czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:183/283)

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5152

zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami.   Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem.  SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g.  mleko letnie 1/2 szkl.   Farsz: pieczarki 500 g.  kapusta kiszona 800 g.  sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt.  sezam lub mak do posypania   METODA: Ciasto

Kuchnia Paulettes
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 195

masła sól i pieprz do smaku Składniki  na sos: 2  duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie

Gosia gotuje
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 238

gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog(...)mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sałatka szwedzka autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki   Sałatka szwedzka autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Aromatyczna sałatka cukiniowo-paprykowa autorka: agness3 | blog: Codziennik Kulinarny Ogórki z papryką w zalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką

Weekendy w domu i ogrodzie
” Żółwi schab” niebanalny obiad 201

” Żółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się

Ogrodnik w podróży
Gołąbki bez zawijania 323

tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g kapusty 100 g ryżu  2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie(...)Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej

Blondynka Gotuje
Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage 1144

down for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy

karmelowy
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 231

składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek. Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A dobrze działa(...)tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka

Wypisz Wymaluj
Zupa kuleczkowy Misz Masz 152

Zupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ główki kapusty ·        3 marchewki młode ·        3 pietruszki ·        Cebula ·        Sól(...)Papryka czerwona ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2.    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli. 4.    Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw

Kulinarna Chwila
Ukraińska sałatka winegret 227

Pakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret(...)przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka

Trzeci talerz
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 268

Kolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2  kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki(...)sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam

SMYKWKUCHNI
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 429

jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić.  SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy(...)podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4.  Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...   5.  Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa

Wypisz Wymaluj
Kapuśniak z mięsem mielonym 178

warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek(...)międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić

Ania i Marcin gotują
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 221

istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam tę kuchnię tak późno. <3 ok. 600g białej kapusty (połowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki i cienkie plasterki czosnku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 183

łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu

Kulinarna Polska
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 178

amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą, choć niegdyś równie często była to kapusta z fasolą i kaszą. Wczesną wiosną w ogródkach pojawiał się bób, który podaje się ugotowany z różnymi dodatkami. Na końcu tej wyliczanki znajduje się soczewica. Roślina(...)tysięcy lat, wzmianki o niej znajdują się nawet w Biblii, jednak w Polsce nigdy nie stała się tak popularna jak fasola, czy groch. W naszym regionie najpopularniejsza jest soczewica czerwona i zielona. Ta pierwsza najlepiej sprawdza się jako farsz, ponieważ krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się

Trzeci talerz