rybką ;) Składniki: około 200-300 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 2-3 łyżki oliwy/oleju pieprz do smaku około 3/4 szkl wody ewentualnie szczypta czerwonej papryki 1. Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno. 2. Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy
Gotowanie...to proste !Roladki z młodą kapustą Soczyste roladki z naszą ulubioną młodą kapustką z dodatkiem serka i pieczarek. Składniki: · ½ kg schabu · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Mąka pszenna(...)Cebula · 20 dag pieczarek · 1 papryka czerwona · 2 serki topione · 1/3 małej główki kapusty Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Cebule
Kulinarna ChwilaZupa rybna przygotowana z karpia 2. Barszcz czerwony na zakwasie 3. Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1. Uszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot(...)suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
Ugotowaćpomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin(...)rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny
Różowa kuchniamłoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej(...)smakują). Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię
Słodkie okruszkimikołaja zamieniły się w błyszczące gwiazdki. Leżałam pod ulubioną pierzynką. Jak cieplutko i przytulnie. Kot Maciek rozciągał się leniwie przy piecu, a z kuchni dochodził zapach pieczonych ciastek, kapusty, grzybów i innych smakowitości. Zapach ten mieszał się ze świeżo wypastowaną drewnianą podłogą, na której leżały kolorowe chodniki. Lekko uchylone drzwi od kuchni, wpuszczały do pokoju smugę światła. Wiedziałam(...)wszyscy usiądą do stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie
Leśny Zakątekchilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich
Swojskie jedzonkorodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka , mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe, rozmaryn i majeranek. Bigos gotujemy pod przykryciem
La grande e la piccola cuocapodamy tę, którą gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem. Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka
Maminek kulinarnytylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra ) - 1 kg białej kapusty - 1 kg papryki ( po połowie czerwonej i zielonej ) - 1 kg marchwi - 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych ) - 0.5 kg cebuli - 1 i 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 700 g kapusty kiszonej (z marchewką) 1 średnia kalarepa 1 zielona papryka 1 cebula czerwona 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru pieprz, sól Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku a następnie szatkujemy. Kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy olejem oraz doprawiamy
Qchnia po prostuBarszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka czosnku 500 g brukselki 1/4 selera 200 g fasoli suchej lub 1 puszka fasoli konserwowej 1 garść suszonych grzybów 2 litry bulionu drobiowego 1/2 litra zakwasu z buraków 1 liść laurowy 4 ziela angielskie
https:KKuchniaMniamziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną
Świat Domowej KuchniSkładniki : 1/2 kg kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania : K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj
Przepisy i porady kulinarneWiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis
Okolice Palnikażycia na wiosnę. Kapusta z grochem miała ponadto chronić przed chorobami. Podobnym symbolem są grzyby, one również mają zapewniać szczęście oraz dostatek. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami znajdziesz tutaj Barszcz Czerwony barszczyk z uszkami to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Nasi przodkowie wierzyli, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Tradycja głosi, że ten, kto spożywa buraki, nie dość
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i
e-PrzepisyKulinarnekilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna. Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na małe podłużne kawałki. Obsypać przyprawą do gyrosa. Obsmażyć
Zielona Kuchniacydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką, czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamacie czasu na obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób
Mieszam w GarnkuMałe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkamoczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy nas postawi na nogi! Składniki tacka włoszczyzny z kawałeczkiem kapusty włoskiej kawałeczek cebuli kilka kulek czerwonego pieprzu 100 g soczewicy natka pietruszki olej z ostropestu tłoczony na zimno sól do smaku Warzywa pokrój jak na rosół, wrzuć do garnka z namoczoną wcześniej
Z Kuchni Do Kuchnistąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki. 2 kg białej kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag) 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej Ogórki porządnie umyć i wraz
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 kapusta lodowa 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe
Mój Smak