spaghetti - 5596 przepisów (strona:281/374)

Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 258

Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti z zielonym groszkiem 175

Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować

Wiem co jem
Sos boloński na zimę 261

50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti. Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti zapiekane z cukinią 223

otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011" „ Czytaj więcej

Wiem co jem
"Wino i sery" - finał akcji 186

Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów.  Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została  nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti z Mulami. Nagrodą był zestaw produktów ufundowany przez firmy Candia i Winarium. Pozostałe uczestniczki konkursu również otrzymały podobne upominki. Dodatkowym prezentem była  pięknie wydana książka pt. „Odkrywanie smaku” autorstwa Marka Kondrata

Wiem co jem
Spaghetti z kurczakiem i kurkami 296

proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pikantne spaghetti z papryką 161

brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas

Wiem co jem
Spaghetti z wędzonym łososiem i musem z awokado 212

twardej – Amber Durum pochodzącej z Ameryki Pónocnej makaron ma piękną bursztynową barwę oraz odpowiednią twardość i szklistość. Produkowany jest w sześciu wariantach: Fusilli, Conchiglie Rigate, Chifferi Rigati,Capellini Nidi, Spaghetti i Penne. Dla mnie zabrakło jeszcze makaronu do lasagne, ale być może i on pojawi się w niedługim czasie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Quesadilla z serem 232

się doczekać kiedy Marcin znów nas odwiedzi. Jednak czuć rękę prawdziwego kucharza. Tyle tego było, że sam już nie pamiętam wszystkiego. Śmiało mogę powiedzieć, że jadłem wtedy absolutnie najlepsze spaghetti carbonara w życiu. Poważnie. Po prostu wgniotło mnie w fotel. Jadłem już kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - zupa cebulowa 155

zagadka. Od razu powiem, że ja nie znam rozwiązania. Obejrzyjcie dokładnie końcówkę filmu. Przez cały film robili tę zupę cebulową, a na koniec ekipa filmowa zajada się świeżo zrobionym spaghetti :) Skąd tam wziął się makaron? No i znowu zaraz będę głosy, że telewizja kłamie, hehe :) I jeszcze bardziej na koniec: zupa była naprawdę w porządku! Na kolana nie rzuciła, jadłem

Marder&Marder Manufacture
Carpaccio z buraków 250

piwa i podała mi z miłym uśmiechem. Myślałem, że znowu coś przeskrobała, ale nie, dzisiaj po prostu taka miła była :) Później była jeszcze pikantna zupa-krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 210

przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka

Marder&Marder Manufacture
Hiszpański ser Queso Blanco - idealny na kanapki! 177

podobno też idealnie nadaje się do obróbki termicznej, bo nie topi się nawet podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Można go kroić w kostki i dodawać do zup, sosów (spaghetti), lub jako zamiennik tofu. 5 litrów niepasteryzowanego mleka 60 ml octu 1 łyżeczka soli Mleko podgrzewamy do temperatury 85-88 stopni uważając, aby się nie przypaliło. Delikatnie mieszając powoli wlewamy ocet

Marder&Marder Manufacture
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 219

kurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju

Wanilia i Kardamon
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 167

restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:) Składniki 80 dag fileta okonia nilowego 30 dag makaronu spaghetti 1 łyżka soku z cytryny 20 dag marchewki 20 dag cukinii 1 cebula 80 g pasty pesto bazyliowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania