zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka pszenna(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g. mleko letnie 1/2 szkl. Farsz: pieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto
Kuchnia Paulettesmasła sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie
Gosia gotujegotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog(...)mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sałatka szwedzka autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Sałatka szwedzka autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Aromatyczna sałatka cukiniowo-paprykowa autorka: agness3 | blog: Codziennik Kulinarny Ogórki z papryką w zalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką
Weekendy w domu i ogrodzie” Żółwi schab” niebanalny obiad Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się
Ogrodnik w podróżytych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g kapusty 100 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie(...)Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej
Blondynka Gotujedown for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy
karmelowyskładnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek. Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A dobrze działa(...)tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka
Wypisz WymalujZupa kuleczkowy Misz Masz Na upalne dni, najlepsza jest zupa z dodatkami mięsnymi. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ główki kapusty · 3 marchewki młode · 3 pietruszki · Cebula · Sól(...)Papryka czerwona · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy do cebuli. 4. Kapustę szatkujemy, dodajemy do warzyw
Kulinarna ChwilaPakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret(...)przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka
Trzeci talerzKolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki(...)sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam
SMYKWKUCHNIjeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka, spory pęczek, - szczypiorek, spory pęczek, - koperek, pęczek, - cebula, 1 duża/2 małe (najlepiej 1 biała i 1 czerwona), - serek ziarnisty, mały kubeczek, (najlepiej lekki), - jajka 2-3 kurze lub 4-6 przepiórcze, - przyprawy: pieprz czarny, domowa wegeta, odrobina cayenne, WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo, nowalijki myjemy, osuszamy(...)podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa
Wypisz Wymalujwarzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek(...)międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić
Ania i Marcin gotująistnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam tę kuchnię tak późno. <3 ok. 600g białej kapusty (połowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone marchew, paprykę i cebulę. Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę kapustę oraz ziemniaki i cienkie plasterki czosnku. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu
Kulinarna Polskaamerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą, choć niegdyś równie często była to kapusta z fasolą i kaszą. Wczesną wiosną w ogródkach pojawiał się bób, który podaje się ugotowany z różnymi dodatkami. Na końcu tej wyliczanki znajduje się soczewica. Roślina(...)tysięcy lat, wzmianki o niej znajdują się nawet w Biblii, jednak w Polsce nigdy nie stała się tak popularna jak fasola, czy groch. W naszym regionie najpopularniejsza jest soczewica czerwona i zielona. Ta pierwsza najlepiej sprawdza się jako farsz, ponieważ krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się
Trzeci talerz