się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki 1/2 główki młodej kapusty 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino 500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy
R'n'G Kitchenoliwek/masła Karmelizowana cebula: 1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy
vaniliowoczekoladowafiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier(...)ocet zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówodpowiednie :) A zatem zaczynamy ! Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 duża cebula pół puszki soczewicy 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 woreczki ryżu parboiled przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie(...)Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym listku, zamaczać w gotującej wodzie na chwilę, aby zmiękły (ok. 15-20 sek.). Położyć na desce, ściąć grubsze części liścia (aby łatwiej zawijać). Na każdy liść kładziemy
vegetaniedodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 główka młodej kapust 1 wędzona kiełbasa 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 2 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – 2 kulki(...)łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka) *** Młodą kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej poszatkowaną kapustę *** *** Do podsmażonej kapusty dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy
Blog z ApetytemGotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka(...)składniki Rama smaż jak szef kuchni 200 g mrożonej mieszanki owoców morza , w której znajdą się ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd mule w puszce (pikantne) pieprz czerwony jagody z Brazylii zielona papryka czerwona papryka żółta papryka igołomska papryka (opcjonalnie) puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki
Z Kuchni Do Kuchnipita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy(...)szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami
Kuchnia smakówGyros: 25 g przyprawy Gyros 1 kg filetów z piersi (około 3 filety) 1 kapusta pekińska (średniej wielkości) 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody) 120 g (5 szt.) ogórków konserwowych 250 g (2 szt.) cebuli 4 łyżki oleju do smażenia 1 czerwona papryka (opcjonalnie) keczup sól Składniki sos do sałatki Gyros: 3 ząbki czosnku(...)dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, tą z górnej części włóż do pierwszej miski, natomiast drugą część kapusty, tą twardszą przełóż do drugiej miski. Tą twardszą kapustę, którą włożyłeś do drugiej miski posyp dwiema łyżeczkami soli i dokładnie ją wymieszaj, aby sól połączyła się z kapustą pekińską. Zasoliłeś kapustę, aby puściła wodę. Odstaw
ugotuj-przepis.plGyros: 25 g przyprawy Gyros 1 kg filetów z piersi (około 3 filety) 1 kapusta pekińska (średniej wielkości) 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody) 120 g (5 szt.) ogórków konserwowych 250 g (2 szt.) cebuli 4 łyżki oleju do smażenia 1 czerwona papryka (opcjonalnie) keczup sól Składniki sos do sałatki Gyros: 3 ząbki czosnku(...)dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, tą z górnej części włóż do pierwszej miski, natomiast drugą część kapusty, tą twardszą przełóż do drugiej miski. Tą twardszą kapustę, którą włożyłeś do drugiej miski posyp dwiema łyżeczkami soli i dokładnie ją wymieszaj, aby sól połączyła się z kapustą pekińską. Zasoliłeś kapustę, aby puściła wodę. Odstaw
ugotuj-przepis.plkimchi to moja propozycja dla fanów kapusty. Znacie kimchi? Lubicie? Jeśli macie ochotę je przygotować, zapraszam do mojego łatwego przepisu . kimchi to rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, z imbirem, czosnkiem i chili, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym kimchi. Dodałam kawałek(...)smaku, zaskakujące w nowej wersji. Polecam! PRZEPIS NA PIKANTNY BIGOS Z KIMCHI Składniki na pikantny bigos z kimchi: 500g kapusty białej 500g kapusty kiszonej 300g kimchi – przepis 500g kości wołowych 1 cebula 3 łyżki oleju 1 papryka czerwona 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić pikantny bigos z kimchi: Zaczynamy od cebuli
Dorota Smakujekiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby oddzielnie namaczamy w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną
Mam apetyt na ...wielu kalorii. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to każda będzie miała tylko 274 kcal. Składniki: pół główki młodej kapusty 0,5 kg dobrej kiełbasy 6 sporych pieczarek 2 cebule 6-7 młodych ziemniaków papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek papryka ostra pęczek koperku olej Przygotowanie W sporym garnku podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy jeszcze wszystko parę minut, aby smaki się połączyły
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz(...)minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję
kuron.com.plpół z czerwoną) - papryka żółta, pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa(...)SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy
Wypisz Wymalujdrożdży 1/2 kg mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany(...)gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą
Bea(u)ty kitchen