chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:166/356)

KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 256

stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka(...)kcal | 52 g białka | 62 g węglowodanów | 30 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE MIĘSA (3 min) Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy

Nerds Kitchen
Nalewka z pigwowca 204

SKŁADNIKI -oczyszczony owoc pigwowca 2 kg -cukier 1-1,5 kg -alkohol 2 litry 50-70 % WYKONANIE Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa podwawelska 260

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg karkówki --sitko fi 10 mm -1 kg boczek (chudy)-- sitko fi 10 mm PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg -pieprz czarny 2

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki z kiszonej kapusty, z pieczarkami. 170

Wiem już kiedyś były ale trochę inne, a są tak smakowite, że trzeba je robić częściej :) Pomysł na takie placki...z bloga  dolcevitainmykitchen.blogspot.com   Oczywiście

chleba naszego
Ser smażony z kminkiem 250

produkcja odbywa się Trzciance Jak byłam nastolatką to wybierałam z sera smażonego kminek, bo jakoś mi nie smakował. Obecnie robię go regularnie i zajadamy się wszyscy ze smakiem. Razowy chleb i smażony ser z kminkiem to idealne połączenie. Takie domowy ser smażony jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Można ser smażony jeść gdy jest półpłynny (to dla niecierpliwych) i w zwartej(...)wiec czekałam 2 dni. W lecie można to robić bez sody, gdyż wysoka temperatura powietrza powoduje naturalne gliwienie twarogu. Twaróg rozkruszamy w misce i posypujemy 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu. Ser musi zgliwieć, tzn. dojrzeć, uzyskać szklistą, lekko ciągnącą konsystencję. Gdy twaróg zgliwieje można zabrać się za przygotowanie sera smażonego. W rondelku rozpuszczamy jedną kopiastą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny chleb domowy 172

środku wilgotny i mięciutki zarazem. Dodatek ziaren dodaje mu charakteru i wzbogaca go wizualnie i smakowo również . Zdecydowanie polecam wszystkim a w szczególności tym którzy sceptycznie podchodzą do pieczenia chleba lub boją się kulinarnej porażki Składniki : na 1 bochenek: 450 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej razowej szczypta cukru 1 płaska łyżka soli 25 g miękkiego masła(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy  do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy

vaniliowoczekoladowa
Polędwiczki z warzywami po chińsku 154

mące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew obieram i kroję na cienkie paski, por też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko.  Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można(...)talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Dolewam wodę, sos sojowy,dodaję cukier trzcinowy, ocet winny i chwilę mieszam. Dodaję warzywa, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z ryżem, posypuję natką i szczypiorkiem

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie musztardowym 154

płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się rozpuściła. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz

Dominacja smaku
Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 198

pszennej 1/2 szklanki  płatków owsianych Radix- Bis   8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem(...)płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety w sosie musztardowym 173

płaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę.  Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się rozpuściła. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz

Dominacja smaku
Wytrawne muffiny dyniowe 198

więc zrodził się pomysł wykorzystania owego pure do muffinek. Akurat doskonale wpasowały się jako dodatek do zupy z dyni. To zamiast chleba czy bułeczek (moje dzieci lubią czasem maczać chleb w zupie). Jednak muffinki dyniowe to tez dobry pomysł na śniadanie z dodatkiem mieszanki różnych sałat. Polecam. Wytrawne muffiny dyniowe składniki na 6 sztuk: 3/4 szklanki pure z dyni(...)owsianej 2 łyżki tartego parmezanu 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki kardamony 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 6 kulek mini mozzarelli wykonanie: W misce mieszamy razem pure z dyni, jajka i oliwę. W drugiej misce łączymy mąkę, parmezan oraz przyprawy i sodę. Mokre składniki przewalamy do suchych i energicznie łączymy ze sobą. Ciastem wypełniamy foremki

Przysmaki Karolki
Ekspresowe brownie Donny Hay czyli poWeekendowe Łakocie doc.157 172

tradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność wizyty mego brata w czwartkowe popołudnie gdy wiedziałam, że po powrocie z pracy będę musiała upiec chleb, zrobić obiad, odebrać Syncia z piłki no i chciałam upiec pyszne ciasto. Ekspresowe brownie Donny Hay  150 g masła 250 g drobnego cukru po 75 g kakao i mąki(...)jajka Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy masło z cukrem i kakao, tak by masło się rozpuściło. Masę wlewamy do miski, dodajemy jajka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z solą i proszkiem. Mieszamy. Przekładamy ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut do chwili aż środek ciasta zacznie się podnosić. Zostawiamy do ostygnięcia w foremce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szakszuka z papryka, cebulą i kiełbasą 178

Danie jest dziecinnie proste, a jest świetnym urozmaiceniem śniadania. Do tego pajda świeżego chleba z masełkiem i śniadanie jak marzenie 😋😋😋😋😋😋😋.       Składniki: papryka cebula ząbek czosnku łyżka oliwy pół łyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 pętka dobrej jakości kiełbasy pieprz, sól jajka (zależy od liczby osób) Cebulę kroimy w piórka, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy(...)smażymy cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem. Kiedy cebula zmięknie wsypujemy cukier, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz dodajemy koncentrat. Zalewamy 1/4 szklanki wody, mieszamy i smażymy kilka minut. Kiedy papryka jest już w miarę miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, doprawiamy. Wyrównujemy warzywa, wbijamy jajka, zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. (Jeśli lubimy

Gotuj z Agnes
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 263

też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków(...)m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy  "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone z ogólnodostępnych

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 152

musztardy (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty(...)kostkę i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 min. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i 3 łyżeczkami soku z cytryny. 6. Na sałacie układamy awokado, ogórka, kurczaka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania