czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:160/283)

Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 204

przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę(...)Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę, wcześniej posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odchudzająca zupa kapuściana 217

zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne(...)pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana na krem tez jest niezła. Trzymajcie kciuki, mam zamiar cały ten gar zjeść

greenscarf
Kurczak z kapustą po azjatycku 167

Kurczak z kapustą po azjatycku Zapraszam na pyszne danie w stylu azjatyckim. Ciekawy pomysł na szybki i prosty obiad z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym w roli głównej. Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem. Polecam!       Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 główki kapusty 1 marchew 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka(...)octu ryżowego 1 łyżka miodu sok z 1 cytryny 4 łyżki ciepłej wody     *** Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem *** *** Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę (użyłam czerwonej) tniemy w piórka *** *** Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, mieszamy i podsmażamy całość przez około

Blog z Apetytem
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 159

zawsze bardzo je lubiłam, to zniechęcała mnie wieloetapowość i długi czas ich przygotowania. Postanowiłam go nieco skrócić zamieniając kilkugodzinne gotowanie na pieczenie. Rodzaj kapusty to oczywiście kwestia dowolna – może być zwykła biała, włoska lub nawet czerwona. I najważniejsza sprawa –farsz – odpowiednio skomponowany i dobrze doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam(...)suszonych pomidorów, dzięki czemu farsz i całe gołąbki stały się bardziej treściwe i zdecydowanie zyskały wielowymiarowy smak.  Składniki (około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości liści kapusty): 1 kapusta (u mnie włoska) Farsz: 300g długoziarnistego ryżu 20g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula  2 łyżki oliwy 1 puszka białej

Roślinna - blog wegański
Fit gołąbki bez zawijania 314

zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól, zioła prowansalskie, majeranek(...)koperek) Wykonanie: Kapustę poszatkować i poddusić w garnku z odrobiną wody (5-10 min) Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy

Mama z miasta
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 110

300g wędzonego boczku - ok. 300g kiełbasy - 2 marchewki - młode części pora - 2 pomidory - 1 główka czosnku - 1 cebula - 1 papryka czerwona - ½ świeżej chilli - cebulka prażona - sól, pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Przesmażamy pokrojony boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta zasmażana z karkówką 134

smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa obieramy i razem(...)porem kroimy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Karkówkę podsmażamy na patelni z olejem, po chwili wlewamy około 200 ml wody i dusimy około 10 minut. Odstawiamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku ( z możliwością podsmażania ), podsmażamy boczek, po chwili dodajemy kapustę i warzywa. Całość solimy i przesmażamy razem z boczkiem ( mieszamy ). Dodajemy również pieprz. Po około 10 minutach dodajemy

Smaki Ewy
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 168

UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.   Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz  2 łyżki kwaśnej śmietany

Moja Książka Kucharska
Grillowana kaszanka z kiszoną kapustą i ziemniaczki. 121

świeżym powietrzu, to najlepszym sposobem na zabicie głoda jest grill. Kaszanka, kapusta kiszona i ziemniaczki. Prosto i smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa do ziemniaków - majeranek - mielona czerwona papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe(...)smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na dno dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej z soku kapusty kiszonej, na kapustę układam kaszanki, na kaszanki znów kapustę. W trzeciej foremce będą ziemniaki ( ja liczę jedną foremkę ziemniaków na dwie osoby ). Ziemniaki dokładnie myję, osuszam, kroję w większe kawałki. Posypuję przyprawami i skrapiam olejem, mieszam i przekładam do trzeciej, wcześniej

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka gyrosowa -warstwowa 152

polecam, warta posmakowania :) Można ją oczywiście wymieszać, ale podana w przeźroczystej misce, ułożona warstwowo, wygląda bardzo apetycznie!  Zapraszam na moją wersję :)  Kapusta pekińska ( średnia) Puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 3 cebule czerwone 2 papryki czerwone Filet z piersi kurczaka ( podwójny) Przyprawa kebab gyros Olej Ketchup pikantny Majonez W pierwszej kolejności przygotowałam mięso, umyte piersi

Takie tam pichcenie
Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem 109

tego co zostanie proporcje dla 3-4 osób sos: kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki: 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła pozostałości wędlin- mogą

Kuchnia na wzgórzu
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 135

osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone  ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki w stylu zero waste 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka gyros 131

zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam

Na moim talerzu
Sałatka z bobu z czerwonym ryżem 113

także witaminy K i E i wapń, żelazo oraz cynk, potas, fosfor, mangan, magnez. Składniki na 3 porcje: - 500 g bobu - 100g  czerwonego ryżu - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty - 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie : Ryż dobrze płuczemy,  zalewamy 400 ml wody, gotujemy bez przykrycia  do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Bób zalewamy

Szkrab Je Sam

Proponowane wyszukiwania