chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:160/356)

Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 180

Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy(...)przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia

Leśny Zakątek
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 160

Całość dokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się tylko(...)dwóch składników – śmietanki i kultur bakterii fermentacji mlekowej. Im jestem starsza i bardziej świadoma, tym bardziej doceniam krótkie składy produktów – w serze nie potrzeba żelatyny, karagenu, sztucznych barwników, mączki chleba świętojańskiego, gumy guar, dodatkowego mleka w proszku… On ich nie ma. I naprawdę jest to „Mój Ulubiony” ser – śmietankowy, średnio tłusty, smarowny, lekko kwaśny – dokładnie taki jak powinien być dobry

Karo in the Kitchen
Chleb polski pszenno-żytni 203

pierwsze 20 minut z pokrywą. Nie udało mi się uzyskać takiej ładnej błyszczącej i popękanej skórki jak u Adama Piekarza, ale chleb wyszedł całkiem poprawnie i był bardzo smaczny. Chleb bezpośrednio po upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn(...)temp 24-26oC  10 g drożdże świeże lub 3 g drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750  drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i pozostawiamy do fermentacji na 3,5 godziny  kwas czyli zakwas  50 g zakwas żytni o wydajności 200% (zaczątek) 50 ml woda o temperaturze 28oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Bruschetta z truskawkami i miętą 205

pyszne i orzeźwiające :) Koniecznie wypróbujecie! Nie będzie dzisiaj proporcji - tylko składniki - sami zrobicie tyle ile będziecie chcieli zjeść :)  Ale pewna jestem, że Wam posmakuje :) SKŁADNIKI pełnoziarnista bagietka (ewentualnie chleb) oliwa z oliwek dobrej jakości oregano truskawki listki mięty otarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz, sól morska PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy oregano i zapiekamy w piekarniku(...)temp. 100-120 stopni - tak by skórka była chrupiąca, a środek dość miękki (możemy też obsmażyć na patelni :)). Truskawki kroimy w ćwiartki, doprawiamy solą i pierzem, skrapiamy oliwą i mieszamy z posiekaną miętą. Układamy na bułce i oprószmy startą skórką z cytryny. Smacznego :) I dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 275

Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy(...)przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia

Leśny Zakątek
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 171

Blenduję na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodawać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca. Do masy dorzucam cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, mieszam szpatułką. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam do nagrzanego(...)stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie i olejem dyniowym. Smacznego! Post Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Pasta z tuńczyka 253

się dodatki do chleba, którymi raczysz się na co dzień to jest przepis dla Ciebie. Pasta przygotowywana z tuńczyka i serka jest fajną (i zdrową!) alternatywą na smarowidło do chleba. Jej delikatny smak i wilgotna konsystencja sprawia, że nawet dzieci jedzą ją z ochotą. Polecamy! Ilość porcji: 8 – 12 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym(...)odsączeniu zostaje 130g tuńczyka) 130g serka naturalnego śmietankowego Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka majonezu Szczypiorek Kolorowy pieprz W misce umieszczamy odsączony tuńczyk, następnie dodajemy serek, majonez, jogurt i szczypiorek. Mieszamy składniki i doprawiamy utartym pieprzem kolorowym. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Możemy podawać z ziarenkami kolorowego pieprzu. Smacznego

Kolizje Smaków
Placuszki Naan z grilla 193

wyróżnia spośród wielu typów płaskiego pieczywa to szeroka gama smaków którą możemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka(...)kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić na 10 minut aż zrobią się pieniste. Dodać oliwę, mąkę, sól i kardamon. Całość mieszać do uzyskania konsystencji ciasta. Uformować z ciasta kulę. Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i zagnieść je aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 8 równych części i uformować

naRuszcie
Zielony chlebek 137

pamiętać, że brokuł ma intensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana 200 g mąka owsiana 2 łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca(...)muszkatołowa 1 łyżka oliwa z oliwek 350 g jogurt naturalny 50 g groszek zielony może być mrożony 5 szt szparagi 1/2 pęczek szczypior 1 garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi

