piekarni wybrała Agnieszka z bloga Bochen chleba . Jest to chleb pszenno -orkiszowy z płatkami z bloga Chili und Ciabatta . oryginalny przepis – klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich(...)się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy trzykrotnie w równych
Stare GaryPolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek
chleba naszegobardzo specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko(...)przed krojeniem). Do emulsji z jajek i przypraw przekładamy oba gatunki mięsa, słoninę, bułkę i starty na drobnej tarce parmezan. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką – jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 4-5 minut. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen
Karo in the KitchenProziaki zwane chlebem sodowym lub plackami mącznymi to tradycyjne domowe chlebki, które najlepiej smakują ze śniadaniową Wege, białym serem i domową, owocową konfiturą. Składniki: 550g mąki pszennej 2 jajka 275ml kefiru 2 łyżki Śniadaniowej Wege Bielmar 1,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyzeczki soli Wykonanie: 1. Do miski przełożyć jajka, śniadaniową, kefir, sodę, sól, cukier(...)całość dokładnie wymieszać. Dodać część mąki i nadal mieszać aż ciasto będzie gęste. Następnie resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać ciasto i rękoma wyrobić na jednolite, mięciutkie ciasto. Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2 cm i wykroić krążki. 2. Gotowe krążki z ciasta przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki
Szalona Kuchnia EwelinyLubicie wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła na kanapki? Są one świetnym urozmaiceniem do pieczywa od tradycyjnych wędlin, Na bułeczce, na chlebie, na grzance, na krakersach- na czymkolwiek nie podamy zawsze będzie bardzo smacznie Składniki: 1 tuszka makreli wędzonej 2 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy z ości(...)rozdrabniamy. Jajka przekrawamy na połowę. Żółtka rozgniatamy, białko kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka i cebulkę drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorkiem. W miseczce mieszamy makrelę. ogórki, cebulkę, jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podajemy na pieczywie, posypujemy szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniPomidorki koktajlowe kroimy na pół. Rozkładamy na sałacie. Mozzarellę kroimy w kostkę. Rozkładamy na sałacie. Przestudzone naleśniki rolujemy. Kroimy na plasterki. Naleśnikowe „ślimaczki” rozkładamy na sałacie. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości masła klarowanego. Oprószamy szczyptą przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów. Smażymy do ładnego(...)koniec na patelnię dodajemy orzeszki pinii. Podgrzewamy chwilę. Posypujemy po wierzchu sałatki. Olej łączymy z 2 łyżkami wody, octem winnym oraz przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym dipem polewamy sałatkę. Podajemy w niewielkim czasie od przygotowania. durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Smaki Na Talerzuugotowaniu rosołu zostaje nam mięso. Oczywiście nie jest to dla nas żaden problem. Często ląduje ono w sałatce, w naleśnikach czy w potrawce. Tym razem trafiło do pasty do chleba. W towarzystwie jajek i szczypiorku. Wyszło pysznie. Polecam gorąco :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu mały pęczek szczypiorku sól(...)mięso od kości, które następnie drobno kroimy. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy majonez i keczup. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenopakowania ciasta francuskiego i składamy koszyczki z jednego kółeczka-podstawy i dwóch kółeczek z wykrojonym środkiem (będą wyższe), albo robimy tak jak ja i resztę pasty zjadamy wieczorem na chlebie;) 1 op. ciasta francuskiego (u mnie xl) 5 jajek 200 g szynki drobiowej 2-3 korniszony sól musztarda majonez szczypiorek czarnuszka 1 jajko Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy(...)drobiową kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Całość doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy około 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżeczki majonezu, mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Połowę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W reszcie kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko. Na pełne kółko kładziemy to z dziurką
Smaki Na Talerzuupiec chleb. Z pozoru ciężki gniot i niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego(...)łamanego żyta i 135 g wody) (u mnie płatki żytnie zalane wodą w proporcji 1:1) 90 g suszonych porzeczek (u mnie spora garść) W robocie kuchennym z hakiem mieszamy wszystkie składniki poza porzeczkami. 10 minut na pierwszym biegu następnie kolejne 2 minuty z porzeczkami. Mieszamy do połączenia całości. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Przekładamy do wysmarowanej olejem
Dzieje kuchennej Wiewióryimprezową przekąskę. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym. Składniki (ok 10 sztuk): 6 kromek pszennego chleba pół szklanki mleka 2 jajka 200 g sera żółtego 4 łyżki prażonej cebulki (można pominąć) sól, pieprz oregano, papryka ostra, papryka wędzona 2 ząbki czosnku Przygotowanie Pieczywo kroimy w kwadraty(...)minut żeby namokło. Następnie miksujemy albo rozgniatamy ręką, aby utworzyć jednolitą masę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy do wysmarowanych masłem form do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarnedwoma szczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać(...)wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić. Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiwymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego(...)łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej
Kulinarne przygody Gatityszczyptami soli ziołowej, mieszamy. Następnie podsmażoną kiełbasę i pieczarki dorzucamy do warzyw na głębokiej patelni. Leczo doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym mielonym pieprzem, dodajemy resztę przecieru. Mieszamy. Wszystko dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować). U mnie trwało to około 20-25 minut, ponieważ moja cukinia była już dość dojrzała (doradzam sprawdzać(...)wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki "dobrze przeszły". Następnie próbujemy całość potrawy, opcjonalnie można ją jeszcze doprawić. Leczo podajemy same, z kromką chleba lub z innymi ulubionymi zestawieniami. Smacznego
Słodkie okruszkirządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową(...)około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier wanilinowy - 3 jajka + 1 żółtko do posmarowania - sól Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Całość wsypujemy do miski. W środkowej części tworzymy zagłębienie do którego wlewamy lekko rozgrzane mleko z rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka
Pan i Pani Smith w kuchnipapryki - opcjonalnie parmezan do posypania przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto na pizze. Ciasto metodą tradycyjną: do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier. Dolać letnią wodę (62,5 ml), mieszać do rozpuszczenia. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wlać wodę z drożdżami, sól, oliwę(...)wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (woda 107,5 ml, oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki
Stare Gary