Domowe pieczywo to wspomnienie dzieciństwa. Babcia codziennie piekła świeży chleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka(...)letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella bazylia sól pieprz Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić pod przykryciem na 14 godz. Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz
Kuchnia w oparachpyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody ok. 1 łyżeczki soli 1/2 pęczka(...)kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy około 10 -15 minut. W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy chwilę do zarumienienia ale lekkiego. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W tym momencie dodajemy również posiekany koperek. Solimy do smaku. A na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Życie zaczyna się w kuchniczosnek 3-4 ząbki ziele angielskie kilka sztuk łyżkę soli kamiennej 2-3 liście laurowe Wodę przegotowujemy i studzimy. Do letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami(...)tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy je drewnianą łyżką. Po ukiszeniu zakwas odcedzamy i przelewamy do szklanych słoików , można
Aromatyczne Podróżekuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy. 2. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą powierzchnię(...)minut. 3. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieKolejny chlebek, który upiekłam. Trochę bałam się, że chleb żytni powinien być na zakwasie,ale jak widać niepotrzebnie. Wyszedł idealny! Od czasu kiedy upiekłam go po raz pierwszy minęło już trochę czasu i zdążyłam upiec go w kilku wariantach, zawsze był smaczny. Kolejne warianty pojawią się już niedługo :) Składniki na jeden bochenek: 250 g mąki żytniej 250 g mąki(...)instant 25 g roztopionego masła 1 łyżka miodu 300 ml letniej wody Masło z miodem wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Do miski wsypujemy obie mąki, sól oraz drożdże dokładnie mieszamy. Roztopione masło z miodem oraz wodę wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy bochenek i wykładamy blachę posypaną mąką
Słodka Kraina Wypiekówogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)pieprzu i liście laurowe. Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty
OstryKęsogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)pieprzu i liście laurowe. Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty
OstryKęsmiskę i zobaczcie co w niej już robiłam i jakie są efekty. Ja swoją miskę wykorzystałam od razu pierwszego dnia, jak tylko ją otrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb.. w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku(...)misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami ..do miski wlałam mokre składniki , zamknęłam , zakręciłam, otworzyłam i dodałam suche składniki , bakalie i znów zamknęłam i zakręciłam miską.Praktycznie obyło się bez mieszania łyżką,zakręciłam miską i gotowe.. Podejście piąte -przechowywanie sałatki .Sałatka w takiej misce nie traci na żadnej wartości, zachowuje świeżość..czasem sałatki z dodatkiem majonezu "podchodzą " wodą
Moje domowe kucharzenieSmaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy
Przepisy na domowy ser i chlebSałatka łatwa w przygotowaniu i może być podawana na każdą okazję. Skład: makaron 500 g, 3-4 jajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów
chleba naszegoPo smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a
Dzieje kuchennej WiewióryZobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie . Idealnie nadają się na śniadanie z kremem czekoladowym , dżemem lub miodem . Są lekko słodkie więc
Uwaga Babcia Piecze ChlebPyszne, delikatny maślany smak , cudownie pyszna delikatna skórka . Idealne na śniadanie jak i na kolację . Składniki na 8 bułek : masło 4 łyżki mleko 300 ml
Różowa kuchniaŚniadania to podstawa. Nie umiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem. Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w
Dzieje kuchennej Wiewióry