bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000(...)odstawić do wyrośnięcia. Do misy z mąkami dodać pozostałe składniki, tj.: sól, oliwę lub stopione masło klarowane, resztę wody oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Można również wymieszać składniki ręcznie. Misę z ciastem odstawiamy w dość ciepłe miejsce, do czasu aż zdecydowanie urośnie (podwoi swoją objętość), u mnie trwa to ok.30-45
Smaczne Zdrowenależą do moich ulubionych! Piekę je na co dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do pieczenia takich chlebów. Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku Na zaczyn 3 łyżki zakwasu, 270g mąki żytniej typ 720, 540g serwatki z domowej produkcji sera, Składniki łączymy w misce i pozostawiamy(...)będzie z widoczną fermentacją w postaci piany na powierzchni. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 730g mąki żytniej typ 720, 265g serwatki, 20g soli. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką 3-4 minuty. Wykładamy ciasto łyżką do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek o rozmiarach 23x13cm i 25x12cm. Na dno foremek wyłożyłam rozmrożone liście tataraku. Można je zastąpić liśćmi
Leśny Zakątekzaskoczyła swą prostotą: dwa rodzaje chleba i masło. Smak niebiański. Od razu wiedzieliśmy, że to ich własny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika(...)stronie internetowej restauracji. Kasztany z kapustą (nie wpadłabym na takie połączenie, a było bardzo bardzo dobre). Zając - nie do końca tego się spodziewałam. Zająca jadłam pierwszy raz i mam mieszane uczucia (ze względu na mięso). Sos zawierał dużą ilość wina, która przyćmiewała mięso. Stopień wysmażenia zająca i miękkości dodatków był idealny. Nie da się ukryć, że danie główne było
Karola gotujejakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przeźroczyste. Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masełkiem. Na wierzch nakładamy po jednym przepołowionym jajku, obok – chrupiące grzanki do wyciągania maślanego sosu. Dla wzbogacenia można do smażenia dodać na samym(...)czosnkiem wszystko smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI na dwie osoby 400g rzodkiewek 40-50g masła 82% tłuszczu lub masła klarowanego szczypior z cebulką 2 jajka M grzanki z chleba na zakwasie posmarowanego oliwą sól pieprz
Karo in the Kitchendomowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie
Karo in the Kitchenkruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz(...)dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego
Smaki EdytyAwokado uwielbiam - np.w postaci guacamole lub innych różnych awokadowych past :) Tym razem do klasycznego guacamole dodałam pomidora i trochę cebulki - w połączeniu z wieloziarnistym chlebem wyszło pyszne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy(...)miseczki. Rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora drobno pokrojonego w kostkę (bez skóry i gniazd nasiennych). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy np. z ulubionym pieczywem. Smacznego :) A tą piękną deskę własnoręcznie wypaliła dla mnie córka
Moje Kuchenne Rewelacjeoptymalny czas wypiekania i od razu można zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz(...)smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Mąkę mieszamy z wszystkimi przyprawami, nie żałujemy pieprzu i chili. Robimy w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy
Moniki Smakołykismaku. Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać, że trochę zostaje go w garnuszku i na folii, którą był przykryty. Warto więc przygotować go troch więcej, niż wymaga tego przepis na chleb - ja dodaję zawsze 5 g więcej mąki i 25 g więcej płynu. Składniki na około 120 g Tang Zhong: 25 g mąki pszennej chlebowej 125 g wody (można użyć soku(...)garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 ° C . Podgrzewaj i mieszaj masę tak długo, aż zgęstnieje i będzie widać wyraźne smugi po mieszadle. Jeśli masa jest na wodzie to stanie się szklista. Zaczyn przykryj szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała
Grahamka, weka i kajzerkaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak -300 g słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Szybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy? Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :) Wg przepisu Donny
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2
Proste PotrawyZapiekanki przygotowane z moim farszem są rewelacyjne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Farsz można nałożyć również na chleb tostowy i zapiec. Polecam SKŁADNIKI : 600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g 2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy. Ścieramy również na tarce szynkę, ser, por drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Na przecięte bagietki kładziemy po około 2 łyżki farszu, równo rozsmarowujemy. Można od razu zapiekać. Polecam mój farsz na zapiekanki bo jest rewelacyjny. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliTeż tak macie? Nagły atak na sałatkę, robicie i…znowu dużo :P Zrobiliśmy za dużo, to poszło dla znajomych i do kanapek. Tak :/ dziwne z chlebem…ale pyszne ;) Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 2 marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku(...)kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę. Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenmogłam się powstrzymać, aby nie upiec tego chlebka 😉 Jest to pyszny chleb na drożdżach, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, o aromacie pomidorów i oregano. Zdecydowanie jeden z lepszych chlebów jakie jadłam, o oryginalnym, śródziemnomorskim smaku. Jedyną wadą tego przepisu jest długi czas wyrastania ciasta bo aż do 6 godzin, ale czego się nie robi, aby móc później delektować się(...)pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek ciepłej wody 1-2 łyżeczki oregano Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oregano i mieszamy wszystkie składniki. Powoli wlewamy sok pomidorowy i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenywykorzystać do przygotowania grzanek do zupy lub sałatki. Krążki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i zapiekam chleb około 5 minut na złoty kolor. Nie używałam termoobiegu. Upieczone tosty układam na talerzu. Teraz przygotuje pozostałe składniki: Do białego sera dodaję jogurt naturalny (około 2 łyżek) doprawiam solą, pieprzem(...)dodaję do sera. Pozostawiam szczyptę pokrojonych listków aby udekorować górę przekąski. Jeden plasterek łososia odkładam, udekoruję nim górę przekąski. Pozostały łosoś drobno kroję i dodaję do sera. Całość dokładnie mieszam pastę mam gotową. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i usuwam nasionka. Oczyszczone pomidorki kroję w drobną kostkę. Końcowe przygotowanie przekąsek z łososiem: Na każdy tost
Uwaga Babcia Gotujegryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli(...)pełne ziarno pszennej duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu). Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora
Spektrum SmakuDomowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami - przepis z programu Ewa Gotuje 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 8 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego woda lub mleko do posmarowania słonecznik do posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą(...)dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Jadło i czytadło