czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:138/283)

Surówka z kiszonej kapusty kiszonej z warzywami 138

dodatkiem marchwi, jabłka i natki pietruszki. Doprawiam jakimś olejem, tartą marchewką i jabłkiem. Dzisiaj wersja z paprykami i kukurydzą. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 niewielka marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki  ok. 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól, cukier i pieprz(...)smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Jabłko obrać zetrzeć na grubej tarce. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Klopsiki a'la gołąbki 193

gołąbki.   Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób(...)przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy

Pyry na Gaz
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 207

pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka  (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy(...)ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce  dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i  wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie

Walijskie Pichcenie
Surówka z kapustą pekińską 100

Surówka obiadowa, ale i na grilla z kapustą pekińską, porem, marchewką, cebulką, pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Lekko pikantna i chrupiąca. Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1-2 ogórki kiszone, kawałek pora, 1 duża cebula czerwona, 3 pomidory średniej wielkości, 2 duże marchewki 2 łyżki oleju pikantnego z papryką i bazylią Przygotowanie: Z kapusty odcinamy końcową twardą część. Pozostałą

Lena Gotuje
Sałatka meksykański Król Imprezy 2599

łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe) pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli) 120g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego

Kulinarne Przeboje
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 187

pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu. Smacznego! The post Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowa sałatka z białej kapusty 81

kapusty i papryki dlatego każdego roku obowiązkowo musi zagościć w mojej piwnicy, tak więc dzisiaj kolejny stary, wypróbowany przepis. Składniki 2.5 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0.5 kg czerwonej papryki 1.5 łyżki soli Składniki na zalewe 0.5 litra octu 10% 2 litry wody 30 dkg cukru 6 liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego Krok(...)Kroku 1 Kapustę szatkujemy, solimy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra, dodajemy pozostałą sól i odkładamy na godzinę do czasu, aż zmięknie. 2 Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka kapustę. Gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy posoloną cebulę, marchewkę startą na grubych oczkach i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Zalewę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 137

Składniki: 2 dowolne kiełbasy (u mnie chłopskie) 10 dkg boczku wędzonego 2-3 duże ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek

Blog z Apetytem
Biała kapusta w pomidorach z białą kiełbasą i fetą 112

pomidorami świeżymi ,ziołami i fetą , smak jest bardzo fajny , zapraszam do wypróbowania . Składniki  4 białe kiełbasy  surowe  pół główki białej kapusty  1 pęczek koperku  3 średnie pomidory  2 cebule czerwone  100 dag sera feta  oliwa do smażenia  sól himalajska różowa  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 ząbek czosnku(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku  Wykonanie     Na początku szatkujemy białą kapustę , jak mamy kapustę poszatkowaną , do garnka dodajemy odrobinę oliwy i wkładamy naszą kapustę , następnie dodajemy posiekany koper , cebulę pokrojoną w kostkę oraz pomidory pokrojone w ćwiartki , wszystko przesmażamy razem około 10 minut , po tym czasie dodajemy ząbek czosnku i naszą kiełbasę białą , zalewamy wszystko wodą

Mój Smak
Sałatka gyros 148

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Wiejska surówka obiadowa 121

świetny dodatek do każdego obiadu. Jest szybka oraz prosta w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam!     Składniki: 1/3 główki kapusty 1 niewielka marchewka kilka rzodkiewek (4-5 sztuk) pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek       *** Kapustę

Blog z Apetytem
SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 119

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję

JejKuchnia
Surówka obiadowa 487

pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz mielony do smaku Przygotowanie: Kapusta kiszona była

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą i pieczarkami 137

Krokiety z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich w piękny sobotni dzień.  Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :)  Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej

Mój pomysł na
Gołąbki z włoskiej kapusty. 159

smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania