czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:190/283)

Kulebiak z rybą i kapustą 150

wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z młodą kapustą 149

potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz

Smakołyki Asi
Pad Thai (ผัดไทย) 248

łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy(...)tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty. 4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. 5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok

Tajskie smaki
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 195

porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 4 garście szpinaku baby podwójny filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie(...)paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 190

też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 140

Paszteciki - popularne, lubiane i zawsze na czasie. Oczywiście najlepiej w duecie z czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki

Praktyczna pl
Lista produktów bogatych w błonnik 158

kukurydziane 7,6 chrzan 7,3 czarne jagody 3,2 czosnek 4,1 fasola biała 15,7 fasola czerwona 25 fasolka szparagowa 3,9 frytki ziemniaczane 1,4 groch 15 groszek zielony 15 jeżyny 5,3 kalafior 2,4 kapusta kiszona 2,1 kasza jęczmienna 5,4 kasza manna 2,5 makaron bezjajeczny 2,4 makaron dwujajeczny

Dajet
CHRUPIĄCE SURÓWKI Z KALAFIOREM 245

kranu (prawie wrzątku), porywam palcami na mniejsze różyczki, wrzucam do miski, a potem dodaję do niego: - zawsze paprykę czerwoną, jakoś wyjątkowo smakują mi razem (ewentualnie zamiast papryki jabłko ze skórką), - zawsze coś zielonego - albo szpinak, albo seler naciowy, albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Nadziewana papryka 155

zwykłym gołąbkom dodać odrobinę pikanterii? Zastąpić kapustę papryką. Nadziewana papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki

Kulinarna Patilogia
Paszteciki z kapustą i grzybami. 162

moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno

Kuchnia Beaty
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 154

wykonaniu i bogate w łatwo przyswajalne białko.  Moją wersję podałam z frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane) 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 1 jajko

Kuchnia w opałach
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 175

zrobienia zostanie nam tylko farsz.  Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu  są istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym 135

osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 400 g fileta z piersi kurczaka 250 g sera feta 250 g suszonych pomidorów z żurawiną ( odsączone z oleju) 1 żółta papryka 1 zielony ogórek szklarniowy 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek jogurtu typu greckiego 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 2. Teraz kroimy warzywa które kolejno dodajemy do miski ale nie mieszamy tylko układamy warstwami. Jako pierwsza kapusta przekrojona na 4 i poszatkowana. Następnie pomidory suszone pokrojone w paski, papryka w kostkę, ogórek przekrojony na 4 i pokrojony w kostkę i jako ostatnia cebula pokrojona bardzo drobno

karolgotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 182

dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 425

cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka  wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania:   Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania