średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;) Cannelloni z sosem bolognese Składniki: opakowanie makaronu cannelloni porcja mięsa mielonego sos do spaghetti bolognese (w torebce) cebula 3 ząbki czosnku sos beszamelowy ser żółty Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 4-5 łyżek mąki szklanka zimnego mleka pieprz sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Sos beszamelowy
Lawendowe Niebopogodzie postanowiliśmy, że Dzień Dziecka będzie u nas wiosennie kolorowy, słoneczny i radosny :) Na stole królowały więc kolory i smaki wiosny truskawki, razowe grzanki z soczyście zielonym pesto, czerwone spaghetti - wszystko zgodnie z listą życzeń dzieciaków. Prawdziwym hitem okazało się słoneczne "piwo". Nie tylko smaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "piwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera. Składniki
Magiczna kuchnia Dariifeee.... krzyczy już, a jeszcze drzwi dobrze nie otworzył. Więc jem sobie sama i cieszę się, że wszystko dla mnie, na dwa dni mam obiad! A mąż wtedy spaghetti miesza z pesto, które zawsze pod ręką i udaje, że też zadowolony ;) Czytaj więcej
bistro mamaktóre powstało w pewien deszczowy dzień, kiedy nie mogłam wyjść na zakupy. Zmuszona do siedzenia w domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie nie pasowało. Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy. Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone. Czytaj więcej
bistro mamałazanek nie nazywam. Słowa, które wymyślają dzieci warte są wszystkich pieniędzy świata! Kiedy Hania była mała, założyłam specjalny notatnik, w którym zapisywałam wszystkie wymyślone albo przekręcone słówka. I tak spaghetti to było "pasgesti", skarpetki "palsketki", "klunkląt" to trójkąt, "pacia" to czapka, a "pać" to papeć :) Gdyby nie ten zeszyt wiele
bistro mamaCzas przygotowania: ok 15-20 min. Koszt na 2 osoby: 12,50 zł SKŁADNIKI: Makaron Spaghetti ok 220 g Cukinia 1 (średnia) Szynka parmeńska 4 plastry Cebula 1 Czosnek 2 ząbki Pomidorki cherry Oliwa z oliwek Sos Pesto Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 35 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,60 zł SKŁADNIKI: 250 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g świeżych kurek 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 średni por 1 marchewka 150 ml śmietany 16% oliwa z oliwek natka pietruszki pomidorki koktajlowe bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego
kulinarnyJaCzas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 250g spaghetti razowego 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku parmezan oliwa z oliwek świeże liście bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron
kulinarnyJaCzas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 200g makaronu spaghetti 200g kurczaka 4 ząbki czosnku ½ średniej cebuli parmezan oliwa z oliwek rukola natka pietruszki peperoncino lub chilli sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na jednej patelni smażymy kurczaka na oliwie, przyprawionego solą i pieprzem. Na drugiej patelni z większą ilością
kulinarnyJaCzas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 6 białych szparagów 1/2 główki brokuł 200 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka szczypiorek świeża bazylia oregano 50 g masła 150 ml śmietany 18% 1/2 szklanki białego wina oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez
kulinarnyJamakaronów i kuchni śródziemnomorskiej, bo wykorzystamy w nim m.in. suszone na słońcu pomidory, oliwki i rybę :) Składniki (dla 2 osób): opakowanie (100 g) łososia wędzonego makaron, ja wykorzystałam razowe spaghetti kilka pomidorów suszonych mała cebula kilka oliwek 100 ml śmietany przyprawy (chilli, czosnek, bazylia,...) Wykonanie: Na łyżce oliwy lub oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli
Taste Of My DaySól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną
Czarnawisienkamogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka "Menu
Szefowa kuchniskładniki* 1/2 paczki makaronu spagetti* 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Mix smakuskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier
Mix smaku