smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą
Smaki Ewy800g pomidorów (można użyć pulpy pomidorowej np. z puszki) 3 cebule pęczek koperku 8 niewielkich ziemniaków (po 80g) 8 jajek 2 duże papryki, czerwona i żółta 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Kapustę oczyścić, oberwać zwiędłe liście zewnętrzne, przekroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować lub pokroić w paski nożem. Cebulę obrać i dosyć drobno pokroić, pomidory
DietologDzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru(...)sól i pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt, majonez, natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Smacznego
Smak mojego domuwarstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę(...)groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam Sos czosnkowy: 4 łyżki śmietany
Niespełnione zdolności kulinarneszczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać
Świat Domowej Kuchnibiałą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą kiełbasą: W garnku rozgrzewamy olej(...)angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa kapuśniak z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePolecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu(...)łyżki soli kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. Odstawić na około 2 godziny. W tym czasie składniki
talerz przyjemnościDrożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku
Kuchnia domowa Anipatelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Z papryki(...)odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę obrać, pokroić na kilka części
To co kochamSałatka świąteczna II Sałatka warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fety Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewki Sałatka(...)kalafiorem Sałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i papryką Sałatka z kalafiorem i pomidorami Sałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem Sałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą Sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i selerem Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem Sałatka
Kuchnia domowa Anisię trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa(...)pół godziny, aby przeszło przyprawami. Po tym czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę
Blog z ApetytemSkładniki: 1 pierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu(...)makaronu i cebuli - mieszamy. Z papryki usunąć środek z nasionami, ogórek obrać,pieczarki ugotować i odcisnąć z wody - pokroić w kostkę dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować. Dodać majonez i dokładnie wszystko zamieszać. Smacznego
charlotte gotujeduszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki pół główki młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej do smażenia pół pęczka koperku pół szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela(...)angielskiego *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy
Blog z Apetytemprzez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut(...)Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis na „Barszcz czerwony na occie” TUTAJ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić kapustę 3. Kapustę zalać wodą 4. Dusić kapustę na maśle, doprawić 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić grzyby 7. Wymieszać farsz 8. Wyrobić
KuchniaWeDwoje.plpieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba Kiszoną kapustę pokroić drobniej, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, po ugotowaniu wodę odlać z kapusty, pieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą. Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki(...)placek łyżkę nadzienia rozsmarować i drugą cienką warstwę placka, piec na większym ogniu rumiane placki z każdej strony. Podawać na ciepło z barszczem czerwonym do picia - smaczna odmiana placków ziemniaczanych nadziewanych kiszoną kapustą z pieczarkami, placki są bardzo chrupiące i smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię