czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:176/283)

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem 121

Takie bułki można podać na świąteczny stół z czerwonym barszczykiem. Są bardzo sycące i pyszne. Pachną kminkiem i przyprawami. Bardzo polecam, zróbcie. Można podać je na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne gdy wystygną. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na nadzienie: pół główki średniej kapusty białej 2 średnie cebule masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kminek

Izabelawkuchni
Orientalna marynata z warzyw 140

słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem ze szczypiorem 250 g marchwi 250 g małych gruntowych ogórków mango ( ok. 500 g ) 2 czerwone i zielone strąki chili 3 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska(...)cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę

R'n'G Kitchen
Gulasz szegedyński 626

łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki w proszku 500 ml bulionu wołowego 2 czerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana słodka węgierska papryka w proszku Mięso oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich(...)odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz

Trzeci talerz
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 214

zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego! Składniki: Ciasto:   30 dag mąki ćwierć szklanki mleka 5 dag drożdży 1 jajko

psgotujemy
Sałatka gyros 152

Sałatkę możemy podawać z pieczywem, tortillą lub jako nadzienie do pity. A teraz zapraszam na mój przepis :-)  Składniki: kapusta pekińska mała 1 szt, papryka konserwowa 1 duży słoik, ogórki konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś z kurczaka, przyprawa kebab-gyros pół opakowania, olej do smażenia(...)majonez 6 łyżek, ketchup 6 łyżek, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę konserwową i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy na 4 części. Dodajemy odcedzoną kukurydze.  Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek

kulinarne odsłony pati
Zupa warzywna na rosole 168

żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem

R'n'G Kitchen
Rosół Prezydentowej 3274

czarnego pieprzu 7 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć(...)czasie przypalam (aż będzie miała czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół i węższe części kroję w plasterki i odkładam. 5. Gotuję dalej na małym ogniu

Kuchnia Prezydentowej
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 220

Korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety , czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu

Kitchens Alphabet
Uszka z kapustą i grzybami 181

Uszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić.  Dzięki temu uszka podczas mrożenia(...)wyjąć i zamrożone wrzucić do wrzącej wody. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli gałka muszkatołowa farsz 450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą 50 g suszonych grzybów 2 male cebule sól, pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Dzień wcześniej przygotować farsz. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić

Ugotować
Chłopskie danie. 133

pycha.  Zapraszam do wypróbowania, a może już takie robiliście :)  Składniki : około 8 ziemniaków 1/4 główki małej kapusty 500 g dobrej podsuszanej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czerwonej papryki  1/2 szklanki oleju Wykonanie : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka zalewamy(...)wodą z dodatkiem soli i gotujemy, ziemniaki mają być lekko twardawe ale nie surowe.Nie mogą się po prostu rozpadać. Kapustę myjemy i szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy cebulę, kiełbasę i dodajemy przyprawy, podsmażamy. Do odcedzonych ziemniaków, dodajemy kapustę, szczypiorek

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa 243

zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń  wasabi Trawa  cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może być z kurczaka 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/2 pęczka natki pietruszki drobno(...)cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy bulionem dodajemy resztę składników

Viola cooks with passion
Barszcz ukraiński 110

marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około

moj przepis na
Sałatka z kapusty pekińskiej , kurczaka i rzodkiewki 183

się kurczak, kroimy pozostałe składniki, wrzucamy do miski, dodajemy majonez, odpowiednie doprawiamy i gotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można(...)przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać również usmażonego kurczaka. Ogórki, rzodkiewkę, seler i por pokroić w półplasterki, dodać do kapusty. Wymieszać. Na koniec dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi wigilijne 126

Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi(...)dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły. Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć. Podawać z barszczem czerwonym

królestwo garów
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI 150

USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI  Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)  Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów  Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania