czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:188/283)

Gołąbki z soczewicą 193

osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko główka włoskiej kapusty sól, pieprz 1 szklanka bulionu Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 12 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Boczek kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 230

cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem.   Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn(...)oleju lub oliwy i potrząsamy blachą. Gotowe uszka przekładamy do miski lub na elegancki półmisek, podajemy do czerwonego barszczu. CIASTO NA USZKA 300g mąki pszennej typ 500-550 160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku

Karo in the Kitchen
Bigos “Pan Tadeusz”. Nie ma lepszego przepisu 2551

czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina, olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę, boczek i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą, dopraw solą i pieprzem i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Kapustę

Kulinarna Polska
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 413

polecam przygotowanie tego dania w woku.  CHIŃSKI MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (4 porcje) Składniki: - 350 gram piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram kukurydzy konserwowej - garść posiekanej kapusty pekińskiej - 1 spora cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 3 cm świeżego korzenia imbiru - 5 łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu(...)odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić powyższe 4 składniki, które nadadzą fantastyczny aromat całej potrawie. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodać zamarynowanego wcześniej kurczaka. Posypać papryką słodką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Kiedy kurczak będzie już usmażony dodać warzywa na patelnię. Smażyć przez około 5 min, dodać łyżkę sosu sojowego

Zgrabne Gotowanie
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym 103

idealne na obiad. Course Obiady Cuisine Polska Keyword kapusta, ryż Cook Time 20 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients Składniki na medaliony 150 g białej kapusty bardzo drobno poszatkowanej 1 średnia marchew starta na drobnych oczkach 1 mała cebula 450 g ryżu już ugotowanego użyłam kolorowego 1/2 dużej czerwonej papryki pokrojona w drobną kosteczkę 1 łyżeczka oregano

SprawdzonaKuchnia.pl
Buraczki z czosnkiem 150

przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 150

przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% 1 łyżka majonezu sól

Kulinarny S.O.S.
Sałatka z pak choi 134

oliwek, fenkuła itd..Idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 2 małe kapusty pak choi 1 duża marchewka 3 laski selera naciowego kawałek fenkuła 1/2 szklanki zielonych oliwek 5 plastrów szynki z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 puszka na raz cieciorki Bonduelle   1, 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki kukurydzy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 135

dania: rybę z ziemniakami i zupę. W naszym regionie na tradycyjnych wigilijnych stołach wcale nie dominuje barszcz czerwony. Znacznie częściej są to wszelkie odmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe

Trzeci talerz
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 194

czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą

Kuchnia MagdaLeny
Potencjał witamin z grupy B 153

Największa ilość tej witaminy jest m.in. w otrębach pszennych, szpinaku, brukselce, szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie. Witamina B12: Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek oraz syntezy białek. Bierze udział również w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Niedobory prowadzą oczywiście do niedokrwistości

MintTaste
SAŁATKA PIECZARKOWA 1222

jeszcze jest sycąca. Sałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem  2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora  4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy

Wypisz Wymaluj
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 192

innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.  Z tej porcji wychodzi dość dużo gołąbków, ja robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje.    R ada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z kapustą i grzybami 255

wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte przyprawy różnią się zależnie od przepisu i upodobań. W szczególności bardzo różne są indywidualne gusta co do użycia kiszonej i słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej

Kulinarna Pokusa
Bigos staropolski 209

suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu gęsiego(...)samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą kapustę pokroić w paski. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli ma długie nitki - pokroić. Oba rodzaje kapusty wyłożyć do garnka. Wino, szklankę wywaru grzybowego, koncentrat i miód wymieszać, wlać do garnka. Garnek przykryć

Obiad gotowy