Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 piersi z kurczaka ok. 150 g pora, biała część 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 170 g ogórków konserwowych 6 łyżek kukurydzy chipsy paprykowe przyprawa go gyrosa tłuszcz do smażenia 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz ketchup wykonanie: Mięso(...)kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z przyprawami. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Pora kroimy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem i mieszamy z mięsem. Kapustę pekińską siekamy, papryki i ogórki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną oraz ziołami. W salaterce układamy warstwowo: 1/2 część kapusty pekińskiej, 1/2 część sosu majonezowo śmietanowego, mięso wymieszane z porem, parę łyżek ketchupu, kukurydza
Domowy Smak Jedzeniapora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć(...)ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem
Jemy Pijemyposiekanej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej sól, świeżo mielony pieprz Składniki na cebulkę: 3 czerwone cebule, pokrojone w pół-krążki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 6 płatów tortilli, przekrojonych na pół CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa: białą
My Culinary Artsię kupi taki wielki głąb młodej kapusty, to ciężko później znaleźć dla niego zastosowanie... Z odsieczą przychodzi rumuńska duszona kapusta. Składniki (4 porcje): - ćwiartka młodej kapusty (zależnie od wielkości, można dać pół) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku -2 marchewki - pół czerwonej papryki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - garść koperku, odrobina natki pietruszki - 4 łyżki kwaśnej śmietany - łyżka słodkiej papryki - sól(...)łyżki oleju Przygotowanie: 1) W sporym naczyniu rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w średniej wielkości kawałki i smażymy przez 2-3 minuty. 2) W międzyczasie szatkujemy kapustę. Do cebuli dodajemy suszoną paprykę, mieszamy i po kilku sekundach dodajemy kapustę. Zalewamy wodą do 10-15% objętości. Dodajemy ćwierć łyżeczki soli, pieprz i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut
Roślinożerni urlopowiczemałego kubeczka) 1 łyżka mąki 3 ziarenka ziela ang. (można także 1 listek laurowy) sól, pieprz i mielona, czerwona, słodka papryka do smaku posiekany koperek i natka pietruszki posiekany szczypiorek Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. rosół przecedzić kapustę poszatkować, rozłożyć na blacie lub stolnicy, oprószyć solą i zostawić na godzinę, aby zwiędła
Moja Książka KucharskaSpecjalnie dla smakoszy, którzy lubią ostre klimaty...dzisiaj ostra surówka, z kapusty. -- Skład: kapusta biała 0,7-1,0 kg, pół dużej papryki, pół dużej cebuli białej, pół dużej cebuli czerwonej, 4 duże ząbki ostrego czosnku, łyżeczka płaska cukru, pół łyżeczki pieprzu, ~pół łyżeczki soli, kieliszek octu 10%, 3 duże łyżki dobrego oleju rzepakowego. Opcjonalnie(...)papryczki chili, cayenne lub jakieś ulubione, które znacie. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach tarki, cebulę, paprykę, czosnek kroimy w kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Potem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wymieszaną surówkę przekładamy do naczynia lub do pojemnika i schładzamy w lodówce minimum przez godzinę przed podaniem. -- Smacznego
chleba naszegotaki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1(...)gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć
Smaczne Zdroweimpreza ....sałatka warstwowa - GYROS Składniki: -1-2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - kilka ogórków konserwowych -czerwona papryka - 4-6 jajek - kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby - 1-2 cebule - 2 łyżki ketchupu - majonez kielecki , jogurt naturalny , - kapusta pekińska - sól , pieprz oraz ulubione zioła do smaku - odrobina oleju Sałatka warstwowa Gyros Wykonanie: Pierś(...)żeby powstała nam kolejna warstwa. To samo zrobić z czerwoną papryką. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrobić sos , doprawić go do smaku pieprzem , odrobiną soli i ulubionymi ziołami. Sos rozprowadzić na sałatce. 4 ugotowane jajka , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na sosie. Kapustę pekińską przekroić na pół i pokroić w cieniutkie paseczki
Aromatyczne Podróżesię mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki 1/2 główki młodej kapusty 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino 500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy
R'n'G Kitchenoliwek/masła Karmelizowana cebula: 1 duża cebula 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej pół łyżeczki Vegety 100 ml półsłodkiego białego wina/ wody szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy
vaniliowoczekoladowafiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier(...)ocet zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówodpowiednie :) A zatem zaczynamy ! Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 duża cebula pół puszki soczewicy 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 woreczki ryżu parboiled przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie(...)Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym listku, zamaczać w gotującej wodzie na chwilę, aby zmiękły (ok. 15-20 sek.). Położyć na desce, ściąć grubsze części liścia (aby łatwiej zawijać). Na każdy liść kładziemy
vegetaniedodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 główka młodej kapust 1 wędzona kiełbasa 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 2 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – 2 kulki(...)łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka) *** Młodą kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej poszatkowaną kapustę *** *** Do podsmażonej kapusty dodajemy kiełbasę z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Paprykę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy
Blog z ApetytemGotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka(...)składniki Rama smaż jak szef kuchni 200 g mrożonej mieszanki owoców morza , w której znajdą się ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd mule w puszce (pikantne) pieprz czerwony jagody z Brazylii zielona papryka czerwona papryka żółta papryka igołomska papryka (opcjonalnie) puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki
Z Kuchni Do Kuchnipita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy(...)szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Paprykę, cebulę, ogórki i kapustę pekińską kroimy w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami
Kuchnia smaków