czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:191/283)

Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 228

idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie urozmaica znany i lubiany smak. Spróbujcie. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy

Słodkie okruszki
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 155

Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania   Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego

Mango Papaja
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 434

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka  domowej warzywnej pasty bulionowej  lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra   zakwasu

Kulinarne przygody Gatity
Bigos - wersja prosta 167

ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka,   włożyć   kapustę  dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę

Stare Gary
Kimchi Stir - Fry 200

Przepyszny koreański prażony ryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu,  trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja(...)pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi lub z kapusty kiszonej 1/2 łyżeczki soli

Kuchnia Prezydentowej
"Wytrawne potrawy wigilijne 4." - podsumowanie akcji 219

Pierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta autorka:  stokrotka123  | blog: To i owo stokrotki Śledzie z orzeszkami i suszonymi pomidorami autorka:  Życie ze smakiem  | blog:  Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka:  Życie ze smakiem  | blog:  Życie ze smakiem śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą autorka(...)PIERNIKOWE- NAJLEPSZE autorka:  smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem autorka:  justyna9220  | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Groch z kapustą czy kapusta z grochem? autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Wegański bigos z fasolą autorka:  iza10023  | blog:  Czarna wisienka Bigos wegetariański autorka:  Hajduczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos II 207

Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g  pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków  suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1 garść suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru(...)którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na barszcz czerwony 338

Barszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 193

Składniki : 2 ziemniaki  1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej  sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki  Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej

Proste Potrawy
Sałatka król imprezy 503

sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy.  Sałatę lub kapustę pekińską  myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną.  Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy

kruche babeczki
A la lucyfer 97

Cebula ·        Marchew ·        Kilka grzybów Mun ·        Papryka czerwona ·        Papryka żółta ·        Kostka rosołowa ·        2 łyżki sosu sojowego ·        2 opakowania(...)Sól ·        Olej do smażenia ·        Puszka groszku konserwowego ·        1/3 główki kapusty pekińskiej Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju 2.   Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obrana i drobno pokrojona cebule 3.   Dodajemy obrana

Kulinarna Chwila
Gołąbki z kaszą gryczaną 150

duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście(...)gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę,  której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków

moj przepis na
SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK KURCZAKA + FILMIK 230

duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne)  100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć )  4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory  1 mała kapusta pekińska  sól, pieprz  3-4 łyżki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 158

wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków

Moja Delicja
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 180

wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania