czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:145/283)

Schab duszony w kapuście 183

obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości,  500g kiszonej kapusty,  2 cebule,  1/2 czerwonej papryki,  1 i 1/2 szklanki bulionu,    łyżka miodu,  2 liście laurowe,  3 kulki ziela angielskiego,  3 ziarna czarnego pieprzu(...)stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 151

składniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy

Domowy Smak Jedzenia
Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką 198

zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać

na moim stole...
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 155

miksując tylko chwilę Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i  dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia Dodać drożdże i wymieszać sprężynką Następnie(...)pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem)   Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :)  Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akacji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Surówka z kapusty, cukinii i papryki 129

surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną

Czerwień i błękit
Biała kiełbasa w młodej kapuście 103

młodej kapuście Pyszne danie na kolacje z białą kiełbasą i młoda kapustką Składniki: ·        1 główka kapusty młodej ·        2 marchewki ·        1 łyżka Vegety ·        1 kg kiełbasy białej ·        2 papryki czerwone(...)Papryka ostra ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. 2.    Do kapusty dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i wsypujemy Vegetę. 3.    Kiełbasę kroimy

Kulinarna Chwila
Krokiety z kapustą i pieczarkami 126

Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa 113

przyprawy: 450g karkówki wieprzowej 1 porcja włoszczyzny bez włoskiej kapusty 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela ang. i pieprzu 500g kapusty kiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa z włoszczyzny obrać i umyć mięso umyć(...)kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę cebulę obrać i posiekać ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę Krok 2. Ugotować tłusty wywar. Do garnka włożyć karkówkę (w całości), włoszczyznę, liście laurowe, czosnek i po kilka ziarenek ziela oraz pieprzu czarnego. Wlać 2,5 litra chłodnej wody

Moja Książka Kucharska
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 181

Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Kapustę drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i zagotowuję. Odcedzam wodę. 2. Na dno garnka wrzucam łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażam kapustę. Następnie podlewam kapustę 1 szklanką wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 175

oszalałam. Ta sałatka śmiało może zastąpić naszą sałatkę jarzynową na przyjęciach. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki

Szybko Tanio Smacznie
Surówka z białej kapusty i cukinii 96

chrupiąca surówka wielowarzywna, to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu.     Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu     *** Kapustę

Blog z Apetytem
Hot-dogi z surówką Colesław 180

cała moja rodzina.  Mięciutka bułeczka, dobrej jakości parówka i najlepsza na świecie surówka z białej kapusty ( Coleslaw)  oraz ulubione wiosenne warzywka całość z dodatkiem ulubionych dipów 4 porcje 4 bułki do hot-dogów 4 cienkie parówki Surówka pół główki białej kapusty  (w sezonie młoda najlepsza) Pół średniej marchewki 1 solidna łyżka posiekanego pora 1-2 łyżki posiekanej(...)połowy cytryny cukier do smaku sól Opcjonalnie można dodać pół łyżeczki musztardy lub chrzanu Dodatki po kilka plasterków ogórka zielonego lub konserwowego, rzodkiewki, pomidora, czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka Keczup Surówka Coleslaw Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i  opcjonalnie jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski wraz z porem i zieleniną, majonezem jogurtem, opcjonalnie

Andzia Pichci
Litewskie kibiny 166

prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany(...)ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać

Apetyczna babeczka
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 188

kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania