiekany kalafior 105

Składniki: kalafior 100 g gorgonzoli 1 żabek czosnku 100 g tartego parmezanu  łyżka masła pomidory lekko podsmażane Pudliszki fix do spaghetti Bolognese bazylia pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podgotować w lekko osolonej wodzie.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć do niego warstwami kalafior,pomidory z fixem (rozrobionym w 1/4 szklanki wody),rozgnieciony czosnek a na wierzch sery. Zapiekać w 180 stopniach

Wielki apetyt
Makaron z pesto i oliwkami 95

makaron al dente i kilka innych dodatków. Musicie spróbować koniecznie z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Składniki: duża garść roszponki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek papryczka chilli parmezan makaron spaghetti (ja użyłam Malmy) kilka zielonych oliwek 2 suszone pomidory odcedzone z oliwy anchois (opcjonalnie- jeśli nie lubicie pomińcie) sól morska orzechy laskowe w całości 1 łyżka orzechów laskowych mielonych Sposób

Wielki apetyt
Słownik kulinarny: Pomidory daktylowe 115

daktylowy to odmiana pomidorów o lekko słodkim smaku. Do pomidorów daktylowych zaliczamy pomidory: owoc róży, pomidory truskawkowe na gałązce, pomidor paprykowy, śliwkowy Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: spaghetti, kanapek, zakąsek, koreczków, sałatek, risotto, pizzy. Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Słownik kulinarny: Pomidory koktajlowe 125

midor koktajlowy to odmiana pomidorów o słodko-kwaskowatym smaku. Do pomidorów koktajlowych zaliczamy pomidory: koktajlowe, koktajlowe na gałązce Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: makaronów, spaghetti, sałatek Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
PASTA ALLA NORMA, CZYLI MAKARON Z BAKŁAŻANEM, POMIDORAMI I BAZYLIĄ 134

lekką modyfikację, gdyż znalezienie twardej Ricotty (sera z mleka owczego) w moim otoczeniu, graniczy z cudem. Zastąpiłam go (myślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków

Kuchnia w opałach