chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:156/356)

AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 116

typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut

Moja Książka Kucharska
Dorsz w migdałach z sosem winnym 212

mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać z żytnim chlebem

Jaglusia
Łosoś po szwedzku – Gravlax 191

mieszamy i dodajemy posiekany koper. Rybę można też natrzeć tylko solą, cukrem i koprem ale ta wersja którą przedstawiłem wydaje mi się najsmaczniejsza, nasiona kopru i jagody jałowca dodają rybie wspaniały aromat. W taki sposób przygotowany łosoś jest dobry jako dodatek ale też jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba

Markowy smak
Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem 128

chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki. Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą

Słodkie okruszki
Chleb słonecznikowy 156

domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.   Składniki   (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)ciepłej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy

Moniki Smakołyki
Tostowe babeczki 115

chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki. Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą

Słodkie okruszki
porowa zupa z serem 170

chleba ( najlepiej czerstwego) szczypta soli Sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy

Miód i pieprz
Marynowane surowe pieczarki z natką pietruszki 223

chleba (nie tylko witariańskiego) lub jako dodatek do obiadu czy kolacji. Składniki: - 10 ładnych pieczarek, - kilka gałązek natki pietruszki, - 3-4 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego, - 2 łyżki octu jabłkowego, - 1 mały ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę, - sól, pieprz. Wykonanie: Pieczarki myjemy i osuszamy na sitku. Kroimy je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), kroimy natkę pietruszki, mieszamy składniki

Co na wege obiad?
Tosty z burakiem i kawiorem 129

chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i cukrem, dokładnie mieszamy

Kuchnia Prezydentowej
Grzanki czosnkowe 132

mieszamy, a następnie równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 8 minut. Gotowe grzanki czosnkowe podajemy, np. do sałatki. Grzanki czosnkowwe są obowiązkowym dodatkiem do mojej kolejnej propozycji kulinarnej. Mianowicie do… Sałatki Cezara. Tymczasem, polecam je nawet jako przekąskę. Ich zaletą jest to, że do przygotowania możemy wykorzystać czerstwe pieczywo (i nie tylko bagietkę, chleb również

mojewypiekiinietylko
Zupa Serowo-Cebulowa-Szpinakowa z grzankami :D 105

sera gouda 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe 1 płaska łyżka wegety 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki suszonej bazylii 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku chleb na grzanki i przyprawy (czosnek, bazylia i chilli) Przygotowanie: Garnek i głęboka patelnia. Do garnka wlewamy 2 litry wody oraz wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy. Cebulę kroimy(...)przekładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Smażymy tak długo aż cebula będzie złocista.  Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno

ClauditteMissCooking
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 198

chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 147

wtorek podzielę si ę  z Wami moim ulubionym przepisem na domowe pieczywo. Zróbmy coś dobrego dla siebie i raz w tygodniu upieczmy pyszny i zdrowy chleb lub bułeczki. Zapraszam Was do pieczenia i życzę smacznego! SKŁADNIKI 400 g m ą ki kamut*   230-230 ml wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli(...)ricca di magnesio, zinco, selenio, acidi grassi e vitamine del gruppo B.  PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając

La grande e la piccola cuoca
Domowy paprykarz szczeciński 161

niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe - obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło - dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego - podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru  i duszę(...)oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę - wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam - gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki - paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :) Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecam Smacznego

Basia w kuchni
Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami 142

zmielone nasiona z solą, mąką gryczaną i ziemniaczaną.  W lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół(...)podrośnięcia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 50 minut (jeśli pieczesz chleb tak jak ja w tortownicy, na 15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć obręcz tortownicy). Chleb wyjmij z formy i studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania