czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:184/283)

Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 166

łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu

Kulinarna Polska
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 156

amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą, choć niegdyś równie często była to kapusta z fasolą i kaszą. Wczesną wiosną w ogródkach pojawiał się bób, który podaje się ugotowany z różnymi dodatkami. Na końcu tej wyliczanki znajduje się soczewica. Roślina(...)tysięcy lat, wzmianki o niej znajdują się nawet w Biblii, jednak w Polsce nigdy nie stała się tak popularna jak fasola, czy groch. W naszym regionie najpopularniejsza jest soczewica czerwona i zielona. Ta pierwsza najlepiej sprawdza się jako farsz, ponieważ krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się

Trzeci talerz
Mini krokieciki z serem i ziemniakami ( z farszem ruskim ) 184

szczęśliwie wśród rodziny. Krokiety zwykle bywają z kapustą lub mięsem. Z racji tego, że większość dań jest z kapustą dla urozmaicenia przyrządzam krokiety z serem i ziemniakami ( z farszem od pierogów ruskich ). Są bardzo smaczne, najlepsze z barszczem czerwonym.  NALEŚNIKI mleko 0.5 l.  mąka 1 szkl. jaja 2 szt.  szczypta soli olej 4 łyżki Mleko, jaja

Kuchnia Paulettes
Przaśna kapusta z fasolą i grzybami wg Aleex 189

względu na to, w jaki dzień tygodnia wypada, zawsze jest postna. Na stole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje

W mojej kuchni
Sałatka z kurczakiem. 181

mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka  (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól, pieprz, przyprawa gyros 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Pierś

Agusiowe smakołyki
Kociołek do syta 836

idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g ziemniaków 500g kapusty kiszonej 500g pomidorów świeżych lub z puszki 1 przecier 80g Ok. 2 – 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki Pieprz

Smakowy Raj
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 156

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki

Symfonia smakowa
Sałatka z gyrosem 425

gyrosem i mieszanką sałat ;) Jedzą ją nawet ci, którzy na co dzień zieloną sałatą pogardzają... Wariacja z sałatą zamiast kapusty pekińskiej jest bardzo smaczna! Sałatka z gyrosem Składniki: opakowanie miks sałat podwójna pierś z kurczaka kukurydza 5 ogórków korniszonów czerwona cebula majonez ketchup ser żółty przyprawa kebab-gyros pieprz sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy

Lawendowe Niebo
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 262

kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie) paczka (100g) ziaren słonecznika mała kapusta pekińska 2 łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy

Walijskie Pichcenie
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 149

Krzysztof Jaracz Na patelnię wlewamy olej lub inny tłuszcz, układamy gołąbki jeden obok drugiego i kładziemy ją na niedużym ogniu. Smażymy je na małym ogniu, aby kapusta się lekko zarumieniła, a środek cały się nam dokładnie podgrzał, następnie obracamy je i smażymy drugą stronę także na lekko złoty kolor. Patelnię możemy przykryć pokrywką, wtedy nasze gołąbki szybciej nam się usmażą(...)dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty

Przepisy i porady kulinarne
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 202

święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 202

święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 194

pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe kilka

AZgotuj!
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku. 142

rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.   Składniki:   Coleslaw:   ćwiartka główki białej lub młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól(...)pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy, ja wybrałem ten od  Roleskiego 4 ulubione bułki olej roślinny do smażenia   Przygotowanie:   Krok 1:   Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Zagnieć rękoma

kuron.com.pl
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 160

pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy(...)podgrzana mic nie traci ze swoich walorów smakowych. Co można zrobić z resztkami ze świąt – przepis na szarlotkę ze starego pieczywa . Artykuł Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz