chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:168/356)

Wafle ryżowe z pastą jajeczną 216

Przychodzi czas kolacji, a tu się okazuje, że nie ma chleba... wtedy sięgam po wafle ryżowe i powstają pyszne kanapki, a do tego jakie zdrowe :) Składniki : 1 opakowanie wafli ryżowych Sonko, 10 jajek , 4 łyżki szczypiorku , 3 łyżki majonezu , sól , pieprz. Przygotowanie:        Jajka gotujemy na twardo ok. 5-6 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą(...)ostygną obieramy ze skorupek. Obrane jajka przepłukujemy i wkładamy je do miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy majonez oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy i przyprawiam solą i pieprzem. Nakładamy pastę jajeczną na wafle ryżowe i posypujemy świeżym szczypiorkiem

Aga w kuchni
Dip pomidorowo-jogurtowy 224

Dipy mają wiele zastosowań w naszej kuchni- przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu(...)greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchup 1 łyżeczka octu winnego 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz świerzo zmielony Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku. I gotowe

Smaki Edyty
Chleb na jogurcie naturalnym. 159

razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem...mniam. Chleb jest bez laktozy, więc mogą go spokojnie spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Zapraszam :) Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem(...)rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około

Izabelawkuchni
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 274

Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka(...)formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek

moj przepis na
Dutch Crunch Bread czyli Tygrysi chleb 652

także bardzo dobrze smakuje.  Może się on wydawać skomplikowanym do wykonania ale zapewniam, że takim nie jest.  Efekt popękanej skórki otrzymujemy dzięki grubemu i dokładnemu posmarowaniu chleba pastą przygotowaną na bazie mąki ryżowej. Chlebek ma tylko jedną wadę, bardzo szybko znika;)  Przepis pochodzi ze strony  "Bernika- mój kulinarny pamiętnik" . Serdecznie polecam;)  Zaczyn: 90 g mąki(...)ciepłej wody łyżeczka cukru  łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki soli  120 g mąki ryżowej Wykonanie: Do garnuszka wsypujemy rozdrobnione drożdże, dodajemy wodę, mąkę, cukier, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy sól i odstawiamy zaczyn na około 20 minut bądź do podwojenia objętości.  Następnie do zaczynu dodać wodę, mleko i cukier, całość miksować

Krakowskie smaki Ani
Wtorek: Sałatka fattoush 100

libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco(...)chłopstwa, jak chyba na całym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem

Niedzielny kucharz
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami 129

danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco(...)chyba na całym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki

Niedzielny kucharz
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 222

stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka(...)kcal | 52 g białka | 62 g węglowodanów | 30 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE MIĘSA (3 min) Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy

Nerds Kitchen
Nalewka z pigwowca 174

SKŁADNIKI -oczyszczony owoc pigwowca 2 kg -cukier 1-1,5 kg -alkohol 2 litry 50-70 % WYKONANIE Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa podwawelska 226

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg karkówki --sitko fi 10 mm -1 kg boczek (chudy)-- sitko fi 10 mm PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg -pieprz czarny 2

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki z kiszonej kapusty, z pieczarkami. 147

Wiem już kiedyś były ale trochę inne, a są tak smakowite, że trzeba je robić częściej :) Pomysł na takie placki...z bloga  dolcevitainmykitchen.blogspot.com   Oczywiście

chleba naszego
Ser smażony z kminkiem 223

produkcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej(...)wiec czekałam 2 dni. W lecie można to robić bez sody, gdyż wysoka temperatura powietrza powoduje naturalne gliwienie twarogu. Twaróg rozkruszamy w misce i posypujemy 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu. Ser musi zgliwieć, tzn. dojrzeć, uzyskać szklistą, lekko ciągnącą konsystencję. Gdy twaróg zgliwieje można zabrać się za przygotowanie sera smażonego. W rondelku rozpuszczamy jedną kopiastą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny chleb domowy 149

środku wilgotny i mięciutki zarazem. Dodatek ziaren dodaje mu charakteru i wzbogaca go wizualnie i smakowo również . Zdecydowanie polecam wszystkim a w szczególności tym którzy sceptycznie podchodzą do pieczenia chleba lub boją się kulinarnej porażki Składniki : na 1 bochenek: 450 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej razowej szczypta cukru 1 płaska łyżka soli 25 g miękkiego masła(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy  do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy

vaniliowoczekoladowa
Polędwiczki z warzywami po chińsku 127

mące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew obieram i kroję na cienkie paski, por też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko.  Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można(...)talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Dolewam wodę, sos sojowy,dodaję cukier trzcinowy, ocet winny i chwilę mieszam. Dodaję warzywa, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z ryżem, posypuję natką i szczypiorkiem

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie musztardowym 128

płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się rozpuściła. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz

Dominacja smaku

Proponowane wyszukiwania