spaghetti - 5367 przepisów (strona:286/358)

Rukola- smaczna alternatywna dla tradycyjnej sałaty 78

Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli a nada daniu zupełnie nowe oblicze i pomoże nam lepiej strawić dość kaloryczny makaron:) Nadaje im intrygujący, wyrazisty smak. Oprócz walorów smakowych rukola ma wiele zalet, między innymi: wzmacnia

CoolinarniePL
Sos do spagetti na zimę 138

małym ogniu   aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti

Humanistka w kuchni
Makaron po neapolitańsku (Pasta alla Napoletana) 214

Jedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory

wyzwania kuchenne
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 186

ogólnie lepszy smak. Po drugie myjemy go porządnie, żeby ziemia nie chrupała potem w zębach ;) Po trzecie - gotujemy. Zaczynamy od wstawienia garnka z wodą na makaron - razowe świdry albo spaghetti będą pasować najlepiej. Teraz kroimy szpinak - cały, łącznie z łodyżkami, usuwamy tylko grube końcówki. Ile szpinaku? Około 0,5 kg na 2 osoby to wg mnie minimum. Ważne, żeby

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rok bloga - popularne dania obiadowe 156

bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może  zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bakłażan czerwienią faszerowany 119

natomiast ja postawiłam na farsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami.  Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu tego dania była bardzo mała. Jednak postaram się przybliżyć Ci krok, po kroku sposób przygotowania.  Farsz: mięso mielone, pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki

Mój Smak na Życie
Spaghetti bolognese z różowym winem 111

Idealne w swojej prostocie i smaku spaghetti bolognese. Przepis ten wzbogaciłam smakiem różowego wina, cukinii i suszonych pomidorów. Uwielbiam takie eksperymenty, a jeszcze bardziej ich genialne efekty smakowe. No właśnie najbardziej lubię w kuchni  - zaskoczenie :) Farsz: mięso mielone ( starajmy się kupować kawałek mięsa w sklepie i prośmy by mięso zostało zmielone. Jest to gwarancja, że mięso będzie dobrej jakości

Mój Smak na Życie
Makaron a'la chiński kubek 1744

zdrowszą jego wersję :-) Dość często gotuję na parze , więc i ten przepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami) 1 pierś kurczaka około 150g makaron do spaghetti pełnoziarnisty 60g pieprz, sól, curry, vegeta 50 g jogurtu greckiego lub naturalnego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na garnek z gotującą się wodą ustaw sitko

Anielska Kuchnia Ani
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 187

Składniki, 4 porcje: ok 400 - 500 g tuńczyka w zalewie 1000 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 500 g makaronu spaghetti sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy, gotować

cooklife
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 191

podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej która robi

Szefowa kuchni
Leniwy tydzień z Dniem Babci w tle 223

gotować bo Oni są odpowiedzialni za obiad. Przyszli z różami , siatą zakupów i pogonili z kuchni ( wnuki z ,, dodatkami,, tzn. chłopakiem wnuczki i ich siostrą przyrodnią ). Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i  nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu

Buniabaje w kuchni
Spaghetti Puttanesca 287

prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina. Składniki 400 g makaronu spaghetti biała cebula 2-3 ząbki czosnku 800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) 4 filety anchois papryczka chili w całości 10 szt. czarnych lub zielonych oliwek 2 łyżki kaparów

Pyry na Gaz
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym 204

Składniki: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz oliwa z oliwek makaron pełnoziarnisty spaghetti natka pietruszki Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek. Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują

Pyry na Gaz
SPAGHETTI CARBONARA 99

Pogoda nas dzisiaj rozpieszcza :) Szkoda zatem, pół dnia siedzieć w kuchni. Szybki smaczny posiłek, a później rower, albo spacer. Polecam wam wszystkim takie rozwiązanie. SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego boczku 125 ml śmietanki 30 % 50 ml białego wina (wytrawnego) 1 żółtko  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera grana padano  świeża

Kuchnia w opałach
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 124

biegusiem do pracy. Pocieszające jest to, że ten tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI: 250 g trójkolorowego makaronu spaghetti na klopsiki 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę

Kuchnia w opałach