Kucharzyca
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 128

smak żytniego chleba był delikatnie przełamany łagodnym smakiem chlebów orkiszowych. Zdecydowanie bym wrócił jeszcze kiedyś do tego chleba, gdyby nie fakt, że nie lubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej(...)mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin wcześniej. Mieszamy składniki (np. łyżką) żeby się połączyły i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki orkiszowej typ 850 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

Marder&Marder Manufacture
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 216

orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzin umieścić w misie robota(...)oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia składników,ewentulnie skorygować hydratację,dolewając nieco wody.Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej.Teraz dołożyć posiekane orzechy,dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników.Przykryć folią i zostawić do wyrastania.Chleb powinien podwoić objętość.Trwa to od 1,5-2 godzin piec w 240`C przez 15 minut,a potem obniżyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Węgierski chleb farmerski 182

Chrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie; Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy(...)wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy z solą, 2 łyżkami koperku i kminku. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę mąki z ziołami i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym jajkiem

Anioły w kuchni
Rybna pasta twarożkowa 196

natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa  Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany(...)Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i mieszamy. insertCookd("ebf666d3462975cc298a2276b16dd453

Kulinarne przygody Gatity
100% chleb na zakwasie z automatu 143

jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :) "P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego(...)cukru (duża łyżka = taka jaką jemy zupę) 1 i 1/2 łyżeczki soli Jeśli chodzi o kolejność. Do formy do pieczenia wlewam wodę, dodaję cukier, sól, olej i zakwas, wszystko mieszam drewnianą łyżką (aby nie porysować teflonowej powłoki). W tym czasie odmierzam mąke i mieszam ją w osobnej misce (maszyna dokładnie jej nie wymiesza, wiem z doświadczenia). Następnie wsypuję

Marder&Marder Manufacture
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 186

aromat może być uciążliwy dla osób w otoczeniu, które nie będą go jadły. Jedną z największych zalet tego chleba jest jego odporność na czerstwienie, którą zapewnia dodatek pieczonych ziemniaków. Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 2017-10-10 22:09:39 Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 600 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)ziemniaki oraz główkę czosnku skropione łyżką oliwy. Czosnek piec w całości po odcięciu około 1 cm z wierzchu główek. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Czosnek wycisnąć z łupinek oraz rozdrobnić razem z ziemniakami przy użyciu

Chlebki.pl
Pikantne skrzydełka bez panierki. 194

Każdy chyba  lubi skrzydełka, dzisiaj pokażę prosty sposób jak bez cudowania zrobić to w domu. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie, obcinamy to co jest zbędne

chleba naszego
Kotlety mielone czosnkowe z młodą kapustą. 260

Doskonałe w smaku kotleciki mielone, to dobra propozycja na obiad lub do kolacji. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne. Potrzebujemy

chleba naszego
Chleb z mąki krupczatki 199

Składniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego

Aga w kuchni
Chleb z mąką owsianą 99

Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne(...)pszennej 130 g  mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 75 g mąki owsianej razowej 400 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Mąki mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy zaczyn, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, dajemy mu minutę odpocząć i wyrabiamy kolejne 3 minuty. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 287

Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)Moczymy je przez co najmniej 6-8 godzin , mają być naprawdę mięciutkie, nie mogą być suche. CIASTO PANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę

Karo in the Kitchen
prosty chleb... na zakwasie 157

kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły. Leopold Staff Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek(...)czasie odważam 500 g aktywnego zakwasu (=dokarmionego jak wyżej, gdy już urósł i bąbelkuje).Dodaję mąkę oraz dodatki ,oraz sól i wodę. Wodę dolewać stopniowo –najpierw 500 ml, mieszać i uzupełniać resztą w zależności od konsystencji ciasta i stopnia wilgotności mąki. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać na gładkie, sprężyste ciasto Wyrabiać-miksować jakieś 3-5 minut. Następnie zostawić ciasto

w mojej kuchni
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 136

razem postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk i nici. Zakwas mi nie wychodził. Wreszcie pojechałam na wieś do rodziców(...)doświadczeń, tj. pół na pól, czyli do wysokiego słoika wlewasz wodę np. 150 ml (woda musi być przegotowana i musi być lekko ciepła- nie gorąca!) i 150 g mąki. Mieszam i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie robię to samo. Na 3 dzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie można by było już użyć

SMYKWKUCHNI
Pasta z mięsa z rosołu z warzywami suszonymi 150

Jeśli po ugotowaniu rosołu nie ma komu zjeść mięsa na którym go ugotowaliśmy to możemy przygotować pyszną pastę do chleba. Wymaga to trochę zachodu, ale warto to zrobić. A gdy nie damy rady zjeść pasty na bieżąco to możemy przechować ją w słoiczkach, zagotować dwukrotnie ( dzień po dniu) i otworzyć słoiczek kiedy przyjdzie nam na nią ochota :) Tym sposobem(...)się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty... Składniki : ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu;  kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki ok. 30 dag wątróbek z indyka sól, pieprz czarny i ziołowy mielony majeranek, oregano, papryka ostra kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa  ok. 10 dag mieszanki

Proste Potrawy
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 159

wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy, kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI: ok. 250g sera twarogowego półtłustego (ew. 2 op. kremowego serka ze sklepu) 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej 2 łyżki posiekanej roszponki 2 łyżki gęstej śmietany(...)szczypty mielonej, słodkiej papryki sól do smaku  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Ser biały bardzo dokładnie ucieramy, tak aby był gładki i kremowy (można blenderem), dodajemy śmietankę i pozostałe składniki - mieszamy i doprawiamy do smaku.  Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako

Moja Książka Kucharska
Bruschetta z mozzarellą 250

Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe. Składniki pieczywo (np. bagietka) 2-3 pomidory 3 łyżki(...)zioła prowansalskie masło Bruschetta z mozzarellą – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Wierzch możemy posmarować cienką warstwą masła. Pomidory kroimy w kostkę, mozzarellę w większe kawałki. Pomidory z mozzarellą mieszamy z przyprawami i układamy na kromeczkach pieczywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 8 minut. Smacznego! Post Bruschetta z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa Myśliwska mix 286

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek bananowy 120

Składniki: - 3 dojrzałe banany - 75 g masła - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 jajko - 1 opakowane cukry waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 125

żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami(...)piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe
Chleb wiejski na drożdżach – kuchnia podkarpacka 188

jest jeszcze opcja kupienia chleba w sklepie, ale u nas coraz rzadziej się to zdarza. A ponieważ na zakwasie piekę chleb pszenno-żytni, to i na drożdżach taki upiekłam. Chleb ma delikatny miąższ o równej, gładkiej strukturze i grubą, chrupiącą skórkę o brązowo-miodowym kolorze. Składniki na formę chlebową 33x14 cm (można użyć 2 keksówek lub niewielkiej prostokątnej blaszki(...)pszennej chlebowej typ 750 500 g mąki żytniej typ 720 50 g drożdży 4 płaskie łyżeczki soli ciepła woda – około 2 szklanki Połowę mąki pszennej, żytniej, drożdże i wodę mieszamy w dużej misce robiąc zaczyn i zostawiamy do następnego dnia. Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników, dobrze wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni

Trzeci talerz
Podkarpacka pieczona karkówka 221

jałowca 3 łyżki oleju 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy. Mięso wkładamy do zalewy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Następnie(...)zalewy, układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzałka góra-dół). Podajemy na ciepło z sosem, lub na zimno, jako dodatek do chleba. Po wizycie karkówki w lodówce jest ona znacznie bardziej zwarta niż na zdjęciach i można ją kroić na cieniutkie plasterki. *Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni

Trzeci talerz
PIERÓG BIŁGORAJSKI 200

roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy.  Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło(...)odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane

Ciastka - domowe słodkości
Pasta z tuńczyka i twarogu 134

puszka tuńczyka w sosie własnym 250 g twarogu półtłustego łyżka majonezu / jogurtu naturalnego pół czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Do miseczki wkładamy

Atlas Smaków
Rogale maślane z nadzieniem 125

Nadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy(...)szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby drożdże ruszyły. Resztę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy 100 g masła (pozostałe 100 g przyda się później) i gotujemy. A potem zostawiamy do ostygnięcia. Jak mleko stygnie to szykujemy całą resztę: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Kremowa pomidorowa z grzankami 183

gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie miękka i lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki i 100 ml wody. Dodajemy odcedzone ziemniaki. Mieszamy, przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz blendujemy. Z razowych grzanek wycinamy serca

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania