smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa
I tu będę miała takie teprzepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić” w gołąbkach). Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć kapustę
Pociąg Do Kuchnikucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody
Słodkie okruszkimożna spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapusty na równi(...)kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Polecam też młodą kapustę z pieczarkami , z koperkiem , słodko-kwaśna , czy też młodą kapustę z kurkami. Oczywiście na bieżąco kiszę młodą kapustę . Ale lubimy też jeść żeberka z młodą kapustą , oraz pod postacią surówki z młodej kapusty . Składniki na: Młoda kapusta z boczkiem, porcja dla 2-3 osób ½ główki młodej kapusty kawałek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz
Z Majeczką w kuchnigdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego
Mienta blogłące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się(...)zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka
Cooking for Emilymiałam schudnąć :-/ Różowe płatki kapuściane łatwe 24 h wychodzi z tego 2 kg Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam tak jak wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody(...)laurowe * 2 groszki ziela angielskiego * ewent. papryka chili * kolendra (garść) To wszystko zagotować Następnie dodać * ocet 150 g. (9%) i * główkę czosnku (przez praskę). Do dzieła!! Gorącą marynatą zalać kapustę w garnku i przykryć talerzem lub przykrywką (ale bez obciążenia). Na początku przycisnąć ręką, tak by marynata wizualnie pojawiła się nad kapusta (potem sama pojawi się pod talerzem). Zostawić
sierotka maRysia w kuchnirosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia
Ogrodnik w podróżybiały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego(...)należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie oczyszcza organizm. Najlepiej użyć buraków ekologicznych do przygotowania kwasu, kwas będzie zdrowy i naturalny bez pestycydów. Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plZimową porą, po spacerze, kiedy jesteśmy przemarźnięci, często sięgamy po rozgrzewający czerwony barszcz. Mamy swój ulubiony, z kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali
Mieszam w GarnkuOstatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo(...)kruche z dwoma rodzajami nadzienia. Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli
SMYKWKUCHNIbędzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście(...)grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas: 45 minut Kapusta wigilijna Poziom trudności: Łatwy Czas: 1 godzina Piegi z kapustą i grzybami Czas: 1,5 godziny
Niedzielny kucharzindykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru sezam garść orzechy(...)kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz z pokrojoną ostrą papryczką. Zalewamy sosem ostrygowym i sosem sojowym. Odstawiamy na czas kiedy przygotujemy Kapustę kroimy w paseczki ( osobno dolne części odkładamy, osobno liście ). Orzeszki ziemne kroimy na drobno, lub rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy przygotowany wcześniej imbir z dodatkami przez
Kuchnia na wzgórzu