Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 169Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą
Kulinarne przygody Gatity
Chińskie z zielonym makaronem 422Składniki 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 garść grzybów mun 1/4 główki białej kapusty 150 g makaronu ryżowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 papryczka chili 1 łyżka sosu … Czytaj dalej Chińskie z zielonym makaronem
czarrna od kuchni
Kotlety z brokułu 239brak tutaj mąki i masła). Bardzo pyszne kotlety warzywne smażone na oliwie z suszonych pomidorów. Podałem z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty z sosem vinaigre. Składniki brokuł (250 g) cebula czerwona bułka tarta 2 jajka sól ,pieprz maggi oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchen
Sałatka z tuńczykiem 303kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego
kgwjanczewo
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 276składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 2 łyżeczki
Stare Gary
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 262obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach. Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia! Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI: - czerwona papryka – 2 szt - ugotowany ryż – 1 szkl - poszatkowana kapusta – 100 g - mięso mielone – 200 g - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana
Ostra na Słodko
Śledź w oleju tradycyjny 279Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym. Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy Filety moczymy kilka godzin w zimnej
Maminek kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej / Salad with chinese leaves 244spożywać ją na surowo. Zewnętrzne liście usuwamy. Kroimy dowolnie, tak jak lubimy,w paski lub kostkę, nie ma znaczenia. Przepis na dwie garście kapusty. Po pokrojeniu, myjemy na sicie, odsączamy. Małą cebulę czerwoną kroimy na drobną kostkę, dodajemy pokrojony szczypiorek , koperek lub natkę pietruszki.Mieszamy razem nasze składniki. W małym słoiczku mieszamy - łyżkę miodu - pół łyżeczki soli ziołowej
Pasje Jolki
Karkówka w młodej kapuście 203ugotować, co sprawia, że chętnie po nią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek. Składniki: 1 główka świeżej młodej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej wiązka świeżego koperku 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy i pokrojoną drobno paprykę. Sprawdzić, jeśli mięso
Kuchcik gotuje
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 222Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany(...)150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić
Di gotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami 475pieczarek. Wlać trochę wody (nie całą!) w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem. Ugotowaną kapustę odcedzić, wyrzucić liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Kapustę dodać na patelnię do grzybów. Wymieszać i zalać resztą wody "z grzybów". Dusić jeszcze przez około 15-20 minut. Dzięki temu całość będzie miała mocno grzybowy aromat. W razie potrzeby doprawić(...)ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne Gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty 152Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem, szynką i serem 206bardzo smaczną sałatkę z kapusty pekińskiej z serem, szynką i kukurydzą. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na każdej imprezowa, a zrobicie ją naprawdę w kilka minut. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1/3 szklanki ryżu 150 g szynki 150 g sera żółtego puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki majonez(...)sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przepłukać zimna wodą i odcedzić. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. Szynkę, ser pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ryż, szynkę, ser, kukurydzę, cebulę oraz natkę pietruszki dodać do miski z kapusta, wymieszać. Następnie dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 194pieprzem. Nic więcej nie potrzeba, sałatka jest pyszna! Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 400 g kukurydzy z puszki 1 ogórek wężowy 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 czerwona papryka 3 pomidory rzymskie 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Kapustę pekińską
Moja smaczna kuchnia