Drugi stopień wtajemniczenia w wypiekaniu domowego pieczywa to zakwas ;) i ja się właśnie o taki swój zakwas pokusiłam ;) Jako dziecko nie lubiłam smaku chleba na zakwasie, a teraz często kupuję właśnie taki i właśnie dlatego postanowiłam wyhodować sobie swój ;) wybrałam mąkę żytnią razową otrzymaną od Młynomag . Składniki: mąka żytnia razowa T-2000 woda przegotowana letnia Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu(...)wyparzonego słoika wsypujemy 2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlewamy 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody (nie powinien być za rzadki, ale za gęsty też nie). Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub ściereczką (musi mieć dostęp powietrza i oddychać), obwiązujemy i odstawiamy w miejsce ciepłe - najlepiej minimum 24 stopnie, a im cieplej tym lepiej, ale bez przeciągów (ja postawiłam
Kolorowy PrzepisownikPolecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko. -- Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak utarty
chleba naszegoSkład --4,5 szklanki maki pszennej 450 --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1/2 łyżeczki soli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchniostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 360 g razowej(...)pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli ciasto zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika
Weekendy w domu i ogrodziemiękki i sprężysty, a żurawina nadała mu genialnej słodkości. Myślę, że idealnie nadaje się do serów i wędlin. Zresztą pewnie do wszystkiego się nadaje :) Zdecydowanie to jeden z lepszych chlebów, które ostatnio zrobiłem. A dzisiejszy chlebek sponsoruje ekologiczny sklep naturo.pl i ich płatki gryczane . 500 g mąki pszennej 120 g płatków gryczanych 20 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody(...)łyżeczka cukru 50 g suszonej żurawiny Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i zimne mleko. Dodajemy płatki gryczane, mąkę, następnie drożdże, cukier i sól. Na koniec żurawinę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto nie przylegające do dłoni. Będziemy musieli tak wyrabiać to ciasto ze 20 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę
Marder&Marder ManufactureTyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być koniecznie żytni. Jak ktoś ma pszenny, czy inny (słyszałem też o zakwasie ryżowym) to pewnie też się nada(...)rzecz ważna przy każdym zakwasie: przed pieczeniem trzeba go dokarmić (jeśli stale stacjonuje u nas w lodówce). To znaczy dodajemy do niego ze 100 ml wody, tyle samo mąki, mieszamy i odstawiamy na jakieś 8-12 godzin. Zakwas ładnie się aktywuje. Ale też istotna wskazówka: zakwas musi być dość stary żeby nie trzeba było dodawać drożdży, tak pewnie minimum
Marder&Marder Manufacturebazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki(...)filtrowanej Dodatkowo: - olej kokosowy lub oliwa do przesmarowania formy - otręby orkiszowe (lub inne) do obsypania formy W misie miksera umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej formy (dokładnie wysmarowanej i wysypanej otrębami), lekko wyrównać. Masa jest płynna (rzadka) więc nie ma potrzeby rozprowadzania, ubijania
Smaczne ZdroweMiłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki(...)łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy m ą k ę , cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy m ą k ę pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane
kulinarne odsłony patiponad dwie godziny. Czyli nie dodając drożdży czekałam na chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem właściwym i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze(...)wodzie rozpuszczamy sól. Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę i wodę. Wyrabiamy ręcznie około 5 minut. Maszynowo 3 minuty na drugiej prędkości. Na koniec dodajemy startą marchewkę i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto wykładamy na blat wysypany mąką rozklepujemy na kształt placka i składamy
Leśny Zakątekprzykryciem, lekko tylko bulgoczace, przez 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu i ewentualnie dolewaj odrobinę wody, jeśli danie wydaje się za suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić
Lejdi of the housekajzerki ( u mnie miąższ ze sporej piętki chleba, ok 80 g) 2 łyżki smietany po łyżeczce mielonej kolendry i kuminu, jeśli je lubicie spokojnie dodajcie więcej pół łyżeczki chili szczypta soli *tak naprawdę może być to 150 g dowolnych ugotowanych warzyw np. kalafiora, kukurydzy czy brokuła olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wcześniej ziemniaki rozgniatamy, marchewkę kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryZdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką SKŁADNIKI: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 840 ml wody PRZYGOTOWANIE: 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować
Marcepanowa kuchniaOoooogóreczki prosto z beczki!” Do chleba… i nie tylko ogórki małosolne – komu, komu? Składniki: - ogórki gruntowe - korzeń chrzanu - czosnek - koper - 1 litr przegotowanej ostudzonej wody - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Ogórki myjemy i umyte zalewamy w misce zimną, bieżącą wodą – odstawiamy na ok. 1 godzinę. Gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płuczemy czosnek (w łupinkach), korzeń
mojewypiekiinietylkobardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki z żółtego grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, aż się dokładnie połączą i stworzą aksamitne ciasto
Quinoa Raz!Przekonajcie się sami :) Chleb z garnka Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500 25 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki kefiru 275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy :) Składniki : 6oo g mieszanki chlebowej Melvit 5 jajek 1 łyżeczka soli 150 g maślanki Wykonanie : Jajka ubijamy mikserem następnie dodajemy maślankę i mieszankę chlebową i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem
Sama słodycz i szczypta chiliangielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą. Wykonanie: Boczek oczyścić
Walijskie Pichcenieresztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca
My Chcemy Jeśćużyć do deserów, babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i zmiksowane jagody - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać prawie do zagotowania - Dodać
W królestwie smaków Beatykombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita
Apetyt na Zielonefasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać je z czymś innym. Polecamy chleb nan lub pappadums. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetanieżadnych dodatków, spokojnie mogą zastąpić kromki chleba. Ale ja polecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~ Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię
Kuchenny Skrawek Nieba