chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:157/356)

Bloomer z makiem 158

smaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)oraz sól do dużej miski i zrobić wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać do zagłębienia w mące. Mieszać, stopniowo zagarniając mąkę, aż powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne

Apetyczna babeczka
Mięso słoikowe z galaretką 133

2 kg wieprzowiny (łopatka) 30 g soli majeranek pieprz kolendra pieprz ziołowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka żelatyny Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Kroimy

Gotowanie jest łatwe
Śledzie 120

Śledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka

chleba naszego
Kiełbasa ścinkowa parzona 149

SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
truskawki kaszubskie 122

Pierwsze w tym roku zaprawy :) tym razem mojej żony :) Bardzo słodkie truskawki kaszubskie,  jedyne w swoim rodzaju:) Lepszych nie jadłem. Polecam wszystkim domowe zaprawy :) !!! Dlaczego

chleba naszego
Ser COLBY 156

Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki  lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 199

Wyjątkowo nie sprawdza się przy niej powiedzenie, że jeśli coś jest od wszystkiego, to jest do niczego. Dlaczego więc jej nie skosztować w postaci paprykarza? [źródło: Primavika ] Do domowego chleba codziennego, smarowidło w postaci Paprykarza wegetariańskiego z kaszy jaglanej od PRIMAVIKA , wyjątkowo dobrze pasuje. Na wierzch jeszcze plasterek ogórka kiszonego - albo i nie ;) - i pożywne śniadanie gotowe! Składniki(...)robot może nie dać rady dokładnie wyrobić ciasta, należy pougniatać je przez co najmniej 5 minut ręką - j a to robię w lekko opruszonej mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą . Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć lekko mąką . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić

Grunt to przepis!
Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia 199

godzinę w temperaturze pokojowej do autolizy (wchłonięcia wody przez mąkę). Następnie, do ciasta dodaję 11 g soli, oraz dodatkowe 10 g wody. Delikatnie wgniatam sól w ciasto, wstępnie mieszam wykonując kilka składań. Odpoczynek 2-3 minuty. Potem znowu kilka razy składam ciasto. Nie wyrabiam!!! Tylko składanie!!! Zostawiam do fermentacji na ok. 4 godzin w temperaturze(...)ciasto w bochenek i przekładam do obsypanego mąką ryżową koszyka do wyrastania. Wyrastanie w koszyku 2,5-3 godziny w temperaturze ok. 24-25oC Przed pieczeniem koszyk z chlebem wkładam na 30 minut do zamrażalnika ;) W tym czasie nagrzewam w piekarniku garnek żeliwny, temperatura 230-240oC. Chleb z koszyka przekładam na papier do pieczenia, nacinam żyletką i przenoszę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosta domowa pizza z salami 109

chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy

Ogrodnik w podróży
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 137

kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie(...)deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami. Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany

Kucharzyca
Bajgle. Czas wolny. 132

chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g drożdży 260 ml wody oraz: 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy

bistro mama
Serduszkowe Masełko Czosnkowo - Ziołowe 88

Pyszne, Delikatne Masełko o smaku Czosnkowo - Ziołowym, to mój pomysł na inną odsłonę zwykłego masła. Idealne masełko dla tostów, chleba, mięsa i ryb.  Smacznego :) Masełko uformowałam w formie serduszek.    Masełko Czosnkowo - Ziołowe   Składniki: 1 Kostka Dobrego Masła 2 Ząbki czosnku  2 Łyżki suszonej Pietruszki  2 Łyżki Suszonego kopru 1 Łyżczeka soli i pieprzu(...)Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową)  Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki  - ok 30 minut  Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową  Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut

Gotowanie Patki
Omlet bez mąki z ziołami i warzywami (sposób na wykorzystanie białek) 146

Mieszamy w miseczce jajka i białka z przyprawami: lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem Brokuł dzielimy na różyczki Pomidor myjemy i kroimy w mniejsze kawałki Rozgrzewamy oliwę na patelni, wlewamy jajka, a nastęnie układamy warzywa Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, a po tym czasie składamy omlet na pół i jeszcze smażymy ok. 5 minut Jadłam z dwoma kromkami chleba

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krem orzechowy 131

chleba lub zjeść łyżeczką prosto z miseczki, dodając do niej jakieś płatki zbożowe i otręby ;) ~  Krem twarogowo-orzechowy ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki (lub więcej) dowolnych orzechów szczypta soli i ulubionych przypraw* miód** * wersja na słono ** wersja na słodko Orzechy mielimy w młynku, dodajemy do twaróg wymieszanego z jogurtem i przyprawami/miodem. Wszystko mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Śródziemnomorski chlebek - babka 188

poznał już zdrowotne walory diety śródziemnomorskiej, na pewno doceni domowe, szybkie w przygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka.  Potrzebujemy: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki kukurydzianej - opakowanie drożdży suszonych - 80 ml wody - 50 ml wytrawnego białego wina - 100 g oleju - pół łyżeczki soli - 4 jajka - 70 g sera(...)feta - 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek - 2 łyżki pestek dyni Dodatkowo (jeśli lubicie): - można dodać 2 łyżki suszonych pomidorów Przepis:  Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania