czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:191/283)

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 234

kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie) paczka (100g) ziaren słonecznika mała kapusta pekińska 2 łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy

Walijskie Pichcenie
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 117

Krzysztof Jaracz Na patelnię wlewamy olej lub inny tłuszcz, układamy gołąbki jeden obok drugiego i kładziemy ją na niedużym ogniu. Smażymy je na małym ogniu, aby kapusta się lekko zarumieniła, a środek cały się nam dokładnie podgrzał, następnie obracamy je i smażymy drugą stronę także na lekko złoty kolor. Patelnię możemy przykryć pokrywką, wtedy nasze gołąbki szybciej nam się usmażą(...)dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty

Przepisy i porady kulinarne
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 166

święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 166

święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 165

pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe kilka

AZgotuj!
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku. 111

rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.   Składniki:   Coleslaw:   ćwiartka główki białej lub młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól(...)pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy, ja wybrałem ten od  Roleskiego 4 ulubione bułki olej roślinny do smażenia   Przygotowanie:   Krok 1:   Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Zagnieć rękoma

kuron.com.pl
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 128

pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę. Na niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy(...)podgrzana mic nie traci ze swoich walorów smakowych. Co można zrobić z resztkami ze świąt – przepis na szarlotkę ze starego pieczywa . Artykuł Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gulasz z żołądków indyczych z kluseczkami 154

Składniki : 1 kg żołądków z indyka   1 cebula 1 kopiasta łyżka kapusty kiszonej sól, pieprz szczypta chili do smaku 1łyżeczka  pieprzu ziołowego Gale   2 kulki zmielonego ziela angielskiego Galeo   1,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka czerwonej papryki  3 łyżki oleju  1 łyżka mąki  około 1 kg ugotowanych(...)przekładamy żołądki dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy około 2 szklanek wody i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę lub taką sałatkową ze słoika, podlewamy jeszcze ewentualnie wodą, w zależności ile tego sosu potrzebujemy. Dusimy nadal pod przykryciem tak długo aż żołądki będą miękkie. Pod koniec duszenia w około

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz Ukraiński 188

Barszcz Ukraiński składniki: 5 średniej wielkości buraków 3 podudzia z kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie(...)ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy z wywaru. Buraki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę

Delusional Trine
Surówka z młodych warzyw z rukolą 195

dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka(...)łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz z rukolą i zieleniną umieścić

Czerwień i błękit
Kulebiak z rybą i kapustą 131

wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Dodatkowo: jajko Przygotowanie

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z młodą kapustą 128

potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim talerzu Porcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz

Smakołyki Asi
Pad Thai (ผัดไทย) 223

łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy(...)tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty. 4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. 5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok

Tajskie smaki
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 168

porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 4 garście szpinaku baby podwójny filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy z oliwek oliwa z oliwek, u mnie(...)paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem balsamicznym, w razie potrzeby doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania