lepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy(...)solanki na 24 godziny. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa. Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień
Maminek kulinarnywrześnia powakacyjne otwarcie Wypiekania na śniadanie . Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Wypiek bardzo prosty, ciekawy i niezwykle apetyczny. Przyznam, że chleba dawno nie piekłam, więc tym bardziej z chęcią przyjęłam zaproszenie od Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany. Zamiast płatków(...)łyżki białego sezamu - 2 łyżki płatków owsianych Dodatkowo: - masło i otręby owsiane do foremek Płatki owsiane (lub otręby) zalewamy wrzącą wodą. Natychmiast dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam
mojewypiekiinietylkoWyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, domowy napój pomarańczowy, który z powodzeniem wygrywa ze sklepowymi super "sokami". Potrzebujemy kilka pomarańczy, mogą być również mandarynki
chleba naszegoSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej WiewióryJedna z najsmaczniejszych past na kanapki. Prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pstrąg wędzony 2 jajka 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy curry
R'n'G Kitchenpokrojone podroby. Mięso przekładamy do innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, dodajemy czosnek i marchew, podsmażamy. Wlewamy czerwone wino, całość mieszamy. Wlewamy bulion warzywny lub rosół (ostatecznie może być z kostki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wreszcie wkładamy obsmażone mięso wraz z płynem, który zebrał się na talerzu. Przykrywamy naczynie(...)pomidory i paprykę, dusimy jeszcze kilka minut, warzywa mają być al dente i nie rozpadać się. Gulasz jagnięcy z podrobami podajemy w miskach w sosie własnym np. z kromką chleba do maczania sosu. Smacznego! The post Gulasz z jagnięciny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1
chleba naszegoBardzo smaczne i pożywne danie na obiad lub kolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce
chleba naszegoSałatka swojska :) to doskonała propozycja na kolację dla każdego. Dlaczego swojska ? Sałatka, którą robimy bez przepisu i z tego co jest w domu :) Makaron gotujemy
chleba naszego200g serka topionego (u mnie śmietankowy i ze szczypiorkiem) 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 2 kromki chleba łyżka masła Przygotowanie: 1. Zagotować bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. 2. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske i serki topione, do momentu całkowitego rozpuszczenia. 3.Całość blendujemy(...)krojąc kromki na kwadraty i przysmażając na patelni z masłem. 5. Podajemy gorący krem z grzankami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego! SER TOPIONY: Pochodny produkt sera. Poddany rozdrabnianiu, mieszaniu i mieszaniu wysokiej temperatury. Porównując do msła czy margaryny ma dużo mnie kalorii i większą zawartość białka. Często wykorzystywany do przyrządzania różnych rodzajów sosów, jednak tym samym zwiększa
FITBUuKSUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tosty nie muszą kojarzyć się z białym chlebem i mnóstwem kalorii. Można przygotować je z mąki pełnoziarnistej, wypełnić świeżymi owocami i cieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki żytniej(...)jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka malin dowolne dodatki do podania Rozgrzewamy opiekacz do tostów lub patelnię. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy mąkę i łączymy. Powierzchnię, na której będziemy piec smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy połowę masy, układamy maliny na środku i przylewamy pozostałym ciastem. Pieczemy pod przykryciem 4-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Jeśli używamy patelni, pieczemy
Chocolate Muffin Blog