czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:183/283)

Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 132

pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego

To co kocham
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 178

bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany(...)piersi z kurczaka do makaronu Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula około 100 g masła klarowanego około 1 łyżki przyprawy do gyrosa 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki około 2 szklanki wody pieprz i sól do smaku około 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno

Słodkie okruszki
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 296

każdym zakątku Polski, jednak w różnych regionach różnie się je przygotowuje. Ciasto na kapuśniaczki może być drożdżowe, krucho-drożdżowe albo kruche. Farsz może być pikantny lub łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna(...)niego odrobinę cukru, dzięki czemu jest delikatne i współgra z kapustą. W Dzikowcu koło Kolbuszowej (konkretnie w Starym Dzikowcu) przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest w lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło

Trzeci talerz
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 125

kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa warzywna na żeberkach 135

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło

R'n'G Kitchen
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 100

jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni. Czerwone(...)swój kolor zawdzięczają ciemnym winogronom, z których są wytwarzane i podobnie jak delikatne wina białe, bywają podawane w formie aperitifu. Czerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł

ProstePesto.pl
Zupa chińska z kurczakiem – po polsku 103

prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam

Pieprzyć z Fantazją
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 155

chilli lub całkowicie je usuńcie.  Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru

Czarnawisienka
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 118

kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem kawałek pora 2 czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren

Ogrodnik w podróży
Karp w winie 167

niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę nakładamy przygotowane wcześniej warzywa z rodzynkami. Dolewamy jeszcze pół szklanki czerwonego wina i wkładamy do piekarnika na ok 50 minut. Karpia możemy podać tradycyjnie z ziemniakami i kapustą.  Czas przygotowania: 1 godz 30 min SMACZNEGO

Związek na patelni
Gulasz z boczniaków 123

odpowiednio przyprawimy można stworzyć z nich pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów z kapustą, propozycji jest wiele.Ja mam dzisiaj gulasz. Zapraszam :)   Składniki:   około 1 kg boczniaków 3 łyżki masła 2 czerwone cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sama słodycz i szczypta chili
zupa chińska z kurczakiem - po polsku 291

prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało :D Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z prawdziwkami i kapustą 142

grzybów do suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki. Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami. Panierka była nietypowa bo z bułki tartej i zmiksowanych płatków orkiszowych. Do krokietów obowiązkowo czerwony barszczyk. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zielone krokiety, czyli wariacja na temat krokieta. 120

Tradycyjne krokiety wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami. Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-) Składniki na naleśniki (około 14sztuk): 2 jajka 500ml wody 300g mąki pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju

wysmienity
Sałatka z mięsem mielonym, a'la meksykańska 707

Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 czerwona cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 5 czubatych łyżek majonezu, 10 łyżek śmietany 12%, 2 łyżki ketchupu pikantnego, kapusta pekińska, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, doritos lub inne twarde trójkątne chipsy - smak dowolny, 4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona i papryka

W kuchni u Moniki
Sałatka z Syrii FATUSZ 220

nowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka grzanki z chleba arabskiego 3 ząbki czosnku sok z cutryny z połowy 4 łyżki oliwy

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania