czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:130/283)

Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu 142

rybką ;) Składniki: około 200-300 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 2-3 łyżki oliwy/oleju pieprz do smaku około 3/4 szkl wody ewentualnie szczypta czerwonej papryki 1. Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno. 2. Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy

Gotowanie...to proste !
Roladki z młodą kapustą 179

Roladki z młodą kapustą Soczyste roladki z naszą ulubioną młodą kapustką z dodatkiem serka i pieczarek. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna(...)Cebula ·        20 dag pieczarek ·        1 papryka czerwona ·        2 serki topione ·        1/3 małej główki kapusty Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3.    Cebule

Kulinarna Chwila
Menu na Wigilię 4210

Zupa rybna przygotowana z karpia 2.        Barszcz czerwony na zakwasie 3.        Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1.        Uszka z kapustą i grzybami 2.        Domowy makaron, np. cienkie nitki 3.        Kompot(...)suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne.  Dania na ciepło: 1.         Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków

Ugotować
Bigos na pierwszy dzień Świąt 201

pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki  Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin(...)rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny

Różowa kuchnia
Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania) 266

młoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. Z młodej kapusty odrywam większe liście. Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej(...)smakują). Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię

Słodkie okruszki
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 133

mikołaja zamieniły się w błyszczące gwiazdki.   Leżałam pod ulubioną pierzynką. Jak cieplutko i przytulnie. Kot Maciek rozciągał się leniwie przy piecu, a z kuchni dochodził zapach pieczonych ciastek, kapusty, grzybów i innych smakowitości. Zapach ten mieszał się ze świeżo wypastowaną drewnianą podłogą, na której leżały kolorowe chodniki. Lekko uchylone drzwi od kuchni, wpuszczały do pokoju smugę światła. Wiedziałam(...)wszyscy usiądą do stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie

Leśny Zakątek
Sałatka Król imprezy 216

chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów  pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli  120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich

Swojskie jedzonko
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 180

rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka , mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe, rozmaryn i majeranek. Bigos gotujemy pod przykryciem

La grande e la piccola cuoca
Maminkowy barszcz ukraiński 106

podamy tę, którą gotowała nam Mama Zosia. Troszkę zmodyfikowana, ale z zachowanym smakiem.     Składniki: -15 dkg ugotowanej wcześniej  białej fasoli -2 czerwone buraki -2 ziemniaki -kawałek białej kapusty -marchew -3 ząbki czosnku -30 dkg mielonego mięsa -kilka suszonych śliwek, jabłek, gruszek -sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i oregano do mięsa -3 l bulionu warzywnego -kilka

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna na zimę bez octu. Domowe przetwory. 254

tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki  ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra ) - 1 kg białej kapusty - 1 kg papryki ( po połowie czerwonej i zielonej ) - 1 kg marchwi - 1 kg jabłek  ( najlepiej kwaskowych ) - 0.5 kg cebuli - 1 i 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Kuchnia z widokiem na ogród
Surówka z kapusty kiszonej i kalarepy 143

Składniki: 700 g kapusty kiszonej (z marchewką) 1  średnia kalarepa 1 zielona papryka 1 cebula czerwona 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki cukru pieprz, sól Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku a następnie szatkujemy. Kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy olejem oraz doprawiamy

Qchnia po prostu
Barszcz czerwony z fasolą i brukselką 292

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka czosnku 500 g brukselki 1/4 selera 200 g fasoli suchej lub 1 puszka fasoli konserwowej 1 garść suszonych grzybów 2 litry bulionu drobiowego 1/2 litra zakwasu z buraków 1 liść laurowy 4 ziela angielskie

https:KKuchniaMniam
Krokiety z kapustą i grzybami 246

ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty. 115

Składniki : 1/2 kg kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania :   K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj

Przepisy i porady kulinarne
Ryba po grecku 218

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis

Okolice Palnika
12 tradycyjnych potraw wigilijnych 4087

życia na wiosnę. Kapusta z grochem miała ponadto chronić przed chorobami. Podobnym symbolem są grzyby, one również mają zapewniać szczęście oraz dostatek. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami znajdziesz tutaj Barszcz Czerwony barszczyk z uszkami to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Nasi przodkowie wierzyli, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Tradycja głosi, że ten, kto spożywa buraki, nie dość

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kapsalon – wyśmienity fastfood 234

Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Domowa wersja jest wyjątkowo smaczna i przygotowana ze składników, które sami wybieramy. Danie to tradycyjnie przygotowuje się w aluminiowych foremkach i

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka gyros 131

kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna.  Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na małe podłużne kawałki. Obsypać przyprawą do gyrosa. Obsmażyć

Zielona Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 224

cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką,  czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 238

macie czasu na obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób

Mieszam w Garnku
Kapuśniaki 158

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Zupa z soczewicy najprostsza 111

moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy nas postawi na nogi! Składniki tacka włoszczyzny z kawałeczkiem kapusty włoskiej kawałeczek cebuli kilka kulek czerwonego pieprzu 100 g  soczewicy natka pietruszki olej z ostropestu tłoczony na zimno sól do smaku Warzywa pokrój jak na rosół, wrzuć do garnka z namoczoną wcześniej

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kapusty i ogórków do słoików 288

stąd:   http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam  ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki.     2 kg białej kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag) 1 kg cebuli  1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej   Ogórki porządnie umyć i wraz

Kolorowa kuchnia Elki
Lodowa sałatka 152

Składniki            1 podwójna pierś z kurczaka            1 kapusta lodowa           2 pomidory            1 papryka czerwona            1 puszka kukurydzy            3 ogórki konserwowe

Mój Smak