tych, którzy lubią klasykę, czyli świeży chleb (oczywiście na LCHF w wersji keto ) ze smalcem i ogórkiem kiszonym polecam przepis na przepyszny smalec domowy z cebulą. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu a do tego tani bo cena słoniny jest bardzo niska. Warto zrobić go samodzielnie, ponieważ jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, ale przede wszystkim wiemy jaki(...)przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni. Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić
Ola la LCHFtych, którzy lubią klasykę, czyli świeży chleb (oczywiście na LCHF w wersji keto ) ze smalcem i ogórkiem kiszonym polecam przepis na przepyszny smalec domowy z cebulą. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu a do tego tani bo cena słoniny jest bardzo niska. Warto zrobić go samodzielnie, ponieważ jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, ale przede wszystkim wiemy jaki(...)przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni. Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić
Ola la LCHFulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy pokrojony w kostę boczek a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko
I LOVE LIFEchlebem. Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce, posiekany ząbek czosnku i ostrą paprykę, mieszamy. Dolewamy szklankę
Na moim talerzudłuższy. Mieszamy zawsze drewnianą łyżką. Jest wiele informacji o tym, że zakwas nie może mieć kontaktu z metalem. Nie znalazłam nigdzie w technologii cukierniczej takiego ostrzeżenia. Nie sprawdzałam także czy faktycznie można w ten sposób popsuć zakwas. Konsystencja zakwasu powinna przypominać śmietanę. Jeśli zakwas nie udaje się to dobrym sposobem jest dodanie malutkiego kawałka skórki z chleba żytniego, takiego
AZgotuj!często mieszamy, żeby się nie przypaliła i gotujemy bez przykrycia aż woda odparuje. Gotowa pasta jest bardzo plastyczna – dla Najmłodszego formuję małe kulki, które wcina ze smakiem jako przekąskę Zastosowań tej słodkiej pasty jest mnóstwo: jest to istotny składnik deserów koreańskich, japońskich i chińskich – przepisy już wkrótce A póki co, to polecam tą słodką pastę do chleba
Lamarida.plzrobiłam 100% chleb żytni na drożdżach. Taki chlebek jest pyszny, sycący (bo nie dmuchamy) i zdrowy. No i ten zapach... Składniki: 3 szkl mąki żytniej (u mnie typ 720) 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 3/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju do posypania: czarnuszka Przygotowanie: Do miski wsypujemy sypkie składniki, mieszamy a następnie
słodkie i nie tylko historie kulinarnekupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren ! 3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy. Zalewamy
dlaSmaQszczypioru ª sól i pieprz do smaku Przygotuj: sporą miskę Podaj na: · świeżym chrupiącym chlebie na zakwasie · chrupiących maślanych grzaneczkach Zaczynamy od oporządzenia ryby . Ja zawsze ją przepoławiam, wyjmuję kręgosłup, a następnie widelcem wyskrobuję mięsko. Zawsze każdy kawałek rozcieram(...)palcami, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych ości (choć i tak mi się wkradają! – ale na tyle drobne, że nie stanowią problemu). Jajka drobno siekam (naprawdę drobno) i mieszam z obrobioną rybką, siekam też szczypiorek i wrzucam do miski (zawsze wezmę za małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba
Bazując na smakuchlebem. Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce, posiekany ząbek czosnku i ostrą paprykę, mieszamy. Dolewamy szklankę
NA MOIM TALERZUstopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych drożdży. Przygotowujemy rozczyn ze szklanki ciepłej (NIE gorącej) wody, łyżki mąki, łyżeczki cukru i pokruszonych drożdży. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, następnie mieszamy z resztą mąki
My Culinary Artkształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, sezam do posypania. Przygotowanie: W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy
Aga w kuchnidużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodajemy płynne i wyrabiamy drożdżowe ciasto aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie
Stare Garychleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta: W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce mąki, drożdże i cały płyn. Ja tego nie polecam, gdyż może się okazać, że ciasto wyjdzie za rzadkie. Lepiej jest dodawać wodę po trochu, mieszać ciasto i na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwapotrawom. Rybę mieszamy z pozostałymi składnikami: utartym masłem, śmietaną i dymką, wlewamy brązowe masło, doprawiamy do smaku solą i chilli w młynku. Masę rozsmarowujemy na blaszce, tak aby utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Moja stała 2 dni. Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię