czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:157/283)

Młoda kapusta po węgiersku 215

kapustkę z warzywami, przypominającą węgierskie leczo. Do przyprawienia kapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw REFEX . SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1,5 szklanki wody, 25 dag kiełbasy cienkiej, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 liście laurowe z hurtowni przypraw REFEX , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)łyżki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. 2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety boczkowo- rybne z kapustą po cygańsku 184

Boczek- 400g Filety z mintaja- 400g Pieczarki- 280g Brokuł- 100g Pomidory suszone- 100g Smalec- 140g Śmietana 18%- 110g Cebula- 70g Papryka czerwona- 60g Koncentrat pomidorowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny Poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami wrzucamy do garnka wraz z 120g smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy. Boczek, rybę

serzmiesem
Ryba - kulebiak w cieście 139

elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile domów tyle pomysłów, smaków i tradycji. Dlatego chciałam wam podsunąć pomysł na jeszcze jeden dodatek do barszczu, a właściwie na ciekawe podanie kulebiaka z kapustą i grzybami. Co powiecie na zrobienie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z białej kapusty 402

wiadomo, latem są bardziej aromatyczne i pachnące. Ja zrobiłam z  majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie:   Kapustę poszatkować

Ala piecze i gotuje
Domowe hamburgery z surówką i kotletami mielonymi z wołowiny 245

Post Domowe hamburgery z surówką i kotletami mielonymi z wołowiny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Gyros 406

Myślę, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: 400 gram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 2 jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy(...)naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka  keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę  papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego

Mango Papaja
Tort gołąbkowy 172

Uwielbiam gołąbki ale ten przepis to całkiem inna bajka. Nie mam pojęcia, które wybrać-tradycyjne czy ten tort. Sami się przekonajcie. SKŁADNIKI; Kapusta włoska 1.2 kg mielonego (wieprzowego) 1.2 woreczka ugotowanego ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól  pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie(...)kumin, ostra papryka SOS: 0,5 litra passaty pomidorowej kilka łyżek śmietany 30 % sól pieprz ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty) PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy mielone, kiedy mięso jest gotowe, dokładamy marchew pokrojoną w malą kostkę, papryki, ryż oraz natkę, Przyprawiamy dość wyraziście, Na koniec dodajemy

Kopystką po garach
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 433

zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli

Kulinarne Przeboje
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 217

zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka "Gołąbek" 196

zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy(...)łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do gotującej się wody i gotujemy około 8 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Smarujemy masłem spód i boki okrągłej tortownicy. Na dnie tortownicy kładziemy ładny, duży liść kapusty

Smakowity Blog Kulinarny
ŚLEDZIE FASZEROWANE KAPUSTĄ KISZONĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 202

śledziami w roli głównej . Składniki na śledzie faszerowane kapustą kiszoną: 500 g płatów śledziowych a’la matias 500 g kiszonej kapusty 60 g cebuli 60 g jabłka 30 g marchewki 60 g papryki czerwonej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 g majonezu domowego na bazie oleju z awokado lub/i delikatnej oliwy z oliwek bądź dobrej jakości majonezu(...)sklepu sól himalajska lub kłodawska – opcjonalnie w zależności od stopnia słoności śledzi i kapusty pieprz czarny świeżo mielony Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno posiekać. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić drobniutko. Wszystkie warzywa wymieszać

Ola la LCHF
Sałatka z fasolką, Pecans (Seinfeld) 205

drugim zdjęciu sałatka z kombu). Najlepiej smakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej fasolki 6 liści kapusty włoskiej, pokrojone 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie (ok. 140 g) 1 pęczek dymki, pokrojony 1 duża czerwona papryka, pokrojona 1 duża żółta papryka, pokrojona sos: kilka łyżek oliwy + sok z cytryny + sól + pieprz (+sos sojowy) Fasolkę(...)kapustę ugotuj oddzielnie na parze (kilka minut, mają być lekko chrupiące, ale nie rozgotowane). Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. W dużej misce umieść: fasolkę, kapustę, pomidory, papryki i dymkę. Wymieszaj składniki sosu, możesz jeszcze dodać kilka łyżek zalewy z pomidorów. Połącz ze składnikami sałatki, dokładnie wymieszaj. Możesz jeszcze doprawić solą/pieprzem, sosem sojowym, sokiem z cytryny

Qlinarnie i Qlinarnie
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 197

kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.   Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać z drobno(...)posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym) kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełkaską. Powstałą pastą natrzeć schab i odstawić na 1 godzinę kapustę kiszoną gdy jest za kwaśna można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć kiszoną kapustę z przyprawami (podlać odrobiną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 194

posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia. Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej(...)posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) . Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową)  Podawać na ciepło z barszczem czerwonym lub na zimno same w formie drożdżówki :) Smacznego! Domowe kapuśniaczki gotowe

Tagebuch po polsku
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 89

beta-karoten. W witaminę C obfitują m.in.: natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki i cytrusy. Dla przykładu, zjedzenie zaledwie pół świeżej papryki czerwonej pokrywa zalecane dzienne spożycie aż w 200%! W beta-karoten , czyli prowitaminę A bogate są m.in.: marchewki, czerwona papryka, jarmuż, szpinak i brokuły. Powinniśmy zwrócić uwagę na witaminy z grupy(...)się w gryce i owocach cytrusowych . Kwercetyna, która znajduje się głównie w owocach (w winogronach, owocach cytrusowych, jabłkach – najwięcej w skórce), w warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi specyfikami powinniśmy zadbać

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania