chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:138/356)

Chilli con carne 185

cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę(...)domowego Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w paseczki, świeżą paprykę w kostkę. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie, rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pieprz cayenne, kumin, oregano i mieszamy smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 143

cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki z dżemem, to ten przepis z pewnością Was zachwyci. Dżem nie jest aż tak gęsty jak tradycyjny dżem, ale świetnie się trzyma chleba, nie spływa. Ponieważ nie używamy cukru, warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiednich truskawek. Powinny być naprawdę słodkie. Jeśli nie uda Wam się kupić słodkich truskawek, można ratować się dodatkiem(...)agawy (opcjonalnie) Wykonanie Truskawki myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki. Truskawki gotujemy ok 10 min. Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie. Dodajemy ewentualne słodzidło. Dodajemy nasiona chia. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-truskawkowy-chia/ BosowKuchni Artykuł Dżem truskawkowy z chia, bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Puszysty chleb pszenny mleczny 127

chleb był słodszy) 21g suchych drożdży (3 opakowania po 7g) 2 łyżeczki soli 3 duże jajka 60 g miękkiego masła (nie margaryny!) opcjonalnie – gruboziarnista sól morska do posypania masło lub olej do smarowania formy Wykonanie: Około 40 g mąki (odjąć z całości) dodać z 240 ml wody do niewielkiego rondelka i podgrzewać około 5 minut, cały czas należy mieszać(...)posypać gruboziarnistą solą morską (lub w płatkach). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Ciasto będzie ładnie rosnąć. Jeśli wierzch będzie już przypieczony, a patyczek wetknięty w chleb nadal wilgotny, należy przykryć chleb folią aluminiową. Chleb pieczemy około 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem). Na kilka minut zostawiamy w zamkniętym piekarniku, następnie na 5 minut zostawiamy w piekarniku

Pociąg Do Kuchni
drożdżowy chleb z oliwkami 125

Chleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu. Wyrobu o smaku pszennej bułki,  który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)wody kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soli dodatkowo forma do ciast typu keksówka oliwa do smarowania formy sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia( zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni . Do  wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę,  owoce oliwek, sól oraz

Miód i pieprz
Chaczapuri 79

Chaczapuri to gruziński chleb, który u nas w domu zadomowił się na stałe. Wystarczy kilka składników i możemy delektować się wyśmienitym pieczywem. Składniki 1/2 kg. Mąki 450 ml. kefiru (śmiało można użyć maślanki) 1 płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy (ciasto będzie lepić sie do rąk). Pozostawiamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 185

łyżki mocnego, zielonego pesto i mieszamy całość. Gotujemy 2-3 minuty do zagrzania pomidorów. Wrzucamy świeży szpinak i jeszcze przez chwilę gotujemy zupę –szpinak powinien zmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku

Karo in the Kitchen
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 161

suchy i wiórowaty Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy do wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty

Ogrodnik w podróży
Pasta jajeczna z ogórkiem 127

świeżej bułeczce lub kromce chleba. Polecam Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 4 średnie ogórki gruntowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobną kosteczkę oraz dokładamy do pokrojonych jajek. Przyprawiamy oraz dodajemy majonez i mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bruschetta z pomidorami i oliwkami 188

sztuk (2 porcje): 6 kromek chleba razowego podpieczonego w tosterze 1 pomidor 5 zielonych oliwek (u mnie z migdałami) 5 czarnych oliwek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej bazylii sól morska  pieprz Pomidor, oliwki i czosnek kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki Dodajemy przyprawy, posiekaną bazylię i mieszamy z oliwą Nakładamy na grzankę

Szczęśliwa kuchnia
Chili Con Carne 147

słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.  Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami

Aromatyczne Podróże
Chleb pszenny 179

Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży  250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem. Mąkę przesiać, dodać resztę soli i roztwór z drożdży. Lekko mieszam łyżką a później zagniatam ciasto

Tagebuch po polsku
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 213

pieprz ziołowy i oregano, całość mieszamy i na małym ogniu dusimy wszystko razem we własnych sokach, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Cebula się zeszkli, zmięknie, zrobi się słodka i przeźroczysta, papryka będzie odczuwalnie miękka i soczysta. Tak przygotowane kiełbaski rozdzielamy na porcje, rozkładamy na talerze i podajemy z pszennym chlebem do zagryzania, albo – wzorem amerykanów – wkładamy

Karo in the Kitchen
Wegańska zupa chrzanowa 161

resztą zupy i dokładnie mieszamy. 6. Aby złagodzić smak chrzanu i nadać jej bardziej aksamitną strukturę oraz dodatkowo zagęścić zupę użwamy ziemniaków z gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni

Bananowe Pole
Tosty z serem i pieczarkami 148

sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie), a na nich warstwowo ułożone dodatki. Bierzemy wierzchnią kromkę z dodatkami i kładziemy posmarowaną masłem stroną na patelni. Nakrywamy ją drugą kromką masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy ser zacznie się rozpuszczać, obracamy tosta na drugą stronę. Mieszamy majonez z ketchupem w proporcjach

Ania i Marcin gotują
Chlebek pszenny z ziarnami 89

zostawiamy do obsypania wierzchu chlebka. Mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i krótko wyrabiamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami, delikatnie dociskamy

Gotowanie moimi oczami
Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 149

jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy z cukrem. Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej drożdże. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb orkiszowo-owsiany 121

Składniki na keksówkę:     1 łyżka miodu     1 łyżeczka soli morskiej      200 ml wody    

w mojej kuchni
domowy chleb pszenno żytni 137

składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: czarnuszka

Domowy Smak Jedzenia
Bruschetta z pomidorami i oliwkami 213

sztuk (2 porcje): 6 kromek chleba razowego podpieczonego w tosterze 1 pomidor 5 zielonych oliwek (u mnie z migdałami) 5 czarnych oliwek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 garść świeżej bazylii sól morska  pieprz Pomidor, oliwki i czosnek kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki Dodajemy przyprawy, posiekaną bazylię i mieszamy z oliwą Nakładamy na grzankę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb 101

tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej, - 10 dkg drożdży świeżych, - 1 łyżka cukru, - 2 szkl. wody, - ok 1- 2 łyżeczek soli. dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika. Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody

w mojej kuchni
karkówka do chleba --pane di maiale 130

Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2

w mojej kuchni
Chleb z ziarnami 181

kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki, mieszamy i przelewamy do miski

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania