chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:168/356)

Pomylone do chleba 203

danie dość mocno pracochłonne , ale opłacało się, wyszły super , ale czasem zostaje mi troszkę mięsa , i wykorzystuję go zawsze w jedyny sposób , i tu proponuję znakomite mięso mielone do chleba , z ogórkiem kiszonym , super . Składniki   Pozostały farsz na pyzy i nie tylko  Wykonanie  Na rozgrzaną patelnie wykładam łyżką pozostałe mięso mielone , smażę po obu stronach(...)zrobiła nam się jednolita masa , tak jak np na spaghetti , tylko mięsko ma być przypieczone , kiedy nasze mięso jest przypieczone , na koniec  dodajemy kostkę smalcu i mieszamy wszystko razem , kiedy już mamy gotowe nasze mięso , do miseczki odlewam całość z patelni , i odstawiam do zastygnięcia .   Po tym jak nasze mięso się zastygnie jest gotowe do podania

Mój Smak
Pieczeń do chleba 215

Dzisiaj mam propozycję na pieczeń do chleba, którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :) Składniki: 500 g mielonej karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku(...)płaskie łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Ja użyłam dwóch małych

Smak mojego domu
Śląski chlebek pszenno – żytni 141

Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc(...)szklanka mleka 6 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 3 łyżki soli Obie mąki i sól mieszamy razem, w głębokiej misce lub garnku. Mleko lekko podgrzewamy (tak, by było letnie), a następnie dodajemy do niego cukier i drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem

Smakowy Raj
Konserwa z karkówki 273

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól /sól morska 50/50- 13 g /kg -czosnek świeży 3 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz kolorowy rozgnieciony w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Parówki z szynki w cieście 241

Pyszna przekąska, która smakuje na ciepło i na zimno, a dzieci zjadają cały wypiek w kilka minut. Ciasto robimy z 1 kg mąki typ 450 lub

chleba naszego
Zakwas na żurek 166

To już ostatnia chwila aby nastawić zakwas na żurek. Ja jeszcze nigdy tego nie robiłam, ale kiedyś trzeba spróbować. Niedawno robiłam zakwas na chlebek i mi

Monia miesza i gotuje
Tang Zhong i kasza jaglana 190

oraz 1 łyżeczka oliwy 1 jajko 110 g mleka 30 g brązowego cukru 5 g soli  5 g słodu pszenicznego 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej(...)sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość luźne, jeśli będzie zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną. Dodaj do ciasta kaszę jaglaną. Najlepiej rozciągnąć ciasto do postaci dużego

Grahamka, weka i kajzerka
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 191

bloga Bread & Companatico . Warto też obejrzeć poleconą przez Amber stronę ( Link ) gdzie można zobaczyć jak formować Pane Ibleo. przepis kopiuję ze strony  Amber PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI  składniki 200   g   ( 100% hydracji)  zakwasu  pszennego , do karmionego i   bardzo aktywnego (dałam żytni) 1 kg   mąki(...)dotyku  . Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, u mieścić  w nim zakwas i  stopniowo   dodawać wodę  do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi.  Dodawać   wodę   równocześnie zagarniając   mąkę   do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól  aż wszystkie składniki

Stare Gary
Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 153

pierwszy mój chleb na zakwasie bez glutenu. Planowałam go od wielu tygodni, najpierw przygotowując odpowiedni zakwas bezglutenowy (kliknij, by otworzyć okno z przepisem) . W sklepach z produktami kuchni z różnych stron świata zaopatrzyłam się w mąkę ryżową i mąkę z manioku. Na bazarku w swojej okolicy kupiłam wcześniej mąkę z ciecierzycy. Myślę, że gdyby dobrze poszukać, można byłoby znaleźć(...)manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin

Weekendy w domu i ogrodzie
Tang Zhong i kuskus 236

jajko 110 g mleka 40 g brązowego cukru 5 g soli  5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusu odrobina oliwy do poglazurowania odrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać(...)pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo luźne, jeśli zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną. Dodaj do ciasta kuskus. Najlepiej rozciągnąć ciasto do postaci dużego kwadratu, kuskus

Grahamka, weka i kajzerka
Szakszuka ze szparagami 152

białej fasolki z puszki – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra –  łyżka masła – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb, starty parmezan Przygotowanie: Szparagi płukamy i odrywamy twardą końcówkę ( sama odpadnie w odpowiednim miejscu pod wpływem zgięcia). Chwilę grillujemy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Pomidora myjemy i kroimy(...)rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych pomidorów dodajemy wcześniej ugrilowane szparagi.Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy białą fasolkę i wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka. Opcjonalnie posypać startym

I LOVE LIFE
Wafle przekładane masą z mleka w proszku 198

andruta mama zawsze przekładała dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyłam i ja - z braku laku - truskawkowym ;) Ale z czarnej porzeczki byłby lepszy. Masa klasyczna. Powrót do przeszłości. Następnym razem zrobię chleb ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych lub kwadratowych (6 sztuk) 150 ml mleka 80 g cukru pudru 250 g pełnotłustego mleka w proszku, ok. 2,5 szklanki(...)dżem z czarnej porzeczki (malinowy lub inny) Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier puder, mleko (płynne) i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się masy wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa jest jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 15 minut, aby masa troszkę przestygła. Jeśli posmarujemy wafle gorącą masą, zrobią się gumowate. Przestygniętą

bistro mama
BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE 165

CHRUPIĄCE! U mnie znowu pieczywo ;-) Tym razem pyszne, chrupiące bagietki na zakwasie. Mocno się wkręciłam w pieczenie chleba i pieczywa w domu. Lubię tą czynność i uwielbiam ten zapach chleba w domu. Zresztą chyba nie ma nic lepszego jak kromka pieczywa z jakimś mazidłem, ja niestety nie jadam masła, więc u mnie to zawsze jakieś smarowidełko bądź prawdziwy miód(...)wspólnego pieczenia;-) SKŁADNIKI: ETAP NR 1 ZACZYN: - 220 ml zakwasu żytniego ( przepis na zakwas ) - 200 ml wody - 100 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki żytniej W/w składniki mieszamy na gęstą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin ETAP DRUGI CIASTO WŁAŚCIWE NA BAGIETKI - cały zaczyn - 520 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżki miodu - łyżka soli

SMYKWKUCHNI
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 173

styczniu przejrzeć spiżarkę i lodówkę. Na pewno znajdziecie mnóstwo inspiracji. Nasiona, orzechy czy suszone owoce zawsze zalegają na półkach. Można je wykorzystać w styczniu do owsianki czy pieczenia chleba czy szpinakowych crepes. Szpinakowe crepes bezglutenowe Składniki: na 10 crepes 2,5 dl mąki gryczanej 40 g świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej(...)łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej wielkości crepes. Smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz z kawałkami awokado. Nałóż

codojedzenia
Masło ziołowe 182

Bardzo szybki przepis, a właściwie pomysł na masło ziołowe. Takie masełko możemy wykorzystać na przykład do smarowania chleba albo jako dodatek do mięso. Ja masło ziołowe wykorzystałem jako dodatek do steków, zobaczcie jak szybko przygotować takie masło. Masło ziołowe – składniki 100g masła garść liści bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Masło ziołowe(...)przygotowanie Masło wyjmujemy z lodówki i przekładamy do miseczki, odstawiamy na ok. 1 godzinę aby stało się miękkie. Bazylię, pietruszkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy oregano i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Masło przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i formujemy w rulonik. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Post Masło ziołowe pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania