czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:178/283)

Jesienna zupa kapuściana 189

rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia

Ogrodnik w podróży
Kwas buraczany 120

biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego(...)należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie oczyszcza organizm. Najlepiej użyć buraków ekologicznych do przygotowania kwasu, kwas będzie zdrowy i naturalny bez pestycydów. Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 265

Zimową porą, po spacerze, kiedy jesteśmy przemarźnięci, często sięgamy po rozgrzewający czerwony barszcz. Mamy swój ulubiony, z kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali

Mieszam w Garnku
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 203

Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie.  Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo(...)kruche z dwoma rodzajami nadzienia.  Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej  - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli

SMYKWKUCHNI
Sprawdzone przepisy na wigilię 163

będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście(...)grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas: 45 minut Kapusta wigilijna Poziom trudności: Łatwy Czas: 1 godzina Piegi z kapustą i grzybami Czas: 1,5 godziny

Niedzielny kucharz
Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym 172

indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru sezam garść orzechy(...)kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz z pokrojoną ostrą papryczką. Zalewamy sosem ostrygowym i sosem sojowym. Odstawiamy na czas kiedy przygotujemy Kapustę kroimy w paseczki ( osobno dolne części odkładamy, osobno liście ). Orzeszki ziemne kroimy na drobno, lub rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy przygotowany wcześniej imbir z dodatkami przez

Kuchnia na wzgórzu
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 159

pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego

To co kocham
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 202

bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany(...)piersi z kurczaka do makaronu Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula około 100 g masła klarowanego około 1 łyżki przyprawy do gyrosa 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki około 2 szklanki wody pieprz i sól do smaku około 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno

Słodkie okruszki
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 322

każdym zakątku Polski, jednak w różnych regionach różnie się je przygotowuje. Ciasto na kapuśniaczki może być drożdżowe, krucho-drożdżowe albo kruche. Farsz może być pikantny lub łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna(...)niego odrobinę cukru, dzięki czemu jest delikatne i współgra z kapustą. W Dzikowcu koło Kolbuszowej (konkretnie w Starym Dzikowcu) przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest w lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło

Trzeci talerz
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 149

kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa warzywna na żeberkach 161

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło

R'n'G Kitchen
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 128

jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni. Czerwone(...)swój kolor zawdzięczają ciemnym winogronom, z których są wytwarzane i podobnie jak delikatne wina białe, bywają podawane w formie aperitifu. Czerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł

ProstePesto.pl
Zupa chińska z kurczakiem – po polsku 137

prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam

Pieprzyć z Fantazją
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 178

chilli lub całkowicie je usuńcie.  Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru

Czarnawisienka
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 137

kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem kawałek pora 2 czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren

Ogrodnik w podróży