czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:175/283)

Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 157

domowej passaty pomidorowej 250 g włoskiej kapusty, jarmużu lub cavolo nero (u mnie 1/2 małej włoskiej kapusty) 400 g (lub 1 puszka) fasoli cannellini lub innej białej 2 suszone papryczki  pepperoncino (opcjonalnie) 1 łyżka octu z czerwonego wina oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wlej krojone pomidory lub passatę pomidorową do średniego garnka i dodaj 1 puszkę (czyli 400 ml) wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Kimchi 142

szalotki - zielona cebulka Pasta chili: - 3 ząbki posiekanego czosnku - 2cm kawałek imbiru - 2 łyżeczki płatków chili - kawałek ostrej czerwonej papryczki - 3,5 łyżki sosu rybnego - 4 łyżki wina ryżowego Mirin (dałam zamiast cukru i miodu) Z główki kapusty odkrajamy piętkę, rozdzielamy liście, najmniejsze zostawiamy w całości pozostałe kroimy wzdłuż nerwu na 4 części (ja pokroiłam zwyczajnie, w paski). Wodę

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 181

Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli

Apetyczna babeczka
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 333

Witam serdecznie Tym razem podzielę się przepisem na pyszny kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami. Kulebiak możemy podać podczas wigilii i nie tylko. Jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z barszczem czerwonym. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kulebiaka będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdą 3 małe kulebiaki o długości około 23 cm  lub 2 większe(...)farsz: około 600 g dobrze odciśniętej kapusty kiszonej około 60 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około 150 g) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, kminek olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 250 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami 240

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Paszteciki zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według

Blog z Apetytem
Sałatka a'la Margaret 137

pyszna, a to najważniejsze. :) Taką sałatką najedzą się 4 osoby.  Przepis:  Składniki: Miks sałat (ja miałam taki: sałata lodowa, kapusta, radicchio, endywia, sezonowe sałaty dodatkowo - cukinia i marchewka.) 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa  puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek  200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól

Mój pomysł na
Pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty 190

już bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku(...)łyżki słodkiej papryki Skworcu olej do smażenia opcjonalnie – zielona pietruszka do podania *można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w półplasterki lub kostkę kiełbasy. Smażymy

Słodkie okruszki
Letni obiad wegetariański VII i VIII 130

Kolejna garść inspiracji na letnie obiady. Moje ostatnie odkrycia to ziemniaki z soczewicą i surówka z kapusty pekińskiej. Pyszne :). Obiad wege VII: mizeria z jogurtem naturalnym, brokuły gotowane na parze, kotlety fasolowe (zblendowana fasola z puszki), czerwona soczewica z ziemniakami, koperkiem i olejem lnianym, duszona cukinia z marchewką w śmietanie z pieprzem ziołowym. Obiad wege VIII: kasza gryczana(...)jaglana, salsa pomidorowa , tofu w sosie musztardowo-piwnym (pozostałość z grilla, wg tego przepisu ), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z puszki, z czosnkiem, koperkiem, marchewką o jogurtem naturalnym, surówka z surowej cukinii, jabłka i marchewki z sosem winegret

Qlinarnie i Qlinarnie
Kulebiak z kapustą i grzybami 201

ugotowanych, suszonych grzybów  sól pieprz jajko - opcjonalnie przygotowanie: Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać   posiekaną  kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne.  Przygotować ciasto. Drożdże(...)czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym  barszczykiem. Smacznego

Stare Gary
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 762

Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis

Be Fit Be Strong
Kurczak pieczony na ziemniakach z kapustą i pieczarkami 2236

Smak ziemniaków upieczonych pod pysznym soczystym mięsem z białą kapustą i pieczarkami zrobi naprawdę wrażenie na domownikach. 4 podudzia z kurczaka 3 duże ziemniaki ok 300 gramów białej kapusty ok. 200 gramów pieczarek 1 średnia cebula Ulubione przyprawy do kurczaka u mnie mieszanka ⤑ sól, wegeta, papryka czerwona, majeranek,kurkuma, pieprz, czosnek granulowany olej Podudzia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawy(...)godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry. Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry. Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą czosnkiem w proszku i dokładnie mieszamy. Mieszankę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli przygotowujemy

Andzia Pichci
Gołąbki z meksykańską nutą 112

długo służąc jako ” gotowiec ” Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 duża główka kapusty białej 2 cebule średniej wielkości 1 jajko kurze lub kilka przepiórczych 1/2 szklanki ryżu – surowego 2 ząbki czosnku 2 -3 papryczki jalapeno , najlepiej czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki(...)łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy od siebie liście , dokładnie tak samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni razem z wyciśniętym praską czosnkiem ( 2 ząbki ) .Jak już zmięknie dodajemy do niej mieloną ,słodką paprykę mieszamy

Ogrodnik w podróży
Barszcz ukraiński 252

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała(...)część pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty; 2 łyżki białego cukru; 4 łyżki octu spirytusowego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 3 litry wody; Pieprz ziołowy; Sól. Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć (tj. zalać

Gospodyni Miejska
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 178

chce mi się robić na szybko obiadu.  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania