chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:156/356)

Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 133

Chleb biały żytni z dodatkiem brukwi Na zaczyn, dzień przed pieczeniem 60g zakwasu, 200g mąki żytniej białej, typ720, 300g wody, Wymieszane składniki zaczynu, przykrywamy i pozostawiamy na 14-16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 610g mąki żytniej białej typ 720, 250g brukwi, startej na tarce jarzynowej o małych oczkach, 400g wody, 1 łyżeczka melasy lub miodu, sól. Składniki mieszamy drewnianą

Leśny Zakątek
Szakszuka z awokado 128

chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Jarmuż opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy jarmuż (usuwamy wcześniej twarde łodygi) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko

I LOVE LIFE
Szakszuka z awokado 182

chleb żytni Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Jarmuż opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy jarmuż (usuwamy wcześniej twarde łodygi) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko

I LOVE LIFE
Jak przygotować talerz z serów i wędliny 141

mieszać sery z wędliną. Prosciutto, szynka czy salami przyciągają wzrok i pobudzają smakowe kubki. Trzeba się liczyć, że nie wszyscy zadowolą się serem. Porcja smacznej wędliny to świetny dodatek do serowego talerza. Obok serów i wędlin warto zaprosić gości na porcję pysznych owoców i orzechów. Zawsze mam na talerzu winogrona, melon, suszone owoce, a nawet orzechy. Zapytacie, gdzie chleb? Zamiast

codojedzenia
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 102

będziesz miał siłę by góry przenosić!  Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej 70 ml lodowatej wody(...)olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kiedy nasz makaronowo serowy placek

MamaOskarka
Tosty z guacamole i jajkiem 132

chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty.  Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szparagi i jajko w koszulce na grzance 154

chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem. Jak przygotować jajko w koszulce? Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki octu. Następnie wodę mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 124

typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską stroną noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut

Moja Książka Kucharska
Dorsz w migdałach z sosem winnym 229

mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać z żytnim chlebem

Jaglusia
Łosoś po szwedzku – Gravlax 203

mieszamy i dodajemy posiekany koper. Rybę można też natrzeć tylko solą, cukrem i koprem ale ta wersja którą przedstawiłem wydaje mi się najsmaczniejsza, nasiona kopru i jagody jałowca dodają rybie wspaniały aromat. W taki sposób przygotowany łosoś jest dobry jako dodatek ale też jako główny składnik potrawy. Krojony w cienkie plastry doskonale nadaje się do położenia na kromce chleba

Markowy smak
Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem 139

chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki. Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą

Słodkie okruszki
Chleb słonecznikowy 163

domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.   Składniki   (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)ciepłej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy

Moniki Smakołyki
Tostowe babeczki 121

chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką. Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki. Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki. W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą

Słodkie okruszki
porowa zupa z serem 178

chleba ( najlepiej czerstwego) szczypta soli Sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy

Miód i pieprz
Marynowane surowe pieczarki z natką pietruszki 238

chleba (nie tylko witariańskiego) lub jako dodatek do obiadu czy kolacji. Składniki: - 10 ładnych pieczarek, - kilka gałązek natki pietruszki, - 3-4 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego, - 2 łyżki octu jabłkowego, - 1 mały ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę, - sól, pieprz. Wykonanie: Pieczarki myjemy i osuszamy na sitku. Kroimy je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), kroimy natkę pietruszki, mieszamy składniki

Co na wege obiad?
Tosty z burakiem i kawiorem 135

chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i cukrem, dokładnie mieszamy

Kuchnia Prezydentowej
Grzanki czosnkowe 142

mieszamy, a następnie równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 8 minut. Gotowe grzanki czosnkowe podajemy, np. do sałatki. Grzanki czosnkowwe są obowiązkowym dodatkiem do mojej kolejnej propozycji kulinarnej. Mianowicie do… Sałatki Cezara. Tymczasem, polecam je nawet jako przekąskę. Ich zaletą jest to, że do przygotowania możemy wykorzystać czerstwe pieczywo (i nie tylko bagietkę, chleb również

mojewypiekiinietylko
Zupa Serowo-Cebulowa-Szpinakowa z grzankami :D 112

sera gouda 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe 1 płaska łyżka wegety 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki suszonej bazylii 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku chleb na grzanki i przyprawy (czosnek, bazylia i chilli) Przygotowanie: Garnek i głęboka patelnia. Do garnka wlewamy 2 litry wody oraz wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy. Cebulę kroimy(...)przekładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Smażymy tak długo aż cebula będzie złocista.  Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno

ClauditteMissCooking
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 158

wtorek podzielę si ę  z Wami moim ulubionym przepisem na domowe pieczywo. Zróbmy coś dobrego dla siebie i raz w tygodniu upieczmy pyszny i zdrowy chleb lub bułeczki. Zapraszam Was do pieczenia i życzę smacznego! SKŁADNIKI 400 g m ą ki kamut*   230-230 ml wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli(...)ricca di magnesio, zinco, selenio, acidi grassi e vitamine del gruppo B.  PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając

La grande e la piccola cuoca
Domowy paprykarz szczeciński 167

niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe - obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło - dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego - podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru  i duszę(...)oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę - wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam - gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki - paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :) Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecam Smacznego

Basia w kuchni
Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami 147

zmielone nasiona z solą, mąką gryczaną i ziemniaczaną.  W lekko letnim mleku rozpuść cukier i drożdże (najlepiej użyć firlejki). Wlewaj po trochę mleka do miski z mąkami i mieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół(...)podrośnięcia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 50 minut (jeśli pieczesz chleb tak jak ja w tortownicy, na 15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć obręcz tortownicy). Chleb wyjmij z formy i studź na kratce. Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu

Delicious Place
Bloomer z makiem 165

smaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)oraz sól do dużej miski i zrobić wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać do zagłębienia w mące. Mieszać, stopniowo zagarniając mąkę, aż powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne

Apetyczna babeczka
Mięso słoikowe z galaretką 141

2 kg wieprzowiny (łopatka) 30 g soli majeranek pieprz kolendra pieprz ziołowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka żelatyny Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Kroimy

Gotowanie jest łatwe
Śledzie 129

Śledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka

chleba naszego
Kiełbasa ścinkowa parzona 155

SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
truskawki kaszubskie 128

Pierwsze w tym roku zaprawy :) tym razem mojej żony :) Bardzo słodkie truskawki kaszubskie,  jedyne w swoim rodzaju:) Lepszych nie jadłem. Polecam wszystkim domowe zaprawy :) !!! Dlaczego

chleba naszego
Ser COLBY 163

Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki  lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania