chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:161/356)

KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 159

wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy, kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI: ok. 250g sera twarogowego półtłustego (ew. 2 op. kremowego serka ze sklepu) 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej 2 łyżki posiekanej roszponki 2 łyżki gęstej śmietany(...)szczypty mielonej, słodkiej papryki sól do smaku  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Ser biały bardzo dokładnie ucieramy, tak aby był gładki i kremowy (można blenderem), dodajemy śmietankę i pozostałe składniki - mieszamy i doprawiamy do smaku.  Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako

Moja Książka Kucharska
Bruschetta z mozzarellą 250

Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe. Składniki pieczywo (np. bagietka) 2-3 pomidory 3 łyżki(...)zioła prowansalskie masło Bruschetta z mozzarellą – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Wierzch możemy posmarować cienką warstwą masła. Pomidory kroimy w kostkę, mozzarellę w większe kawałki. Pomidory z mozzarellą mieszamy z przyprawami i układamy na kromeczkach pieczywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 8 minut. Smacznego! Post Bruschetta z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa Myśliwska mix 286

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek bananowy 120

Składniki: - 3 dojrzałe banany - 75 g masła - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 jajko - 1 opakowane cukry waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 125

żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami(...)piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe
Chleb wiejski na drożdżach – kuchnia podkarpacka 188

jest jeszcze opcja kupienia chleba w sklepie, ale u nas coraz rzadziej się to zdarza. A ponieważ na zakwasie piekę chleb pszenno-żytni, to i na drożdżach taki upiekłam. Chleb ma delikatny miąższ o równej, gładkiej strukturze i grubą, chrupiącą skórkę o brązowo-miodowym kolorze. Składniki na formę chlebową 33x14 cm (można użyć 2 keksówek lub niewielkiej prostokątnej blaszki(...)pszennej chlebowej typ 750 500 g mąki żytniej typ 720 50 g drożdży 4 płaskie łyżeczki soli ciepła woda – około 2 szklanki Połowę mąki pszennej, żytniej, drożdże i wodę mieszamy w dużej misce robiąc zaczyn i zostawiamy do następnego dnia. Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników, dobrze wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni

Trzeci talerz
Podkarpacka pieczona karkówka 221

jałowca 3 łyżki oleju 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy. Mięso wkładamy do zalewy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Następnie(...)zalewy, układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzałka góra-dół). Podajemy na ciepło z sosem, lub na zimno, jako dodatek do chleba. Po wizycie karkówki w lodówce jest ona znacznie bardziej zwarta niż na zdjęciach i można ją kroić na cieniutkie plasterki. *Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni

Trzeci talerz
PIERÓG BIŁGORAJSKI 200

roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy.  Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło(...)odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane

Ciastka - domowe słodkości
Pasta z tuńczyka i twarogu 134

puszka tuńczyka w sosie własnym 250 g twarogu półtłustego łyżka majonezu / jogurtu naturalnego pół czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Do miseczki wkładamy

Atlas Smaków
Rogale maślane z nadzieniem 125

Nadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy(...)szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby drożdże ruszyły. Resztę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy 100 g masła (pozostałe 100 g przyda się później) i gotujemy. A potem zostawiamy do ostygnięcia. Jak mleko stygnie to szykujemy całą resztę: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Kremowa pomidorowa z grzankami 183

gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie miękka i lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki i 100 ml wody. Dodajemy odcedzone ziemniaki. Mieszamy, przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz blendujemy. Z razowych grzanek wycinamy serca

My Chcemy Jeść
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 183

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane(...)jajka miksujemy z tuńczykiem i natką.  Mieszamy z kukurydzą i ewentualnie doprawiamy. Można też dodać łyżkę majonezu

prawdziwe jedzenie
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 156

szerokim dnem umieszczamy cukier i masło, wlewamy piwo oraz 50 ml wody. Na dużym ogniu zagotowujemy masę a następnie redukujemy o połowę co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietankę, mieszamy energicznie i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy karmel ok 20 minut aż zacznie być ciągnący i gęsty. Przelewamy karmel na ciasto i rozprowadzamy szpatułka lub po prosto przelewamy by pokrył(...)jest by nie była zbyt gorąca by karmel się nie rozpuścił. Wierzch posypujemy gruba solą i solonymi, pokruszonymi pistacjami :) Odstawiamy by czekolada zastygła. Kroimy nożem z piłką (jak do chleba) lub maczanym we wrzątki ostrym nożem. A teraz moje uwagi. Ważne jest by naczynie, w którym gotujecie karmel nie było wąskie i wysokie. Ja takiego użyłam przez co masa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pomidorowy z oliwkami 149

chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)! Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)! Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:) Chleb pomidorowy z oliwkami Zakwas: 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej Wszystkie(...)łyżka miodu, sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone ) sól morska, około 15 g, dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta. 1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu. 3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około

UgotujmyTo.pl
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 188

świeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :)           Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego(...)lepką konsystencję. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze składników (oprócz skwarków) zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem - ręcznie będzie trochę trudno. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy skwarki, mieszamy chwilę, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.  Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około  2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania