czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:163/283)

Ravioli z kapustą i grzybami 181

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 494

kostka rosołowa kawałek selera 2 łyżki śmietany 3 łyżki mąki   Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku i startą na tarce cebulę. Mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie. W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową

MojaQchnia.pl
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 193

świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis(...)mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki

Kuchnia Paulettes
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 171

dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól, pieprz Żeberka tniemy na mniejsze porcje(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Feijoada, feijoada, feijoada.... 199

mazi" kładzie się kawałki pomarańczy. W przepisach pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA:  Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy(...)dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki. Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika. Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Wszystko miksujemy. Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem.  Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy

Smaki Brazylii
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 181

postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby(...)odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli mamy zbyt mało wody możemy

Ostra na Słodko
Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem 135

końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie że bardzo szybko i łatwo się ją robi składniki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 biała papryka 4 garście świeżych liści szpinaku 2 duże starte marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( mogą być też prowansalskie ) 2 łyżki oliwy(...)oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól , pieprz do smaku Kapustę pekińską, drobno szatkujemy , przekładamy do miski , solimy , mieszamy i odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie, kapusta powinna puścić sok i nieco zmięknąć . Sok odciskamy i wylewamy . Do kapusty dodajemy: startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, cebulę

Ogrodnik w podróży
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 144

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja

Ogrodnik w podróży
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 231

nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z mięsem mielonym 349

Wbrew pozorom jest pyszna i niezwykle oryginalna. Składniki na sałatkę z mięsem mielonym: 500g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego) 1/3 kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni(...)rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy mięso mielone i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy. 1/3 kapusty pekińskiej drobno siekamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy odsączoną kukurydzę. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowym. Przygotowanie sosu majonezowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DWORSKA KACZKA DUSZONA Z KAPUSTĄ MODRĄ, CYNAMONEM I JAŁOWCEM 185

udawali się na poranną mszę, my czołgaliśmy się do jedynego otwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku(...)najmniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić tą samą metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso

GRUBY WAŁEK
Młoda kapustka wiosenna 128

piersi  z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz solą

Z Kuchni Do Kuchni
Postna kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami 338

Składniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki

Qchnia po prostu
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 235

okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI 180

się marzył taki gulasz prawdziwy tylko oczywiście bez mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!!  Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już

pieprzny smaczek
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 247

soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi , a nawet krokietami z parówkami! Dziś mam wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana(...)jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania