czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:166/283)

Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2856

barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej

Ala piecze i gotuje
Domowe hot - dogi 177

wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem.        Składniki : * bułki do hot-dogów  * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy  * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki , parówkę. Polewam ketchupem. Podaje kiedy

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 199

aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania.    Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie

Magiczne Życie Marty
Domowe Sajgonki z Mięsem Mielonym 167

tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem. przepis na 28 sztuk SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 28szt płatów papieru ryżowego 160g kapusty pekińskiej 100g makaronu ryżowego 5 łyżek sosu sojowego 25g grzybów mun 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1 jajko sól pieprz papryka słodka chilli olej sos sweet chilli firmy Tarsmak dostaniecie go tutaj https://sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38 WYKONANIE: 1. Grzyby(...)zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut. 3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. 4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy. 5. Papier ryżowy na kilka sekund

Dziś Ja gotuje
Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem 149

Lasagne z młodą kapustą oraz kurczakiem Zapiekanka kapustką, pomidorem, kurczakiem zapiekane z serem Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        ½ główki kapusty młodej ·        4 łyżki ketchupu(...)plasterki sera żółtego ·        12 płatów lasange ·        2 pomidory ·        1 papryka czerwona ·        20 dag sera żółtego ·        Sól ·        Pieprz

Kulinarna Chwila
Coleslaw 405

jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny sól

Smakowity Blog Kulinarny
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 266

czubate łyżki tak właśnie przygotowanej – bardzo, bardzo mocno odciśniętej z wody i drobniusieńko posiekanej, dodajcie ją do mięsa po jego całkowitym usmażeniu i smażcie razem tak długo, aż kapusta lekko zbrązowieje.   Jeśli nie macie pasty chili możecie użyć łatwiej dostępnej Srirachy – nie używajcie wtedy octu ryżowego do „smaku”. SKŁADNIKI 2 porcje MIĘSO – 300g grubo zmielonej tłustej wieprzowiny (karkówka(...)łyżka pasty sezamowej – 1 łyżka jasnego sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka (lub więcej!) pasty z czerwonego chili – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka brązowego cukru DO PODANIA – 2 liście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki

Karo in the Kitchen
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 200

mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2   łyżki miodu 1 łyżka octu balasamico(...)łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę

Kuchnia u Krysi
Bigos 254

obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może wymagać dodania nieco płynu, możemy w tym celu użyć dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można(...)składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych

Kulinarna Pokusa
Odchudzony bigos 434

gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól pieprz 1 łyżka majeranek pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej szczypta cukru  4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 duży ząbek czosnku Mocno kwaśną kapustę przepłukujemy, następnie zalewamy zimną wodą tyle aby zakryła kapustę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości

Andzia Pichci
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 342

zamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek dymek Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka(...)według uznania) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w słupki, podobnie jak obraną marchewkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć

Lamarida.pl
Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 200

zrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna miałam ochotę na gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze i po prostu... pyszne. Przekonajcie się Składniki: 2 kapusty młode 300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...) 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½  papryki zielonej(...)pieczarek 200  ryżu sól do smaku pieprz świeżo zmielony do smaku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki oregano ½  łyżeczki bazylii 2 łyżki oleju Wykonanie: Z kapusty oderwałam wierzchnie liście. Wycięłam głąb. W dużym rondlu zagotowałam wodę z solą i do wrzątku włożyłam kapustę dosłownie na chwilę, żeby ją sparzyć. Wyjęłam z garnka i po wystudzeniu delikatnie zdejmowałam z niej liście. Ostrym

Kuchnia u Krysi
Kulebiak z kapustą i grzybami. 190

kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło.  Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka(...)suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa  Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę

zadanie-gotowanie
HIT ! SAŁATKA KEBAB 817

filety 2 szt.  przyprawa do gyrosa 2 łyżki olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt.  Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml.  czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Filety myjemy, osuszamy i również kroimy

Kuchnia Paulettes
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 323

idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego mała główka kapusty

Słodka Strona