Mielony na gnieździe 183proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente, tak by gniazdka się nie rozwaliły. U mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego
Kuchnia w czekoladzie
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 208szczęście) mają się ku końcowi. Ostatni dzwonek na lody, ale za to pierwszy w szkole :) Obiecałam córce pierwszy dziecięcy puchar w Sopelku z tej okazji. Zapowiedziała lody w kształcie spaghetti :) Druga klasa nie boli tak jak pierwsza (ani dziecka, ani mamy), ale za to odprowadzamy jutro Franka po raz pierwszy do przedszkola i liczymy na to, że po żłobku jest
bistro mama
Ravioli z wody pomidoowej z ricootą i suszonymi pomidorami. 230kształt prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz z sera ricotta, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i po kilka ziarenek kawioru z octu balsamicznego. Gotowe ravioli podajemy ze spaghetti z bazylii i kawiorem z octu. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego
Malinowe Pocałunki
Płaty z ogórków po żydowsku. 219Obok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę
Poezja Smaków - blog kulinarny
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 196minut. Jeśli z wierzchu zacząłby zbyt mocno się rumienić, przykryjcie foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce. Ten chleb jest
Karo in the Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 313kochanie, a może byśmy…?” Makaronowy ideał. Comfort food. Do carbonary ja osobiście najbardziej lubię makaron bucatini (długi, okrągły w przekroju, z dziurką w środku) albo bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę
Karo in the Kitchen
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 270razu z… sitkiem! Jest o tyle fajne i wygodne rozwiązanie, że rewelacyjnie gotuje się w nim makaron (i ten króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem pozwala szybko blanszować czy nawet gotować na parze. Garnek (nazywa się Gemini
Karo in the Kitchen
SPAGHETTI Z MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM 202coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano świeża bazylia oliwa do smażenia Wykonanie: Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy
Z Majeczką w kuchni
Najszybsze "spaghetti" na świecie 295Najszybsze "spaghetti" na świecie Mama przygotowywała je mi i bratu jeszcze w czasach dzieciństwa, kiedy kuchnia włoska nie była znana w Polsce, a nam zostało makaronu od zupy (obojętnie jakiego) Składniki: makaron (obojętnie jaki, można wykorzystać taki, który został od zupy) koncentrat pomidorowy 1 cebula olej/oliwa sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie zeszklić cebulę, kiedy jest szklista, dodać kilka łyżeczek
Tradycyjna kuchnia inaczej
Szparagi clasico z halibutem fantastico 182mniej czasu. Średnio można założyć, że cienkie szparagi potrzebują 3-5 minut. Jak widać nie posiadam specjalnego gara do gotowania ich, tak samo jak nie posiadam gara do gotowania spaghetti. Kto by pomieścił w kuchni wszystkie te klamoty. Nie bądźmy zbyt dosłowni. Radźmy sobie z tym co mamy. Jako, że moje szparagi były długie i cienkie, to podzieliłam
Karczma Honorietty
Spaghetti Vongole 218takie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego. Składniki: makaron spaghetti 1/2 kg małży białych 4-5 ząbków czosnku 1 cebula garść świeżego oregano olej rzepakowy aromatyzowany np. chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu
Karczma Honorietty
Makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem 273skropić sokiem z limonki. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Polać sosem jogurtowym, a na samym wierzchu ułożyć kawałki
Ugotować
Spaghetti z cukinią i boczniakami 210patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny
Weekendy w domu i ogrodzie