chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:142/356)

ser z wędzoną papryką 130

Domowy ser, który wygląda jak holenderski :) Smakuje wszystkim :) małym i dużym :) Potrzebujemy pół kg twarogu, 1 litr świeżego mleka (nie UHT), jajko, ćwierć kostki masła

chleba naszego
Słonina z mięsem w przyprawach wędzona. 195

Przepis Będziemy potrzebować  -słonina  z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól 50 g na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 177

Sobota jak każda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny chleb z kawą i migdałami w grudniowej piekarni 145

przedświątecznym czasie w grudniowej piekarni Amber pachniało w naszych domach kawą i prażonymi migdałami. A to za sprawą chleba, który wybrała Amber - świątecznego, z kawą i migdałami. Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK . Jego autorką jest Monika Walecka. W magazynie sugerowano, by położyć na nim plastry pieczonego mięsa. Swój bochenek zjadałam z plastrami różnych serów. Składniki : 1 szklanka – 250 ml Zaczyn(...)użyłam chlebowej typ 720; można zamienić na orkiszową) cały zaczyn 300 g wody 1 łyżka soli 1 kopiasta łyżka kawy 1/2 szklanki migdałów (użyłam płatków migdałowych) Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.  Migdały siekamy i prażymy. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb watykański 155

mowa jak i przepis na niego jest dość nietypowy. Możliwe, że niektórzy z was słyszeli o tym wypieku lub zna ten przepis. Występuje on pod kilkoma nazwami – wspomniany wyżej chleb watykański, chlebek szczęścia lub chlebek przyjaźni Amniszów.  Przepis jest nietypowy z trzech powodów. Po pierwsze -  tak naprawdę nie możemy zacząć sami gdyż aby zacząć musimy otrzymać od kogoś(...)taki, że ciasto jest naprawdę pyszne. A oto dokładny przepis jaki moja żona dostała wraz z zaczynem. Zasady Zaczyn przechowywać w plastykowej misce przykrytej lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej. Mieszać drewnianą łyżką. Poniedziałek Do zaczynu dodać 250g cukru, nie mieszać Wtorek Wlać 250ml mleka, nie mieszać Środa Dodać 250g mąki, nie mieszać. Czwartek Zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek

Świat Smaku
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 145

wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś(...)trochę mieszam i - tu następuje druga zasadnicza różnica w przepisach - całość posypuję cebulką prażoną (cebulki zapiekane by Biedronka).  Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę olejem, który do jutra wsiąknie i - teoretycznie jemy jutro a w praktyce jeszcze ciepły SMALEC Z FASOLI :) smarujemy na równie jeszcze ciepły chleb

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 110

wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania(...)łyżki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Instrukcje Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy

Wędrówki po kuchni
CHLEB NA OWSIANCE 130

dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy płatki z wodą, mleko oraz drożdże. Ciasto porządnie zagniatamy (będzie dość klejące) Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dwie blaszki o wym. 22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami

Pani na deser
Domowa kiełbasa słoikowa 192

pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem   Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody   *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę

Blog z Apetytem
Kurze jedzenie, czyli kanapki z pastą jajeczną 455

szczypiorkiem. Można nią smarować chleb, albo jeść łyżeczką. Ja przygotowuję ją z dodatkiem masła klarowanego, dzięki czemu ma idealną konsystencję. 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz łyżeczka masła klarowanego Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem w misce. Dorzucamy łyżeczkę masła klarowanego i mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy

Dieta bez mleka
Currywurst. 154

Dodać szczyptę sody i mieszać aż przestanie się pienić. Zmniejszyć ogień i dodać curry, paprykę i cebulę. Wymieszać. Dodać wodę i sos worcestershire. Pozostawić na małym ogniu jeszcze 3 minuty wciąż mieszając. Kiełbaski ugotować, upiec lub usmażyć. Skórkę można ewentualnie usunąć. Podawać natychmiast z sosem i oprószone obficie curry. Klasycznym dodatkiem są frytki lub chleb

zadanie-gotowanie
Prosty Chlebek Drożdżowy Z Kaszą Manną 113

wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z  1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek

Gotowanie...to proste !
Zupa czosnkowa z grzankami według Magdy Gesler 154

Grzanki: 3-4 kromki chleba około 30 g masła temperatura pokojowa 2 ząbki czosnku Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Cebule również obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dajemy masło klarowane, rozgrzewamy, wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy, posiekany czosnek i ziemniaki. Smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszamy.  Dolewamy bulion i gotujemy

kruche babeczki
Owsianka z chia, melasą i owocami 135

łyżki melasy z chleba świętojańskiego 1/2 kiwi 1/4 małego, soczystego jabłka opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego musli* * dodatek musli pomijamy, jeżeli zależy nam na jak najzdrowszej wersji śniadania lub wybieramy musli np. bez cukru. Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy łyżkę nasion chia, gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy melasę, mieszamy. Po czym wsypujemy owsiane płatki błyskawiczne

Słodkie okruszki
Owsianka chia z naturalną słodyczą melasy i owoców. Zdrowe śniadanie bez cukru. 117

łyżki melasy z chleba świętojańskiego 1/2 kiwi 1/4 małego, soczystego jabłka opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego musli * * dodatek musli pomijamy, jeżeli zależy nam na jak najzdrowszej wersji śniadania lub wybieramy musli np. bez cukru. Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy łyżkę nasion chia, gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy melasę, mieszamy. Po czym wsypujemy owsiane płatki błyskawiczne

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania